Izpah rame

Do izpaha rame pride, ko nadlahtnica skoči iz sklepne jamice. To vrsto poškodbe pogosto povzroči velika sila, na primer padec na roko, nalet pri kontaktnih športih ali prometna nesreča. Izpahi rame so pogosti, povzročijo veliko bolečino ob dogodku in lahko vplivajo na funkcionalnost zgornjega uda ter kvaliteto življenja.

Simptomi izpaha rame

Bolečina: Običajno se ob izpahu pojavi bolečina v rami.

Otekanje in modrice: V okolici ramenskega sklepa se lahko pojavita oteklina in podplutbe.

Deformacija: Rama je lahko na videz deformirana, roka izpahnjene rame pa lahko visi nižje kot druga.

Omejen obseg gibanja: Oseba z izpahnjeno ramo pogosto ne more normalno premikati roke oz. ima omejen obseg gibanja ramenskega sklepa.

Prva pomoč pri izpahu rame

Poiščite zdravniško pomoč: Če sumite, da gre za izpah rame, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Imobilizirajte roko: Roko na strani izpahnjene rame imobilizirajte v trenutnem položaju, da zmanjšate premike in bolečino.

Uporabite hladen obkladek: Pri zmanjševanju otekline lahko pomaga uporaba hladnega obkladka na poškodovanem območju. Leden obkladek obvezno zavijte v krpo oz. ga ne dajte v neposreden stik s kožo.

Obravnavanje izpaha rame

Vračanje kosti nazaj v sklep: Zdravstveni delavec običajno izvede postopek, s katerim premaknjeno kost vrne v pravilen položaj. To se pogosto opravi na urgenci.

Zmanjševanje bolečine: Za obvladovanje bolečine se lahko predpišejo ali priporočijo protibolečinske zdravila.

Imobilizacija: Po vrnitvi kosti v ramenski sklep, se lahko rama imobilizira, da se omogoči prepreči premikanje in dodatne poškodbe.

Rehabilitacijske vaje: Za krepitev rame in izboljšanje obsega gibanja se lahko predpišejo specialne vaje.

Kontrolni pregled: Za spremljanje procesa celjenja in oceno stabilnosti rame bo potrebno opraviti kontrolni pregled.

Možni zapleti

Tveganje za ponovitev: Po izpahu rame obstaja zaradi zmanjšane stabilnosti povečano tveganje za ponovni izpah.

Travmatske raztrganine: Izpah lahko povzroči poškodbe okoliških struktur, kot so vezi, kite in labrum.

Več o izpahu rame si lahko preberete v članku.

Preventivni ukrepi

Pazljivost pri spolzki podlagi: Pomembno je tudi imeti ustrezno obutev oz. biti dodatno previden v primeru ledu. Takrat je povečana verjetnost za padec, ki lahko povzroči izpah rame.

Vadba za moč: Krepitev mišic rame pripomore k boljši stabilnosti. Vadba za moč je pomembna tako iz vidika preventive pred izpahom rame, kot tudi za rehabilitacijo po izpahu rame.

Vadba ravnotežja: Vadba ravnotežja zmanjša možnost padcev, ki pogosto povzročijo izpah rame. Pomembno je izboljšati statično ravnotežje (stoja na eni nogi), kot tudi dinamično ravnotežje, kot so pristanki in hitre spremembe smeri.

Vaje po izpahu rame si lahko ogledate v videoposnetku: Rehabilitacija po izpahu rame.

V KinVitalu uspešno rehabilitiramo posameznike po izpahu rame. V primeru, da ste si izpahnili ramo in ne veste, kako se lotiti obravnave, vam z veseljem pomagamo. Stanje uspešno obravnavamo s kombinacijo vaj za pridobitev polnega obsega giba in krepilnih vaj. Preberite si o tem, kako izgleda uvodni diagnostični pregled in sestava programa.

Avtor: KinVital

 

Tagi