V ŽIVO: Izredna seja Občinskega sveta Občine Domžale

Bo projekt izgradnje novega Zdravstvenega doma Domžale dobil podporo?

Županja Občine Domžale mag. Renata Kosec je za danes, 22. junija 2023, ob 16. uri sklicala izredno sejo Občinskega sveta, na kateri bodo obravnavali prekinjeno točko dnevnega reda s 7. redne seje ter točke, ki se navezujejo na tematiko izgradnje novega Zdravstvenega doma Domžale. Izredno sejo boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na našem portalu.

Ker se je izredne seje udeležilo premalo svetnic in svetnikov (14), ni bila zagotovljena sklepčnost, zato ni bilo pogojev za izvedbo seje in točk niso mogli obravnavati. S tem pa se je tudi ustavil postopek za gradnjo novega Zdravstvenega doma Domžale v Zaborštu. Več o tem si lahko preberete na povezavi tukaj.

Občinski svet Občine Domžale je v ponedeljek, 19. junija 2023, na svoji 7. redni seji obravnaval tudi točko dnevnega reda “Predstavitev dokumenta identifikacije investicijskega projekta o izgradnji novega Zdravstvenega doma Domžale”. Svetniki so s 16. glasovi za in 14. glasovi proti po obravnavi izglasovali prekinitev te točke dnevnega reda. S tem dokument identifikacij investicijskega projekta o izgradnji novega Zdravstvenega doma Domžale ni bil sprejet. Posledično so z dnevnega reda umaknili tudi točke dnevnega reda, ki se navezujejo na omenjeno tematiko. S tem je bil ustavljen postopek za nakup zemljišča za gradnjo novega Zdravstvenega doma Domžale v Zaborštu.

Za reševanje prostorske stiske Zdravstvenega doma Domžale je bilo v letu 2021 pridobljeno gradbeno dovoljenje za gradnjo prizidka Zdravstvenega doma Domžale. Dovoljenje je bilo potrebno v letu 2022, zaradi močno prisotnih podzemnih vod na lokaciji prizidka dopolniti s postopno in tehnično zahtevno gradnjo podzemne garaže. Ob pripravi omenjene dopolnitve je bila izdelana nova finančna ocena in terminski plan gradnje, kar je povsem na novo ovrednotilo celoten projekt.

Na Občini Domžale so v letu 2023 ponovno pregledali projekt za gradnjo novih, prepotrebnih prostorov Zdravstvenega doma Domžale in ugotovili, da projekt z gradnjo prizidka ne zagotavlja potrebnih rešitev za prostorske potrebe zdravstvenega doma. Ekipa na občini in vodstvo zdravstvenega doma sta pregledali druge možnost in kot boljša rešitev, tako organizacijsko in finančno, se je pokazala gradnja Zdravstvenega doma Domžale na novi lokaciji. Predlog o gradnji novega zdravstvenega doma so na skupni seji potrdile občine soustanoviteljice, namero za gradnjo pa na 6. redni seji Občinskega sveta Občine Domžale v maju 2023 tudi svetnice in svetniki.

Projekt novogradnje doma so potrdile občine soustanoviteljice zdravstvenega doma (mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale; Bogo Ropotar, župan Občine Mengeš; mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica; dr. Milan Balažic, župan Občine Moravče in Peter Ložar, župan Občine Trzin). Podporo novogradnji doma so župani izrazili tudi v pismu podpore. Prav tako so podporo projektupodali tudi zaposleni Zdravstvenega doma Domžale, ki se soočajo s prostorsko stisko za izvajanje njihovih programov.

Današnja izredna seja Občinskega sveta Občine Domžale, ki jo boste lahko v živo spremljali tudi na našem portalu, je bila po besedah županje mag. Renate Kosec sklicana zaradi kratkih rokov izvedbe pravnega
posla. Dokončna ponudba za nakup zemljišč po ceni 200 eur na kvadratni meter je aktualna do 30. 6. 2023. Po tem datumom se ponudba za nakup nepremičnine poviša, kar pomeni, da gre za dodatno obremenitev javnih financ. Županja je ob tem pojasnila, da je zaradi transparentnega in gospodarnega ravnanja z javnimi financami, izredna seja nujna, na kateri se bodo občinski svetniki morali odločiti ali podprejo projekt ali so proti.

Gradivo za izredno sejo Občinskega sveta Občine Domžale si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Miha Ulčar; Foto: Rok Majhenič/Arhiv Občine Domžale; Video: Občina Domžale

Tagi