Pri delu v proizvodnji ne pozabite na zaščitne rokavice!

Zaščitne rokavice so najbolj pogosta oblika uporabljene osebne varovalne opreme (OVO), ki se uporablja v različnih vejah industrije in gospodarstva. Z njimi najbolje zaščitimo prste, dlani, zapestje in včasih tudi nadlahti pred različnimi dejavniki tveganja v delovnem okolju.

Komu so namenjene zaščitne rokavice?

Osebna varovalna oprema je na določenih delovnih mestih predpisana z zakonom. Zato je tudi ustrezna zaščitna obutev obvezna, ne smete pa določenih del opravljati tudi brez ustrezne delovne obleke ali zaščitnih rokavic.

Zaščitne rokavice so izjemno pomembne, saj se jih uporablja pri najrazličnejših opravilih in delovnih operacijah, kot so na primer fina mehanska dela, montaža, rokovanje z vročimi predmeti, delo pri nizkih temperaturah, pri delu s kemikalijami elektriko in še marsikje drugje.

Pri delu vas ščitijo pred različnimi nevarnostmi in tveganji, zato poznamo različne vrste zaščitnih rokavic. Najpogostejša tveganja, s katerimi se srečujemo v industrijskem okolju so:

  • mehanska tveganja: ureznine, žulji, praske, vbodi;
  • kemična tveganja: kemikalije;
  • električna tveganja: električni udar, statična elektrika, šoki, električni loki;
  • toplotna tveganja: vročina, mraz.

Če se sprašujete, kakšne zaščitne rokavice izbrati, je torej ključnega pomena, s kakšno dejavnostjo se ukvarjate in kakšnimi nevarnostmi ter delovnim pogojem ste izpostavljeni.

Iz kakšnih materialov naj bodo zaščitne rokavice?

Zaščitne rokavice so izdelane iz različnih materialov. Izbira je odvisna predvsem od dela, ki ga opravljate, ter potrebne stopnje zaščite:

  • Bombažne in platnene rokavice so najpogostejše, saj so vsestransko uporabne. Sicer ne ponujajo visoke stopnje zaščite, zato se uporabljajo bolj kot zaščita izdelka. Najpogosteje se uporabljajo na področjih ravnanja s krhkimi predmeti in na odtis občutljivimi predmeti.
  • Rokavice iz prevlečene pletenine ponujajo zaščito pred nekaterimi zmerno koncentriranimi kemikalijami. Pogosto so izdelane v kombinaciji z nanosom poliuretana, lateksa ali PVC, zato so v različnih debelinah in teksturah.
  • Rokavice iz kovinske mreže omogočajo zaščito pred predrtji in urezninami. Najpogostejša področja njihove uporabe so klavnice, mesno-predelovalna industrija in tekstilna ter lesna industrija, kjer je pogostejše delo z noži in žagami.
  • Usnjene rokavice so odporne na iskre in zmerno vročino, hkrati pa nudijo zaščito tudi pred manjšimi urezninami in odrgninami. Najpogosteje se jih uporablja pri mehanskih delih in varjenju, kjer je še posebej potreben dober oprijem in izolacija.
  • Lateks rokavice so odporne na kisline, luge in različne mikroorganizme. Ker so tanke in elastične, so zelo udobne, posledično temu pa so primerne za natančna dela. Najpogosteje boste nanje naleteli v živilski, kemični, farmacevtski industriji in medicini.
  • Aramidne rokavice so zelo trpežne in odporne na ureznine in odrgnine, hkrati pa nudijo najboljšo zaščito pred visokimi temperaturami tudi do 500°C. So dokaj robustne, toda še vedno nudijo optimalno rokovanje, zaradi česar so uporabne praktično v vseh industrijskih sektorjih.
  • Aluminizirane rokavice vam ponujajo odsevno in izolacijsko zaščito, zato so idealne za delo s sevajočo toploto. Nudijo vam zaščito vse do 1000°C, zato se uporabljajo pri varjenju, v livarnah, železarnah, steklarnah in laboratorijih.
  • Nitrilne rokavice so izdelane iz sintetičnega kavčuka, ki zagotavlja dobro kemično zaščito pred kemikalijami, še posebej pa so primerne za mokra in mastna okolja. Zato se jih uporablja v kemični, živilski in avtomobilski industriji.
  • Neoprenske rokavice vas ščitijo pred naftnimi derivati, hidravličnimi tekočinami in organskimi kislinami, so pa zato manj učinkovite proti mehanskim tveganjem. Najpogostejša področja uporabe so avtomobilska, kemična in industrijska čistilna industrija.

Kaj je potrebno upoštevati pri izbiri zaščitnih rokavic?

Kot smo že zapisali, je izbira rokavic v prvi vrsti pogojena z naravo dela, ki ga opravljate. Torej, se morate vprašati, ali bo prišlo do stika s kemikalijami, ognjem, ali bodo snovi suhe ali mokre, ter še mnogo drugega.

Prav tako pa je pri izbiri potrebno upoštevati tudi nekatere druge dejavnike:

  • Vrsta stika

Na tem mestu se morate vprašati, ali gre za dolgotrajen ali zgolj občasen stik, ali bodo roke v celoti ali le delno potopljene v nevarno snov in ali želite zaščititi celo roko, zapestja ali samo dlani.

S tega vidika je potrebno upoštevati, da tanjše rokavice nudijo bistveno manj zaščite kot pa debele rokavice, zato pa omogočajo bistveno boljše spretnosti in natančnejša rokovanja. Prav tako velja, da so krajše zaščitne rokavice bolj primerne za manjše brizge nenevarnih snovi, če pa gre za nevarne kemikalije, potem je bolje izbrati daljše zaščitne rokavice ustreznega materiala.

  • Udobje

Naslednji pomemben vidik izbire primernih zaščitnih rokavic je tudi udobje. Bistveno je, da rokavice niso ne prevelike in ne premajhne, zato jih vedno preizkusite. Če imate pogostejše alergije na lateks, potem raje izberite nitrilne zaščitne rokavice, če pa se vam potijo tudi roke, potem lahko pod zaščitnimi rokavicami nosite tudi tanke bombažne rokavice.

Glede na to, da se naše roke uporabljajo praktično pri vseh opravilih in dejavnostih, so zaščitne rokavice pomemben element osebne varovalne opreme. Njihova glavna naloga je, da nas zaščitijo pred različnimi dejavniki tveganja, zato je njihova pravilna izbira ključnega pomena, če želimo, da je delo z njimi varnejše in tudi učinkovitejše.

Naročnik oglasa: ČERVA Slovenija

Tagi