Dvomov ni več, začel se je tretji val

Trend pozitivnih se je v drugi polovici marca začel višati, zato nič ne kaže, da bo tretji val upešal. To kažejo tudi številke na državni ravni, saj so v petek, 26. marca 2021, na PCR testih potrdili več kot 1.200 pozitivnih primerov na novi koronavirus. Pri tem Slovenija ni osamljeni otok, kamor pljuska tretji val, saj se epidemiološke razmere po svetu zaostrujejo. Številne evropske države se že odločajo za nove protikoronske ukrepe in zaustavljajo javno življenje. Kako bo s tem pri nas, zaenkrat še ni znano, se bo pa zaradi višanja števila pozitivnih zagotovo zaustavljalo javno življenje.

Kakšna grožnja je lahko tretji val?

Tretji val, ki so ga epidemiologi napovedovali že pred časom, je že pljusknil, saj se je krivulja deleža pozitivnih na koronavirus obrnila navzgor. V medijih lahko zadnje dni spremljamo različne debate na temo, kako reagirati na novo grožnjo in kako zapirati javno življenje. Zanimiv odgovor na to vprašanje je v nedavni oddaji Intervju na TV Slovenija podal dr. Leon Cizelj, vodja odseka za jedro tehniko na Institutu Jožefa Stefana ter znanstveni svetnik in predavatelj na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, ki ga je širša javnost poznala po napovedih, kako se bo epidemija gibala v bodoče. O tem, da se nam približuje tretji val, je dr. Cizelj dejal, da bo na političnem nivoju potreben razmislek, ali je tretji val dovolj velika grožnja, da je treba v zaprtje, ali se lahko zanesemo na dobavitelje cepiv do te mere, da lahko rečemo, da pritisk na bolnišnice ne bo tako velik in nadaljujemo z odpiranjem: »Če bi bil edini cilj ustaviti epidemijo, je treba v takojšnji ‘lockdown’, če pa je cilj tudi kolikor toliko normalno življenje, je treba poiskati vmesno pot, ki pa bo odvisna od dobave cepiv.«

Vedno glasnejše so govorice, da bo strokovna svetovalna skupina za covid-19 vladi predlagala popolno zaprtje države v aprilu in sicer za obdobje 12 do 14 dni. Med predlogi naj bi bila celo omejitev gibanja v okolici doma z določenimi izjemami. Dokončna odločitev naj bi padla v nedeljo, po sestanku pri Pahorju.

Preprečevanje novih okužb bomo dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev

Ker le z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb s koronvirusom, strokovnjaki pričakujejo, da bodo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev. Cilj cepljenja je preprečiti širjenje virusa in zmanjšati možne zdravstvene posledice okužbe s covidom-19, s tem pa škodljivih posledic za družbo. Kako hitro se bo odvijalo cepljenje, je odvisno od dobave cepiv.

V Športnem parku Domžale začeli z množičnim cepljenjem

V Zdravstvenem domu Domžale so s cepljenjem začeli konec lanskega leta. V prvi fazi so cepivo in sicer po dva odmerka prejeli stanovalci domov za starostnike in starejši od 80 let, ki so bili na seznamu prijavljeni za cepljenje. Prejšnji mesec so začeli s cepljenjem oseb mlajših od 80 in osebe s kroničnimi obolenji. Direktorica Zdravstvenega doma Domžale mag. Renata Rajapakse, dr. med. spec., nam je povedala, da se je po dodatnem pozivu v lokalnih glasilih za cepljenje prijavilo še okrog sto posameznikov starejših od 80 let, ki so jih tudi že vse pocepili. Ker v zadnjem obdobju dobivajo večjo količino cepiva, po besedah sogovornice dobijo okrog 1500 odmerkov cepiva tedensko, so se organizirali za bolj množično cepljenje, pri tem pa jim je pomagala Civilna zaščita Občine Domžale, saj so bili 15. marca 2021 na podlagi odredbe poveljnika Marka Žagarja aktivirani nekateri sestavi iz sistema zaščite in reševanja ter izvajalci javnih služb (Občinski štab CZ, Rod Skalnih taborov Domžale, EIS Skočaj, Gradbeništvo Korošec, ekipa CZ za podporo, HNG, d. o. o.), ki so preuredili lokacijo za odvzem brisov v Športnem parku Domžale tako, da je zdaj tam mogoče izvajati tudi množično cepljenje. Na tej lokaciji, kjer se izvaja tudi množično testiranje, so z množičnim cepljenjem začeli v sredo, 24. marca. Zaradi tega je tudi nekoliko spremenjen urnik množičnega testiranja, ki zdaj ob ponedeljkih, torkih in petkih poteka med 8.30 in 14.00, ob sredah in četrtih pa med 7.30 in 12.45.

