Pismo podpore županov za reševanje prostorske stiske Zdravstvenega doma Domžale z gradnjo novega doma na drugi lokaciji

Spoštovane občanke in spoštovani občani,

spodaj podpisani župani podpiramo reševanje prostorske stiske Zdravstvenega doma Domžale z gradnjo novega zdravstvenega doma na novi lokaciji. Našo odločitev smo potrdili tudi z uvrstitvijo dokumenta identifikacije investicijskega projekta »Rešitev prostorske problematike Zdravstvenega doma Domžale« na dnevne rede sej občinskih svetov. Občinski svet Občine Trzin se je na seji seznanil s predlogom nove rešitve prostorske problematike v Zdravstvenem domu Domžale in podpira nadaljnje aktivnosti s skladno s predlaganim dokumentom identifikacije investicijskega projekta »Izgradnja novega Zdravstvenega doma Domžale«. Med prvimi ga je potrdil Občinski svet Občine Moravče, nato Občine Lukovica. Občinski svet Občine Mengeš pa ga bo obravnaval v sredo, 21. junija 2023.

Prostorsko stisko Zdravstvenega doma Domžale smo prvič obravnavali leta 2018, ko je bila, za takratne potrebe doma, kot optimalna rešitev predstavljena gradnja prizidka k Zdravstvenemu domu Domžale.

Za projekt gradnje prizidka je bilo leta 2021 pridobljeno gradbeno dovoljenje. Župani smo z umestitvijo projekta v občinske proračune oziroma načrte razvojnih programov sledili finančni zasnovi projekta. Leta 2022 je bilo potrebno gradbeno dovoljenje dopolniti zaradi prisotnosti podzemnih vod na lokaciji prizidka, kar zahteva kompleksnejšo gradnjo.

V maju 2023 smo na skupnem organu občin ustanoviteljic na pobudo ekipe, ki je na Občini Domžale vodila investicijo, in vodstva Zdravstvenega doma Domžale ponovno pregledali projekt gradnje prizidka Zdravstvenega doma Domžale. Tako organizacijsko kot tudi finančno se je kot boljša rešitev izkazala gradnja Zdravstvenega doma Domžale na novi lokaciji, zato smo ta projekt tudi podprli.

Zdravstveni dom Domžale zagotavlja izvajanje programov za 60.000 občank in občanov občin ustanoviteljic Pravica do zdravstvenega varstva iz javnih sredstev je zapisana v Ustavi Republike Slovenije, zato tu ni prostora za politična obračunavanja, ki vodijo v časovni odmik realizacije projekta gradnje novega Zdravstvenega doma Domžale. Za kvalitetno izvajanje zdravstvenih storitev je nujno zagotoviti potrebne prostore za izvajanje vseh programov ZD Domžale. To je naša naloga in k temu smo tudi zavezani.

mag. Renata Kosec

županja

Občine Domžale

Bogo Ropotar

župan

Občine Mengeš

mag. Olga Vrankar

županja

Občine Lukovica

dr. Milan Balažic

župan

Občine Moravče

Peter Ložar

župan

Občine Trzin

Domžale, Mengeš, Lukovica, Moravče in Trzin, 20. junij 2023

Tagi