Nasveti za pravilno shranjevanju drv, peletov in briketov!

Zima je pred vrati in z njo tudi kurilna sezona. V luči zavedanja pomembnosti trajnostnih virov energije, se vedno več ljudi odloča za ogrevanje z naravnimi viri. Drva, peleti in briketi so idealni, če želite privarčevati na energiji in storiti nekaj dobrega za okolje. A za ohranitev kakovosti in učinkovitosti, je ključnega pomena pravilno shranjevanje.

V nadaljevanju podajamo nekaj uporabnih nasvetov, kako drva, pelete in brikete pravilno shranjevati.

Kako pravilno shranjevati drva?

Drva so najstarejši vir ogrevanja. Običajno so izdelana iz dreves, kot so hrast, bukev, bor, smreka, in drugi. Les je naravno obnovljiv vir energije, zaradi česar so drva okolju prijazna izbira za ogrevanje.

Kljub številni izbiri drva ostajajo priljubljena, saj so enostavno dostopna in pogosto tudi cenejša izbira v primerjavi z drugimi ogrevalnimi viri. So zelo učinkovita, a da tako ostane je ključno pravilno shranjevanje.

Prvo pravilo je, da so drva pravilno zložena, da se lahko dobro posušijo.

Polena naj bodo dolga 30 cm, stranica z lubjem pa obrnjena proti tlom, tako bo namreč zagotovljeno, da se bodo dobro posušila. Za sprotno sušenje je pomembna tudi cirkulacija zraka, zato naj bodo dvignjena od tal vsaj 10 cm.

Vse to pa ne bo pomagalo, če ne bodo drva skladiščena pod streho in varno skrita pred dežjem in snegom.

Da ne bodo začela gniti je pomembno tudi, da je prostor kjer se skladiščijo predhodno dobro očiščen.

Pelete naj bodo shranjene v suhem prostoru

Lesni peleti so vedno bolj priljubljena alternativa tradicionalnim drvom. Narejeni so iz naravnih materialov, kot so lesni sekanci, žagovina ali lesni odpadki, ki se stisnejo v majhne trdne delce.

So visoko energijsko učinkoviti, saj imajo visoko gostoto in vsebujejo malo vlage, kar omogoča čisto in učinkovito zgorevanje.

V primerjavi z drvmi pa zahtevajo tudi manj prostora za shranjevanje in fizičnega dela. Ker so občutljivi na vlago in lahko posledično razpadejo, je najboljše, da jih hranite v suhem in zaprtem prostoru, ki je zaščiten pred vlago.

Prav tako ne smejo biti izpostavljeni neposredni sončni svetlobi in ekstremnim temperaturam, zato se izogibajte shranjevanju v prostorih, kjer so nihajoče temperature, kot so kleti ali zunanje površine.

Pri shranjevanju bodite pozorni tudi na to, da jih ne položite tik ob steno, temveč jih malo odmaknite, saj boste tako poskrbeli za primerno kroženje zraka med steno in peleti.

Ker so vnetljivi, jih nikar ne shranjujte blizu vnetljivih snovi ali v prostoru, kjer obstaja tveganje za požar. Preden jih shranite, poskrbite, da bodo čisti. Odstranite morebitne tujke, ki bi se lahko znašli v embalaži, kot so kamni ali druge nečistoče.

Pelete običajno kupite v vrečah, ki so zatesnjene in namenjene za enkratno uporabo. Po odprtju vreče poskrbite, da jo boste ponovno dobro zaprli in tako preprečili vdor vlage.

Prostor, kjer so shranjeni peleti vzdržujte čist, preprečite vdor škodljivcev, kot so miši ali insekti, namestite pasti ali uporabite naravna sredstva, ki škodljivce odganjajo.

Kako shranjevati lesne brikete?

Lesni briketi so podobno kot peleti izdelani iz stisnjene žagovine in odpadnega lesa, vendar so večji in gostejši. Ta lastnost jim omogoča, da gorijo dlje kot peleti in celo drva.

Največja prednost lesnih briketov je v:

  • majhni količini pepela,
  • čisti uporabi,
  • enostavnim skladiščenjem.

Podobno kot peleti, so tudi lesni briketi izredno občutljivi na vlago, zato jih hranite v suhem okolju, kjer niso izpostavljeni dežju ali drugim vlažnim razmeram. Če je le mogoče, jih shranite v pokritem prostoru.

Škoduje jim lahko tudi neposredna izpostavljenost sončni svetlobi, zato je najbolj idealno shranjevanje v senci.

Lesni briketi ne smejo biti shranjeni v zaprtih, slabo prezračenih prostorih, saj lahko to povzroči kondenzacijo vlage in poslabšanje kakovosti briketov. Postavite jih na površino, ki je rahlo dvignjena od tal, da omogočite kroženje zraka in hkrati preprečite, da bi se nabirala vlaga.

Vreče v katerih so shranjeni naj bodo vedno tesno zaprte in jih ne odpirajte po nepotrebnem. Kot velja tudi za drva in pelete, lesne brikete redno pregledujte, da niso postali tarča insektov, podgan in plesni. Morebitne poškodovane brikete odstranite.

Pomembno je tudi, da so pravilno zloženi. Vsak proizvajalec lesnih briketov ima lahko specifična priporočila za shranjevanje, zato je vedno dobro prebrati navodila in jih upoštevati.

Naročnik oglasa: Za topel dom, trgovina, d.o.o.

 

Tagi