Zakaj si moraš kupiti brezžične slušalke (in kdo jih ne bi smel)

Vse več potrošnikov se odloča za nakup naprav brez kablov, ki omogočajo večje udobje, zato ni presenetljivo, da bodo brezžične slušalke kmalu postale stalnica.

Že dolgo časa premišljujete o nakupu para Bluetooth slušalk, a še vedno odlašate z odločitvijo? Morda je vzrok za to preveliko število možnosti na trgu, ali pa niste povsem prepričani, da bodo res naredile veliko spremembo pri uporabi v primerjavi z žičnimi, ki jih že imate.

Svobodno gibanje brez zapletenih kablov je resnično privlačno. Kljub temu pa morate pri izbiri upoštevati še nekaj drugih stvari.

Dve vrsti brezžičnih slušalk

Prave brezžične slušalke se nanašajo na Bluetooth ali IEM slušalke, ki nimajo kablov ali žic niti med slušalkama niti z virom zvoka (pametnim telefonom, prenosnim in tabličnim računalnikom itd.). Ker nimajo žic, so mikrofon, upravljalni elementi in baterija vgrajeni v ohišje slušalk.

Brezžične slušalke za v uho so prav tako Bluetooth ali IEM slušalke, vendar z eno ključno razliko – kablom, ki povezuje obe slušalki. Mikrofon, upravljalnik glasnosti in baterija so nameščeni na samem kablu.

Skupna značilnost obeh vrst slušalk je uporaba brezžične tehnologije za prenos podatkov.

Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu brezžičnih slušalk?

Čas je, da se poglobimo in seznanimo z osnovnimi lastnostmi, ki jih morate poznati pred nakupom novega para brezžičnih slušalk. Na kaj torej biti pozorni?

Kakovost zvoka

Eden izmed pomembnejših dejavnikov pri brezžičnih slušalkah je kakovost zvoka. To je v veliki meri posledica načina brezžičnega prenosa zvoka iz vira zvoka v slušalke. Za razliko od žičnih, mora biti digitalni zvočni signal stisnjen pri viru, nato pa se do slušalk prenese prek brezžične tehnologije, kot je Bluetooth. Slušalke sprejmejo prenos in spremenijo digitalni signal nazaj v analognega. Na tej poti lahko zaradi stiskanja in brezžičnega prenosa kakovost zvoka pade.

Na kakovost zvoka pa lahko vplivajo:

  • razdalja med slušalkami in virom,
  • število ovir (sten itd.) med virom in slušalkami,
  • kodeksi Bluetooth zvoka, ki jih podpirajo slušalke in vir zvoka,

Tako slušalke kot zvočni viri morajo podpirati isti zvočni kodeks, da bo algoritem deloval, kot je napovedano. Večina mobilnih naprav podpira samo AAC in SBC kodekse. Če tega ne podpirajo, lahko pričakujete, da bodo slušalke imele težave z zvokom, kot so zatikanje ali zamude.

Življenjska doba baterije

Življenjska doba baterije je manjša težava slušalk brez kabla. Zaradi razmeroma majhnega ohišja gonilnika je za proizvajalce izziv, da vanj namestijo večje akumulatorske baterije. Namesto tega imajo proizvajalci pametno rešitev, saj baterijo vgradijo v prenosno polnilno postajo.

V povprečju brezžične slušalke zdržijo približno 3 ure uporabe, preden se popolnoma izpraznijo. Dodatnih 5 do 6 ur poslušanja pa vam lahko omogoči odlična polnilna postaja.

Ne pustite se preslepiti s podatki, ki jih vidite na tehničnih specifikacijah proizvajalcev. Obstaja veliko dinamike, ki jo je treba upoštevati, da bi ocenili, kako se izprazni baterija. Na primer, glasnost lahko vpliva na porabo baterije. Glasnejši kot je zvok, večja je poraba energije.

Brezžični domet

Mit je, da Bluetooth ne more doseči daljinskega dosega. Razredi Bluetooth tehnologije, ki segajo od 2,4 do 2,485 GHz, se razlikujejo po zmogljivostih dosega. Bluetooth razreda 1 pokriva do 100 m. Bluetooth razreda 2 pokriva do 10 m in razred 3 manj kot 10 m.

Skoraj vsi viri zvoka, kot so mobilne naprave in prenosni računalniki, imajo nameščeno samo napravo Bluetooth razreda 2. Za proizvajalce brezžičnih slušalk je smiselno, da izdelujejo slušalke s podporo za Bluetooth 2 razreda.

Izjema so Apple AirPods. Po veliki zaslugi Applovega čipa W1 lahko AirPodsi dosežejo razdaljo do 30 m. To velja za napravo razreda 1.

Velik doseg Bluetootha je super, vendar moramo biti previdni, da ga ne postavimo v previsoko prioriteto. Za doseganje dobre kakovosti zvoka je treba upoštevati hitrost prenosa in tudi količino podatkov, ki jih je mogoče prenesti. Pravzaprav obstajajo boljše tehnologije prenosa, kot je Wi-Fi, ki to lahko dosežejo.

Udobje in dizajn

Odsotnost kablov zagotavlja dodatno raven udobja in morda so potrošniki prav zato v zadnjih dveh letih začeli posegati po brezžičnih slušalkah.

Pri izbiri najboljših morate upoštevati raven udobja in funkcionalnosti, ki vam jo bodo zagotavljale. V nasprotnem primeru boste zgrešili namen nakupa slušalk brez kabla – svobodo gibanja in udobje.

Včasih proizvajalec za daljšo življenjsko dobo v ohišje slušalk vgradi večjo baterijo. To lahko povzroči, da postanejo nerodne in manj estetskega videza.

Poleg zasnove pa je včasih udobje odvisno tudi od uporabnikov. Poskrbite, da ne boste ves čas povečevali glasnosti na najvišjo raven, da preprečite izgubo sluha zaradi hrupa.

Udoben par slušalk se tesno prilega ušesnemu kanalu, tako da ostanejo na mestu, tudi če se nenehno premikate. Poleg tega so lahke in imajo dobro nameščene gumbe za upravljanje. Slab par slušalk je okoren in težak, povzroča bolečino in nelagodje.

Garancija

Ker je tehnologija še v začetni fazi, se pri brezžičnih slušalkah pojavljajo težave, tudi pri najboljših blagovnih znamkah in najdražjih modelih. Zato je izjemno pomembno, da upoštevate garancijo in politiko vračila, preden se dokončno odločite za nakup.

Pri spletni trgovini gizzmo.si vam nudijo 28-dnevno jamstvo “Brez Heca”, ki zagotavlja vračilo kupnine ali menjavo za drug izdelek.

Cena

Če pustimo ob strani luksuzne blagovne znamke, izdelava odličnih slušalk brez kablov ni poceni. Velik izziv je zagotoviti visokokakovostno glasbo v majhnem ohišju z omejeno močjo. Proizvajalci so morali vlagati v raziskave in razvoj, da so jih premagali.

V kolikor niste pripravljeni zapraviti preveč denarja, a si vseeno želite par odlično delujočih slušalk, so na voljo tudi cenejši modeli, ki nudijo izjemno razmerje med ceno in kvaliteto. Na gizzmo.si najdete širok nabor cenovno ugodnih slušalk in ostalo dodatno opremo za vaš telefon.

Naročnik oglasa: WCC d.o.o.

 

Tagi