Skupaj zmoremo več! – 2. podjetniško srečanje lokalnih podjetnikov v občini Lukovica

V Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici je v četrtek, 30. septembra 2021, potekalo 2. podjetniško srečanje lokalnih podjetnikov. Dogodek, ki je potekal pod sloganom “Skupaj zmoremo več!”, je moderirala Alenka Lena Klopčič.

V uvodu podjetniškega srečanja je vse zbrane pozdravila mag. Olga Vrankar, županje Občine Lukovica, ki je dejala, da jo veseli, da so po dveletnem premoru uspeli pripraviti drugo srečanje podjetnikov občine Lukovica. Prav tako je izrazila zadovoljstvo, da se je povabilu odzvalo kar nekaj podjetnikov iz njihove občine, ki bodo imeli na omenjenem srečanju priložnost spoznati novosti o aktualnih in bodočih razpisih za pridobitev sredstev za mikro, mala in srednje velika podjetja. V nadaljevanju je zbrane pozdravila tudi Mojca Štepic, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, ki je tudi v sodelovanju z občino Lukovica organizirala podjetniško srečanje.

V prvem delu programa sta bila predstavljena dva primera dobrih praks lokalnih podjetnikov in sicer sta prenos dobrih praks v lokalno okolje predstavila Miran Stopar iz Računovodskega servisa Karmen d.o.o. in Marko Kveder iz podjetja Lesne storitve, Marko Kveder s.p.. Za prezentacijo je poskrbel Gregor Berčon iz Podjetniškega RISE, Šmartno pri Litiji.

Miran Stopar je predstavil knjigovodske in računovodske storitve za samostojne podjetnike, fizične osebe z registrirano dejavnostjo (odvetnike, prevajalce, zdravstvene delavce, umetnike in kulturne delavce,…), družbe v zasebni lasti, oziroma pravne osebe zasebnega prava, javna podjetja in proračunske porabnike, društva, ustanove in zadruge, osebe, ki izvajajo kmetijsko dejavnost … Povedal je, da vse njihove stranke upravičeno pričakujejo, da se bodo srečali vsaj enkrat mesečno. Takrat je priložnost za razgovor o tekočem in nadaljnjem poslovanju družbe ali zavezanca, dokumentih in sodelovanju. Njihovi odgovori na vaša vprašanja in nasveti v zvezi s tem, so brezplačni. Zaupa jim preko 100 zadovoljnih strank (poslovnih in drugih subjektov).

Kot je dejal Stopar, so partnerji gospodarskim družbam samostojnim podjetnikom, zavodom, zasebnim in javnim društvom, samozaposlenim osebam (kulturniki, novinarji, odvetniki, zdravnik) in iz kmetijske dejavnosti. Uspešnost njihovih strank je povezana s samo dejavnostjo, ki jo stranke izvajajo.  Seveda pa je pri tem pomembno tudi to, da jih računovodski servis stalno spremlja, analizira ter v nadaljevanju s svojimi priporočili usmerja in pomaga. Drugače rečeno, računovodja se mora poistovetiti s stranko in delovati kot notranje računovodstvo, ne glede na to, da posamezna stranka ne more zahtevati ekskluzivne obravnave pogodbe o sodelovanju. Zato je potrebno dobro poznati postopke in naloge, ki jih v posamezni fazi svojega dela izvaja posamezna družba, samostojni podjetnik ali drug pravni subjekti.

Marko Kveder je tisti mizar iz Rafolč pri Lukovici, ki je  iz lesa naredil kopijo forda T, letnik 1919.  Avto je kajpak povsem vozen, prav tak, kakršen je pred natanko stotimi leti prišel s tovarniških trakov Fordove tovarne.  Pred več kot sto leti so v Detroitu izdelali prvi serijski avtomobil na svetu – Ford T. Mizar Marko Kveder iz Rafolč pri Lukovici je obudil sanje Henryja Forda in v času električnih avtomobilov izdelal leseno različico legendarnega Forda. Marko Kveder si je leta 2012 zadal zelo težko nalogo, a jo je z veliko mero znanja, natančnosti in potrpežljivosti ter s številnimi podporniki uspešno uresničil. Jeseni 2016 se je na Dan Fordovih novosti na Vranskem namreč že pripeljal z lesenim fordom T, ki pa še ni bil pobarvan, in požel veliko navdušenja. Z izdelavo lesene kabine – avto je v toplejših mesecih leta lahko pokrit le s platneno streho – se je Kvedrov načrt izdelave lesenega avtomobila povsem uresničil. S tem je izpolnil svoje sanje, dokazal pa, da gre za edinstveni izdelek, kakršnega ni na vsem svetu.

Kveder je razmišljal naprej in ob domači delavnici uredil še muzej, ki pa ni povezan samo z lesenim avtomobilom, ampak gre tudi za predstavitev njegovega celotnega ustvarjalnega dela. Velik del svoje mizarske obrti je posvetil izdelavi raznih lesenih izdelkov za cerkve, prav tako pa tudi pohištvo za povsem posvetne naročnike. Prišel je do spoznanja, da ni dovolj le to, da je avto dejansko naredil, ampak da je treba povedati in pokazati, kako je nastajal, in kdo je bil tisti, ki ga je izdelal. Ljudi zanima veliko stvari, zato se je tudi odločil, da stvari postavi v muzej. Želi torej pokazati vse detajle, staro orodje, ki ga je uporabljal še njegov oče, in vse tisto, kar ga je spremljalo od vajeniške dobe do današnjih dni. S tem želi tudi pokazati, kaj vse se je naučil med vajeniško dobo, ko je delal v vzorčni delavnici v nekdanjem Stolu na Duplici pri Kamniku. Sodelavci so imeli ogromno znanja in od njih so se vajenci tudi učili. In se tudi veliko naučili. Ti ljudje so bili umetniki svoje vrste.

Podjetniški RISE Litija Šmartno

V zadnjih mesecih se je podjetniški RISE razcvetel v zelo živahen ekosistem, kjer se povezujejo mikro in mala podjetja ter društva, obrtniki, kmetje in ostali. Poleg najema prostorov, so pripravili tudi zanimive dogodke in predavanja.  Zelo spoštujejo in podpirajo lokalne kmetije, podjetnike, obrtnike, društva in druge aktivne ustanove. »Lokalno je zmagovalno«, so redni predstavitveni dogodki v RISE-u, kjer lahko predstavite svojo zgodbo, dejavnost, svoje izdelke itd. Ekipa RISE vam je na voljo za predloge in pomoč pri povečanju prepoznavnosti.  Nudijo najem, skupnost, vidnost, izobraževanje razvoj in druženje za lokalne kmetije, podjetnike, obrtnike, društva in druge aktivne ustanove. Več o njihovem delovanju si lahko preberete na njihovi spletni strani www.rise.si.

V nadaljevanju je sledilo predavanje Nataše Florjančič iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo o aktualnih in bodočih razpisih za pridobitev sredstev za mikro, mala in srednje velika podjetja ter okvirni terminski načrt. Različne možnosti financiranja preko SID banke je predstavila Monika Mostar, pomočnica direktorja SID banke.

Drugi del srečanja, na katerem so predstavili možnosti financiranja in pridobitev sredstev za podjetnike ter o okrogli mizi, si lahko preberete v drugem prispevku, ki ga najdete na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video; Miro Pivar

Tagi