Obstrukcija izredne seje Občinskega sveta Občine Domžale ustavila postopke za gradnjo novega Zdravstvenega doma Domžale v Zaborštu

Danes, 22. junija 2023, ob 16. uri je bila sklicana izredna seja Občinskega sveta Občine Domžale, na kateri naj bi obravnavali prekinjeno točko dnevnega reda s 7. redne seje ter točke, ki se navezujejo na tematiko izgradnje novega Zdravstvenega doma Domžale. Ker se je izredne seje udeležilo premalo svetnic in svetnikov (14), ni bila zagotovljena sklepčnost, zato ni bilo pogojev za izvedbo seje in točk niso mogli obravnavati. S tem pa se je tudi ustavil postopek za gradnjo novega Zdravstvenega doma Domžale v Zaborštu.

V Občini Domžale je v ponedeljek, 19. junija 2023, potekala 7. redna seja Občinskega sveta Občine Domžale. Prva točka seje, obravnava dokumenta identifikacije investicije »Rešitev prostorske problematike Zdravstvenega doma Domžale«, ki je osnova za nakup potrebnega zemljišča za realizacijo organizacijsko in finančno optimalne rešitve za zagotavljanje prepotrebnih prostorov za izvajanje programov zdravstvenega doma, je bila prekinjena. Ker je v ponudbi najnižja cena m2 za nakup zemljišča vezana na datum, konec meseca junija, je mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale, sklicala izredno sejo na kateri je želela svetnice in svetnike še enkrat opomniti, da bo s kasnejšim nakupom cena istega zemljišča za 0,5 milijona evrov višja: »Kot županja sem zavezana k odgovorni porabi javnih sredstev, zato sem želela svetnice in svetnike še enkrat nagovoriti in jih opozoriti, da smo kot ustanovitelji zavoda dolžni zagotoviti potrebne prostore za delovanje zdravstvenega doma. Pri iskanju rešitev pa biti odprti ter odgovorno izbrati strokovno in finančno optimalen projekt oziroma investicijo.«

V letu 2018 je bila za reševanje prostorske stiske Zdravstvenega doma Domžale predvidena gradnja prizidka in podzemne garaže. Pridobljeno je bilo gradbeno dovoljenje, ki pa ga je bilo potrebno zaradi močnih podzemnih vod dopolniti. Dopolnitev je povsem na novo ovrednotila celoten projekt, saj bi bilo potrebno samo za zavarovanje gradbene jame za gradnjo podzemne garaže dodatno zagotoviti več kot 2 milijona evrov. Nova dejstva so v marcu 2023 skupaj pregledali ekipa Občine Domžale za investicije in vodstvo Zdravstvenega doma Domžale. Ob podpori županje mag. Renate Kosec so začeli iskati novo rešitev za zagotavljanje potrebnih prostorov za izvajanje vseh programov zdravstvenega doma.

Pri pripravi dokumenta identifikacije investicije »Rešitev prostorske problematike Zdravstvenega doma Domžale« se je pokazalo, da je optimalna rešitev, tako strokovna kot finančna, gradnja novega zdravstvenega doma na novi lokaciji (april 2023). Mag. Renata Kosec, je pojasnila: »Ko so nas pripravljavci dokumenta seznanili z novo, povsem drugačno rešitvijo, smo jo predstavili kar najširši skupini odločevalcev, županom in županji občin ustanoviteljic zdravstvenega doma (9. 5. 2023), predsednikom krajevnih skupnosti in vodjem svetniških skupin Občinskega sveta Občine Domžale (9. 5. 2023). V sklopu 6. seje so se z osnutkom dokumenta seznanili tudi članice in člani delovnih teles Občinskega sveta Občine Domžale ter svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Domžale, slednji so 18. 5. 2023 s 26 glasovi ZA in brez glasu proti sprejeli sklep »Občinski svet Občine Domžale potrdi namero Občine Domžale o izgradnji novega Zdravstvenega doma Domžale in pooblašča mag. Renato Kosec, da nadaljuje s postopki nakupa nepremičnin.«

Ko je bil dokument identifikacije investicije »Zagotovitev prostorov Zdravstvenega doma Domžale« zaključen, sta ga vodstvo občine in zdravstvenega doma ponovno predstavila županom in županji občin ustanoviteljic doma (6. 6. 2023) in vodjem svetniških skupin Občinskega sveta Občine Domžale (14. 6. 2023). Z njim so se seznanile tudi članice in člani delovnih teles Občinskega sveta Občine Domžale (13. 6. 2023 in 15. 6. 2023) ter svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Domžale (7. seja, 19. 6. 2023), ki pa so točko dnevnega reda prekinili. Mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale, je opozorila: »S prekinitvijo točke smo obstali tudi z nakupom zemljišča. Svetnice in svetnike sem seznanila s pogoji prodajalke, da bo cena po 30. 6. 2023 višja. Žal sem bila neuspešna.«

Pojasnila je, da ker so se vsi občinski sveti občin ustanoviteljic seznanili oziroma potrdili dokumenta identifikacije investicije, je prav zaradi razlike v ceni zemljišča sklicala izredno sejo Občinskega sveta Občine Domžale. V torek so pismo podpore za reševanje prostorske stiske Zdravstvenega doma Domžale z gradnjo novega doma na drugi lokaciji podpisali župani in županji, v sredo pa so pismo podpore na Občino Domžale prinesli še zaposleni Zdravstvenega doma Domžale.

V četrtek, 22. junija 2023, se je izredne seje udeležilo premalo svetnic in svetnikov, zato ni bilo pogojev za izvedbo seje in točk niso mogli obravnavati.

Seje so se udeležili svetniki Liste Renate Kosec (LRK) in NSi, medtem ko so svetniki Gibanja Svobode, SDS, Liste Tonija Dragarja (LTD), Liste Mateja Oražma (LMO), SD in samostojna svetnica Tadeja Savnik sejo obstruirali.

Županja je v uvodnem delu seje sicer še enkrat predstavila projekt gradnje novega Zdravstvenega doma Domžale v Zaborštu ter se zahvalila prisotnim svetnicam in svetnikom za podporo: »Na Občini Domžale bomo še naprej spoštovali in zaupali strokovnim javnostim ter sledili potrebam javnih zavodov, ki za naše občanke in občane izvajajo javne storitve. Ne glede na to ali gre za izvajanje programov s področja zdravstva, predšolskega varstva, osnovnih šol ali drugih institucij.« V zvezi z nakupom zemljišča pa je dodala: »Zavedamo se odgovornosti, ki jo prinaša nakup zemljišča in verjamemo, da smo na vse pomisleke svetnic in svetnikov večkrat odgovorili, tako na sejah delovnih teles kot tudi na obeh rednih sejah Občinskega sveta Občine Domžale.« Zaključila pa je, da so funkcionarji dolžni funkcijo opravljati v javnem interesu, ki je na tem mestu jasno izražen – tako strokovno kot finančno.

Naslednji teden se bodo sestali župani in županji občin ustanoviteljic Zdravstvenega doma Domžale. Seznanili se bodo z nastalo situacijo oziroma možnostmi, ki jih imajo na voljo za zagotavljanje prepotrebnih prostorov za izvajanje programov Zdravstvenega doma Domžale. O zaključkih bodo obvestili občanke in občane vseh petih občin.

Miha Ulčar; Foto: Jure Gubanc

 

Tagi