V Občini Komenda bodo volivci v nedeljo izbirali med direktorico občinske uprave in članom nadzornega odbora

O lokalnih volitvah v Občini Komenda smo se pogovarjali z mag. Majdo Ravnikar, direktorico občinske uprave, ki se je v letu 2022 odločila za kandidaturo za županjo Občine Komenda, ker so pristojnosti direktorja občinske uprave omejene. Napoveduje odprto in spoštljivo komunikacijo z občankami in občani, zakonito in transparentno vodenje občine, povezovalne in razvojne politike in iskreno skrb za javno dobro za vse občanke in občane. Majda Ravnikar že vse življenje živi v občini Komenda, mladost je preživela v Mostah pri Komendi, danes pa z družino živi na Mlaki. V občinski upravi Občine Komenda dela vse od ustanovitve občine. S časom, izkušnjami in zavzetostjo je pridobila zaupanje in prevzela mesto direktorice občinske uprave.

Delo direktorice občinske uprave je odgovorno delovno mesto in zdi se, da bi lahko aktualne projekte izvedli že na tem delovnem mestu. Kako odgovarjate na to?

Pristojnosti direktorja občinske uprave so omejene in precej natančno določene. In prav je tako. Zakon o lokalni samoupravi določa, da župan predstavlja in zastopa občino ter usmerja in nadzira občinsko upravo, direktor pa vodi delo občinske uprave. Na dosedanjem delovnem mestu v občinski upravi sem se zavedala, da so spremembe v naši občini nujne, nisem pa imela možnosti in podpore, predvsem pa pooblastil za odločanje in usmerjanje potrebnih projektov in aktivnosti.

Kateri so ti projekti, ki bi jih drugače zapeljali?

Prav gotovo je prva stvar, ki bi jo naredila, hitra, odprta in spoštljiva komunikacija z občani. Občanke in občani morajo biti obveščeni, zakaj je treba izvesti nekatere projekte v občini, zakaj na tak način, npr. zaprtje deponije inertnih odpadkov v Suhadolah; gradnjo zadrževalnika na Tunjščici; zmanjšanje zadolženosti občine (zaprtje medsebojnih obveznosti in terjatev med Občino Komenda in družbo PC Komenda, d. o. o.). To so projekti, ki so v teku in jih je treba izvesti, za uspešno realizacijo prvih dveh, pa je potrebno aktivno sodelovanje države in občine. Seveda osebe, ki predstavlja občino, to je župana oziroma županje občine. Več energije in naporov bi bilo treba usmeriti tudi v čim hitrejšo izgradnjo obvoznice Želodnih–Vodice skozi občino Komenda in zagotovitvi prometno varnost na drugih odsekih.

Zdi se, da se o vseh teh projektih zdaj veliko govori in vsi se sprašujejo v kateri fazi so, kako bremenijo občinski proračun?

Prav gotovo je naloga župana oziroma županje, da o projektih, ki so pomembni za razvoj in napredek občine, redno komunicira z občankami in občani. Naj povem, da bo z gradnjo obvoznice Želodnik–Vodice v občini Komenda država začela s postopki za izgradnjo takoj, ko zaključi gradnjo v občini Vodice. V občini Komenda je predvidena gradnja obvoznice v letu 2025. Pomembno je, da župan oziroma županja aktivno sodeluje z državo in nudi potrebno podporo za vse aktivnosti na lokalni ravni.

V zvezi z obvoznico se omenja sprememba trase, kaj menite o tem?

Pri umeščanju trase obvoznice Želodnik–Vodice je bilo treba doseči dogovor z občankami in občani. Tako je bilo tudi pri umeščanju trase v obstoječi Državni prostorski načrt, ki je bil sprejet leta 2006. Predhodne študije so obravnavale tri trase na severu in tri trase na jugu občine. Izbrana je bila trasa, ki minimalno posega v kmetijska zemljišča in ki, kjer je le mogoče, poteka po obstoječi trasi ceste.

Država je že napovedala, da bo gradnja obvoznice na obstoječi trasi ceste potekala kot rekonstrukcija cestišča, ker za rekonstrukcije ne potrebuje gradbenega dovoljenja. Za odseke na trasi obvoznice, ki se gradijo na novo, pa bo treba pridobiti gradbena dovoljenja. Novi odseki so krožišče v Žejah z navezavo proti Brniku, obvoznica severno od Žej in odsek s krožišča južno do Kitajske restavracije. Dogovorjeno je, da se bodo za ureditev pretočnosti prometa v naši občini omenjeni odseki gradili prednostno. Seveda pa bo treba realizacijo vseh faz in dogovorov z državo aktivno spremljati in z državo tudi aktivno sodelovati.

