Bolečine pri dvigu roke …

Kako si lahko pomagam?

Ramenski sklep je najbolj gibljiv sklep v našem telesu. Če pogledamo širše, je ramenski obroč sestavljen iz več sklepov:

– Med nadlahtnico in lopatico
– Med ključnico in lopatico
– Med ključnico in prsnico

Premikanje roke je zaradi medsebojne povezanosti kosti sklopljeno s premikanjem lopatice. To nam omogočajo številne mišice: spredaj se pripenjajo prsne mišice, z zadnje strani pa hrbtne mišice in rotatorna manšeta – skupina mišic, ki rotira oz. obrača nadlahtnico. Ena izmed mišic rotatorne manšete je supraspinatus, ki je zaradi svoje lege pogosto prizadeta mišica, kar nam povzroča
bolečine.

Kje se skriva težava?
Naš življenjski stil (in tudi neustrezna mehanika gibanja) vključuje veliko gibanja, ko z rokami segamo naprej (delo na računalniku, telefon, kuhanje…) in sčasoma postajajo mišice, ki rame vlečejo naprej, močnejše v primerjave z mišicami na zadnji strani. Sklep tako ni več optimalno »nacentriran« in zaradi slabše lege sklepa se začnejo določene tetive in veziva ob dvigu roke stiskati v ozki špranji in s tem prekomerno obrabljati.

Mišica supraspinatus poteka ravno skozi ozek prehod med ključnico in kostnim izrastkom lopatice, ki pa se pri slabi legi ramen zoži. Zaradi utesnitve te tetive prihaja do njene obrabe in vnetja. Zato je pri bolečinah pri dvigu roke ključen korak pridobivanje gibljivosti tako ramenskega obroča kot tudi prsne hrbtenice. Že samo to nam bo prineslo olajšanje bolečine, za trajno rešitev težave pa moramo okrepiti mišice ramenskega obroča in izboljšati mehaniko gibanja.

Kako si lahko pomagam?
Kot že omenjeno bo prav prišla prava zmes razgibavanja rame, vaj za raztezanje in pa krepilnih vaj za ramenski obroč. Spodaj smo za vas pripravili celoten program spletne terapevtske vadbe, ki ga lahko poskusite sami doma. Če bi vas pa zanimalo več informacij o bolečinah v rami, pa najdete več
informacij še v naslednjem zapisu – s klikom tukaj.

Dobrodošli pa tudi v KinVital Hiši na travniku, kjer vam z veseljem pomagamo s svojim znanjem in izkušnjami. Pišite nam lahko tudi na info@kinvital.si.

KinVital

 

Tagi