Množično cepljenje poteka v Športnem parku Domžale. (Foto: Občina Domžale)

Cilj je, da bi cepili 4000 oseb na teden

Množično cepljenje bo po besedah mag. Rajapakse potekalo ob sredah in četrtkih v popoldanskem času ter ob sobotah, če bo na voljo dovolj cepiva. »Na tej lokaciji bi lahko pocepili tudi do 2500 oseb na teden. Če pa bi hoteli precepiti vse prebivalce, ki jih pokriva naš zdravstveni dom, pa bi morali dobiti vsaj 4000 odmerkov cepiva na teden. Trenutno preigravamo možnost, da bi v primeru dobave večjih količin cepiva, našli ustrezno lokacijo, kjer bi lahko cepljenje izvajali vsak dan in na ta način cepili 4000 oseb na teden,« je povedala mag. Rajapakse.

Nekateri zadržani do cepiva AstraZenece

Trenutno cepijo osebe s kroničnimi boleznimi v starosti med 18 in 65 let, ter starejše nad 65 let. Ker so zaradi morebitnih stranskih učinkov v primeru cepiva AstraZenece v zadnjem obdobju začele krožiti različne zgodbe o tem in pa o nižji učinkovitosti tega cepiva glede na Pfeizerjevo, so le-te zmedle ljudi. Zaradi tega tudi v domžalskem zdravstvenem domu ugotavljajo zadržanost nekaterih oseb do tega cepiva. Mag. Rajapakse pravi, da se je od 1500 prijavljenih za to cepivo odločilo samo 300 oseb. S cepivom AstraZenece cepijo mlajše, medtem ko starejše nad 65 let cepijo s cepivi Pfeizer in Moderne. Koliko bo cepljenih v določenem obdobju, pa je seveda odvisno od dobave cepiva.

Cepivo AstraZenece je postalo predmet polemik v začetku meseca, ko so se številne evropske države, vključno s Slovenijo, odločile, da bodo začasno ustavile cepljenje zaradi poročil o krvnih strdkih po cepljenju. Potem ko je v 18. marca 2021 odbor Evropske agencije za zdravila (EMA), pristojen za varnost, ugotovil, da je cepivo proti novemu koronavirusu varno in učinkovito pri preprečevanju koronavirusa in ni povezano s povečanjem tveganja za trombebolične dogodke, je večina držav nadaljevala njegovo uporabo, tudi Slovenija.

(pixabay.com)

Prijave za cepljenje tudi po telefonu in e-pošti

Tiste, ki se želijo cepiti, vendar se še niso prijavili pri svojem osebnem zdravniku, naprošajo, da to storijo, zato je odprta posebna telefonska številka za naročanje 01 724 51 62, in sicer od ponedeljka do petka med 6.30 in 14.00 (v primeru, da se v tem času ne morejo oglasiti, po navodilu telefonskega odzivnika pritisnite številko 1 in poklicali vas bodo nazaj). Lahko se naročite tudi prek elektronske pošte na naslov: cepljenje.covid@zd-domzale.si (obvezni podatki v elektronski pošti so: ime in priimek, rojstni datum in telefonska številka). Ob naročilu na cepljenje vas bodo uvrstili na seznam, o točnem terminu vas bodo obvestili naknadno glede na količino cepiva, ki ga bodo prejeli. »Se pa pri cepljenju strogo držimo strategije,« je poudarila mag. Rajapakse.

Še vedno povečano zanimanje za množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi

Po besedah mag. Rajapakse je s strani občanov Domžal in okoliških občin še vedno povečano zanimanje za množično za množično presejalno testiranje s hitrimi antigenskimi testi, ki se vsak delovni dan izvaja v Športnem parku Domžale. Tam na mesec opravijo približno 16.000 hitrih testov, medtem ko na glavni covid točki pri zdravstvenem domu opravijo med 4500 do 5000 PCR testiranj.

V Domžalah je še vedno povečano zanimanje za množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi. (Foto: Karin Božič Zupančič)

Število okuženih se veča tudi v domžalski občini

V uvodu smo omenili, da se zadnjem obdobju veča število pozitivnih okužb, kar ugotavljajo tudi v domžalskem zdravstvenem domu, zaradi česar čedalje več oseb naročajo na PRC testiranje. Prav tako pediatri ugotavljajo, da je čedalje več bolnih otrok, v zadnjem obdobju naj bi se obolelost otrok povečala za sto odstotkov.

Še vedno je treba upoštevati samozaščitne ukrepe

Še vedno je treba upoštevati samozaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, kot so mehurčki, uporaba maske, umivanje in razkuževanje rok, razdalja dva metra, pogosto zračenje prostorov in druge ukrepe, ki jih odreja zdravstvena stroka

Avtor: Miha Ulčar

 

Tagi