Brusilnik betona vam lahko olajša spomladanska dela – preveri katera!

Narava nam že kaže svoje lepe čare, a z lepim sončnim vremenom se pokaže v vsem svojem sijaju tudi okolica. Vsi strmimo, da si olepšamo okolico in v čistosti pričakamo težko pričakovano pomlad. Za obnovitev tal obstaja kar nekaj orodji, ki so nam v pomoč.

Tudi strojno čiščenje oz. brušenje betona ni več noben bav, bav. S pripravo tal za velika talna dela pogosto opravimo že glavnino dela, ki ga kasneje z brusilnikom za beton le še olajšamo in obnovo pospešimo.

Kaj sploh je brusilnik betona?

Brusilnik betona je stroj, ki se uporablja kot zaključno orodje za obnovo tal. Površine izravnava in zgladi z uporabo vrtečih se kolutov, izdelanih z abrazivnimi nastavki.

Stroji so običjano opremljeni s krmilno elektroniko, ki zagotavlja konstantne vrtljaje pri različnih obremenitvah in s tem optimalen delovni učinek.

Praviloma so opremljeni tudi s po višini nastavljivo brusno ploščo, s čimer je zagotovljeno odlično tesnjenje gumijastega tesnila tudi pri uporabi različno debelih brusnih plošč oz. pri obrabi tesnila.

Zakaj uporabljati brusilnik betona?

Obnova betona lahko pogosto zahteva dolgočasno in naporno pripravo tal. Predhodno obstoječi premazi, površinske nepopolnosti, ostanki, organske snovi, oksidacija in drugi onesnaževalci so le nekatere od stvari, ki se kopičijo na tleh in jih je treba odstraniti pred obnovo.

Odstranjevanje barve, epoksi, prozorni premazi ostanki ploščic, lepila, madeži, olje, maščoba, umazanija, … Brusilniki za beton so priročni povsod, kjer morajo biti že obstoječa betonska tla popolnoma gladka in brez kakršnega koli organskega ali neorganskega materiala.

Brusilniki za beton so na voljo v različnih velikostih in se uporabljajo v različnih aplikacijah. Stroji so primerni za uporabo osnovnih konstrukcijskih aplikacijah za zaključno ravnanje površine pred polaganjem ploščic, parketov, laminatov in drugih talnih oblog.

Predvsem pa so brusilniki namenjeni specialistom za brušenje in sanacije betona, slikopleskarjem, polagalcem keramike in izvajalcem zaključnih del v gradbeništvu.

Kakšne poznamo?

Brusilniki za beton so lahko :

  • ROČNI

Pohodni brusilniki ne morejo priti v vogale ali tesna območja. Tu pridejo še kako prav ročni brusilci. Ker so manjši nudijo večjo manevriranje na manjših območjih, kot so ovinki, vogalniki, primerni pa so tudi za vertikalna dela kot je npr. brušenje zidu kot tudi za brušenje stropa.

  • POHODNI

Kadar je potrebna obnova velikih površin betona, se uporabljajo pohodni brusilniki. Na voljo je veliko različnih vrst in velikosti pohodnih brusilk. Dve glavni kategoriji sta:

  • rotacijski – uporabljajo eno veliko blazinico, ki se vrti pri visoki hitrosti. Ker imajo ti brusilci višjo vrtilno hitrost in so težji, so odlični za dela, ki zahtevajo veliko odstranjevanje površinske snovi. Izkušen operater bo uporabil prednost težkega stroja z večjo hitrostjo vrtenja za odstranjevanje debelih plasti umazanije. Rotacijski brusilniki lahko ustvarijo tudi boljše poliranje betonskih tal, če so pravilno izvedeni. Ker pa so težji in imajo visoko hitrostne vrtljive diske, jih je pogosto težje manevrirati. Ti brusilci potrebujejo več usposabljanja, da lahko spretno delujejo. Rotacijski brusilniki lahko pogosto pustijo nepravilne vzorce prask v betonu, če upravljavec ni ustrezno usposobljen.
  • planetarni – uporabljajo več blazinic, da opravijo delo. Te blazinice se vrtijo hkrati, čeprav z različnimi hitrostmi. Več diskov z različno abrazivnostjo omogoča planetarnemu brusilniku, da hkrati odstrani material in dokonča betonska tla. Ti mlinčki so lažji in jih je lažje manevrirati kot rotacijski brusilci. Njihova zasnova omogoča upravljavcu, da manevrira v ravnih črtah, ne da bi se mu bilo treba boriti. Ker so lahkotnejše in enostavnejše za upravljanje, so planetarni brusilci odlični za manjša dela. Idealne so za dela, ki ne zahtevajo težke obnove betona.

Suho ali mokro brušenje?

Pri uporabi brusilnika za obnovo tal se včasih pojavi vprašanje, ali je treba brusiti suho ali mokro. Večina upravljavcev talnih mlinčkov melje na suho zaradi glavnega razloga, da ne bi bilo treba pospravljati mokastega nereda. Ne samo to, suho brušenje omogoča operaterjem, da bolje vidijo tla, medtem ko lahko mokro brušenje skrije nizke točke. Mokro mletje se lahko uporablja v primerih, ko je prah velika skrb.

Izberite pravi brusilnik za delo!

Nekateri brusilniki za beton so bolj vsestranski kot drugi, medtem ko so nekateri brusilci bolj specifični za delo in zahtevajo več spretnosti za upravljanje. Ni dvoma, da lahko uporaba prave vrste visokokakovostnega brusilnika pospeši produktivnost dela in zagotovi profesionalne rezultate.

Kvalitetni brusilnik vreden svojega imena je zagotovo tudi Perles oziroma njihov model DBS125, ki ima inovativno rešitev vrtljivega dela ščita, kar omogoča enostavno in hitro odprtje dela ščita, s tem pa omogoča nemoteno delo kot tudi delo z orodjem tik ob steni.

Perles brusilnik ima aerodinamično optimirano obliko odsesovalnega ščita z gumijastim tesnilom oz. ščetkami, kar omogoča boljše in bolj enakomerno odvajanje prahu. Robustna izvedba zobniškega prenosa ter dvojna protiprašna zaščita ležaja pa omogočata daljšo življenjsko dobo.

Imajo dobro ergonomijo in uravnoteženost, ter stopenjsko nastavljiv prednji ročaj za lažje delo in boljše vodenje stroja. Stroj DBS180 pa je pakiran v robustnem kovinskem kovčku za varno shranjevanje stroja in brusnih diskov.

Sedaj ni več vprašanje, kako bomo letos očistili okolico!

Naročnik oglasa: Spletnik

 

Tagi