7 nasvetov za pripravo vrta na zimo!

Zima je pred vrati in sedaj je skrajni čas, da se lotite priprave vrta na hladnejše mesece. Pravilna priprava ni pomembna le z estetskega vidika, ampak s tem zaščitimo tudi rastline pred zmrzaljo in poskrbimo za dolgo življenjsko dobo vrtnega orodja, naprav in pohištva.

Idealno bi bilo, če bi se priprave vrta lotiti v obdobju od sredine oktobra do začetka novembra. Vendar, ko so jesenski meseci še vedno lepi in vas ne prehiti prvi sneg, lahko to storite vse do začetka decembra.

Pomembno je le, da se priprave vrta lotite pravilno, zato ne spreglejte naših nasvetov.

1. Priprava trate na zimo

Če boste pred zimo dobro poskrbeli za vašo zelenico, potem vas bo le ta v spomladanskih mesecih nagradila z bujno rastjo. Zato je pomembno, da trato pred prvo zmrzaljo še zadnjič pokosite na višino 5 do 6 cm, pri čemer vam bo prišla prav kakovostna baterijska kosilnica ali nitkarica.

Nato vzemite v roke grablje in s trate odstranite vse liste, majhne veje in mah, saj boste s tem preprečili njeno propadanje in plesnenje.

Trata bo na ta način dobila več svetlobe in bo posledično bolje uspevala. Na koncu pa ne pozabite tudi na to, da je potrebno trato še zadnjič pognojiti, kar ji bo zagotovilo dovolj hranil za čez zimo.

2. Zaščita lončnic

Večina lončnic ni odpornih na nizke temperature, zato vam priporočamo, da jih pred zimo prenesete v notranje prostore. Nekatere rastline, kot so na primer sivka, božična vrtnica in rogata vijolica, sicer lahko ostanejo na vrtu, vendar na mestih, kjer so zaščitene pred vremenskimi vplivi.

Tiste lončnice, ki jih boste prenesli v hišo, vedno preverite glede bolezni in škodljivcev. Če so obolele in okužene namreč obstaja verjetnost, da se bo bolezen in škodljivci razširili tudi na druge rastline.

Če imate na okenskih policah ali balkonu tudi balkonsko cvetje, ga je potrebno odstraniti, to pa je tudi idealen čas za pripravo potaknjencev.

3. Obrezovanje grmovja, žive meje in dreves

Če imate na vrtu sadno ali okrasno drevje, grmovnice in žive meje, potem jih morate prav tako pred zimo obrezati. Za sadno drevje uporabite obrezovalnik, s katerim najprej odstranite vse obolele in odmrle veje, hkrati pa morate biti pozorni tudi na vse nove poganjke.

Za obrezovanje žive meje uporabite vrtne škarje, še hitreje in učinkovitejše pa bo delo opravljeno z baterijskimi škarjami za živo mejo.

Obrezujte jo v trapezni obliki tako, da je širša pri tleh in ožja pri vrhu – to omogoča dovolj svetlobe, živa meja pa ostane enake oblike tudi, če je na njej veliko snega.

4. Vzdrževanje gred

Pred zimo je seveda potrebno ustrezno pripraviti tudi zelenjavni in okrasni vrt. Vse odmrle dele rastlin je potrebno porezati z vrtnimi škarjami, neprezimne rastline pa je potrebno odstraniti z gredic ali pa jih ustrezno zaščititi pred mrazom.

Prav tako pa je potrebno z gredic odstraniti tudi vse ovele in odmrle vrtne rastline. Če želite zemljo dodatno obogatiti s hranili, pa jo lahko pokrijete z zastirko, kot so na primer sesekljane veje in listi.

5. Shranjevanje vrtnega pohištva

Ne glede na to, iz kakšnega materiala je vaše vrtno pohištvo, ga je potrebno pred zimo ustrezno shraniti. Za to so najboljši suhi prostori, kot so kleti, garaže ali vrtne lope, če pa za to nimate dovolj prostora, ga lahko shranite tudi pod teraso in uporabite zaščitne prevleke.

Pri shranjevanju sledite naslednjim korakom:

  • uporabite visokotlačni čistilec in temeljito očistite vrtno pohištvo ter pustite, da se osuši,
  • vrtno pohištvo pokrijte z zaščitnimi prevlekami, ki jih morate dobro zavarovati pred vetrom,
  • poskrbite, da do pohištva pride dovolj zraka, s čimer boste preprečili nastanek plesni.

6. Pravilno shranjevanje vrtnega orodja

S pravilnim shranjevanjem vrtnega orodja ohranite njegovo funkcionalnost. Prvi korak pri tem je, da vrtno orodje temeljito očistite ter z njega odstranite vso umazanijo in morebitno rjo. Za to lahko uporabite visokotlačni čistilnik oziroma žično krtačo.

Pred shranjevanjem je pomembno, da se vrtno orodje temeljito osuši, nato pa ga lahko šele pospravite v delavnico, klet, garažo ali vrtno lopo.

7. Pravilno shranjevanje vrtnih naprav

Podobno kot za vrtno orodje, je potrebno ustrezno poskrbeti tudi za vse vrtne naprave. Ne glede na to, ali gre za pometalec tal, baterijsko kosilnico ali visokotlačni čistilnik, je ključnega pomena, da jih pred shranjevanjem temeljito očistite.

Pomembno je, da visokotlačne čistilnike in vse naprave z dovodom vode pred shranjevanjem izpraznite. Ker pa še vedno v njih ostane nekaj vode, je pomembno, da jih shranite na mestih, ki so zaščiteni pred zmrzaljo. Podobno velja tudi za baterije baterijskih naprav, ki morajo biti shranjene pri temperaturah med 10 in 20°C.

Še vedno niste pripravili vrta na zimo? Ne odlašajte s tem opravilom in se ga lotite čim prej, preden bo prepozno. Pa ne pozabite na naše nasvete!

Naročnik oglasa: Kaercher

 

Tagi