Med projekti, ki so pomembni za nadaljnji razvoj in napredek v občini, ste omenili tudi zadrževalnik na Tunjščici. Kako je s tem projektom?

Projekt je začela občina. Po izdelavi in sprejemu Dokumenta identifikacije investicijskega projekta za gradnjo zadrževalnika Tunjščica pa je projekt konec leta 2020 prevzela Direkcija za vode. Država je prevzela vse obveznosti in vodi projekt, ker je gradnja zadrževalnika pomembna za poplavno varnost tudi nizvodno. Območje v občini Komenda je med 61. območji vpliva poplav državnega pomena, med njimi je zadrževalnik v občini Komenda uvrščen na 18. mesto po kriteriju prioritet. Torej, vse aktivnosti, vezane na izgradnjo, zdaj vodi Direkcija za vode, ki bo tudi vodila vse potrebne postopke za novelacijo projekta, v primeru, da se izvedba zamakne in bo treba zamakniti tudi rezervacijo sredstev v državnem proračunu. Seveda pa bo tudi v primeru izgradnje zadrževalnika treba realizacijo aktivno spremljati in sodelovati z državo.

Kako pa projekt gradnje zadrževalnika na Tunjščici vpliva za nadaljnji razvoj občine?

Z izgradnjo zadrževalnika na Tunjščici se pogojuje gradnjo telovadnice z dvema učilnicama pri šoli v Mostah in gradnjo centralnega vrtca. To sta zelo pomembna projekta za našo občino, ki je zaradi bližine glavnega mesta in izvoza na avtocesto zanimiva za mlade družine. Vesela sem, da si Komendčanke in Komendčani ustvarjajo družine v naši občini ter tudi da v našo občino prihajajo nove, mlade družine. Mladi so naša prihodnost.

Katere projekte v programu, ki je, vidim, začrtan za dva mandata, ste namenili mladim?

Načrtujemo izgradnjo »kolo parka«, Športnega centra Komenda, odkup preostalega zemljišča za drsališče v Suhadolah ter predvsem oživitev društvenih dejavnosti in oživitev mladinskih vsebin (Mravljišče). Mladim bomo namenili prostor v kulturnem domu v Komendi tudi po obnovi le-tega. Pomemben del programa je tudi medgeneracijsko sodelovanje, ki se bo izvajalo v okviru t. i. Mravljišča, ter ureditev parka in sprehajalnih poti na lokaciji pri domu starejših v Komendi.

Vaš program je razdeljen v tri dele, pomemben del, ki sva ga že predstavili, je namenjen mladim, ostajata še dve področji, prostor in ekologija. Prav v segmentu ekologije se vaš program razlikuje od drugih. Prosim za predstavitev, kaj načrtujete?

Nadaljevali bomo s posodobitvijo javnega vodovodnega omrežja in zamenjali preostanek salonitnih cevi; dokončali širitev omrežja javne kanalizacije ter vzpostavili sistem zagotavljanja finančnih spodbud za izgradnjo malih čistilnih naprav občanom, ki nimajo možnosti za priklop na javno kanalizacijsko omrežje.

Skupaj z Ribiško družino Bistrica Domžale bomo celovito pristopili k oživljanju reke Pšate kot rezervata za rečne postrvi, vzpostavili sistem za alarmiranje na kanalizacijskem sistemu ter začeli z načrtom za izgradnjo učne poti ob Pšati in Tunjščici.

Katere projekte pa ste vključili v vaš program na področju prostora?

Vsekakor je treba aktivno pristopiti h gradnji obveznice Želodnik–Vodice v občini Komenda. V zaključni fazi je urejanje dokumentacije za semaforizirano križišče pri trgovini Tuš v Mostah. Treba je najti tudi primerno rešitev za izboljšanje prometne varnosti na cestnem odseku državne ceste pri nekdanjem gasilnem domu v Mostah – poskušali smo urediti semaforizirano oziroma »dvignjeno« križišče, vendar je na voljo premalo zemljišč za ureditev avtobusnih postaj, zato je treba najti druge rešitve.

Za izboljšanje varnosti v cestnem prometu načrtujemo tudi posodobitev cest posameznih odsekov v občini, prednost bodo imeli odseki od cerkve v Komendi do vasi Klanec, od Gmajnice do Podboršta in od Gore do Križa. Na nekaterih odsekih bo treba vključiti tudi ukrepe za umirjanje prometa.

Pristopili bomo tudi h gradnji kolesarskih in pešpoti, prednostno za zagotavljanje prometne varnosti, posredno pa tudi z namenom povezovanja naselij v občini.

Kaj pa zaprtje odlagališča inertnih odpadkov Suhadole? Kako je s tem projektom?

Rečem lahko, da smo na projektu zapiranja odlagališča v zadnjem letu in pol, odkar na projektu sodelujem, res intenzivno delali.

V oktobru, 18. oktobra 2022, je občina skupaj s stranskimi udeleženci, prejela odločbo Ministrstva za okolje in prostor oziroma okoljevarstveno dovoljenje, s katero je resorno ministrstvo določilo način zapiranja odlagališča inertnih odpadkov in rok izvedbe. Vsa zapiralna dela na odlagališču morajo biti izvedena najkasneje v treh mesecih od pravnomočnosti odločbe.

Občina Komenda je še isti mesec, 28. oktobra 2022, podpisala pogodbo z izbranim izvajalcem za izvršitev odločbe in izvedbo vseh del iz Načrta zapiranja odlagališča inertnih odpadkov Suhadole. Izbran je bil tudi izvajalec nadzora nad izvedbo rekonstrukcije in zapiranjem odlagališča.

Izvajalec je bil uveden v delo in je že začel s pripravljalnimi deli. V torek, 29. novembra 2022, si bo začetek del na lokaciji ogledal tudi minister za okolje in prostor Uroš Brežan s sodelavci.

Kako gledate na prihodnost občine Komenda, kaj bo moral novi župan oziroma županja najprej narediti?

Župan oziroma županja bo morala najprej ustrezno reorganizirati občinsko upravo in popolniti prosta delovna mesta z močno, strokovno ekipo, ki bo sposobna realizirati zastavljene cilje. Župan oziroma županja bo moral poskrbeti za dobro sodelovanje z organi občine, z občinskim svetom in nadzornim odborom, katerega dolgoletni član je tudi moj protikandidat

Občinski svet je na ravni občin zakonodajno telo, je najvišji organ odločanja o vseh zadevah v okviru pravic in dolžnosti občine. Župan oziroma županja mora svetnicam in svetnikom predstaviti projekte, ki so pomembni za občino, in zagotoviti, da so skladni z javnim dobrim, za vse občanke in občane.

Nadzorni odbor je najvišji organ nadzora javne porabe v občini. V okviru svoje pristojnosti nadzorni odbor opravlja nadzor nad razpolaganjem s premoženjem občine; nadzoruje namenskost in smotrnost porabe proračunskih sredstev in nadzoruje finančno poslovanje uporabnikov proračunskih sredstev. Nadzor vsebuje ugotavljanje zakonitosti in pravilnosti poslovanja pristojnih organov, organov in organizacij porabnikov občinskega proračuna in pooblaščenih oseb z občinskimi javnimi sredstvi in občinskim javnim premoženjem in ocenjevanje učinkovitosti in gospodarnosti porabe občinskih proračunskih sredstev.

Oba organa sta pomembna in v celoti ponujata vpogled v delovanje občine, izvajanje nalog in projektov, ki so pomembni za občino Komenda. Vsi skupaj nosimo polno odgovornost za razvoj in napredek občine.

Moja kandidatura je povezana prav z željo, da bi lahko odločno zagovarjala odprto in spoštljivo komunikacijo; vztrajala pri zakonitem in transparentnem vodenju Občine Komenda in kot magistra javne uprave delovala visoko strokovno; pogumno gradila povezovalne in razvojne politike; prevzela odgovornost, ki jo prinaša iskrena skrb za dobrobit vseh nas, ter zagovarjala srčnost, skupnost, ki deluje izključno za ljudi.

Na tem mestu bi vse občanke in občane povabila, da se v nedeljo, 4. decembra 2022, udeležijo volitev ter za odločnost, vztrajnost, pogum, odgovornost in srčnost, obkrožijo številko 1. Za pozitivne spremembe šteje vsak glas.

Bi na koncu dodali še kaj?

V občini Komenda bodo volivci v nedeljo izbirali med direktorico občinske uprave in dolgoletnim članom nadzornega odbora. Oba sva v enaki meri nova obraza, pomembna razlika med nama je v moji strokovnosti in izkušenosti ter iskreni, odprti, jasni in spoštljivi komunikaciji, ki sem jo vodila, obljubljam, kar je uresničljivo in kar je pomembno za nadaljnji razvoj in napredek naše občine.

Z izkušnjami in znanjem, ki sem ga pridobila z delom v javni upravi ter poznavanjem projektov in aktivnosti v naši občini bom lahko takoj začela z delom.

Vsi, ki boste v nedeljo odsotni, lahko glasujete na predčasnih volitvah, ki bodo v sredo, 30. novembra 2022, od 7.00 do 19.00, v sejni sobi Občine Komenda na Glavarjevi cesti 104 (Glavarjev špital).

Hvala za pogovor.

Naročnik oglasa: Majda Ravnikar

 

Tagi