Razvojni dnevi občin usmerjeni v krepitev sodelovanja in izobraževanja za sodobne občine

V Laškem so se ta četrtek, 19. oktobra 2023, začeli Razvojni dnevi občin, ki se jih udeležujeta tudi županja Občine Domžale mag. Renata Kosec in direktor Občinske uprave Občine Domžale Janez Ziherl. Mag. Renata Kosec je povedala: »Na razvojnih dnevih teče beseda o primerih dobrih praks in rešitev, za katere si prizadevamo tudi v naši občini. Prek izmenjave mnenj in izkušenj s kolegicami in kolegi bomo na poti do njihove realizacije lahko še učinkovitejši. Zanimive so tudi teme in vsebine, ki so jih danes in jih bodo še jutri predstavili predavatelji.« Kot je še dodala županja, je bil izredno pomemben tudi četrtkov dopoldanski sestanek predsedstva Skupnosti občin Slovenije, na katerem so člani predsedstva zavzeli jasno stališče glede povišanja povprečnin, ki predstavljajo osnovni prihodek občin za izvajanje rednih nalog, za katere država določi, da so v pristojnosti Občin.

Na Razvojnih dneh občin so se, poleg predstavitev aktualnih trendov in projektov povezanih z razvojem občin, predavatelji in razpravljavci najprej dotaknili aktualne situacije v navezavi na naravne nesreče in nato še izzivov, s katerimi se soočajo razvojno naravnane občine. Direktor domžalske Občinske uprave Janez Ziherl je izpostavil predstavitev sistemskega pristop obnove in nadaljnjega razvoja prizadetih območij v avgustovskih poplavah: »Na Občini Domžale smo pristopili k intervencijskim aktivnostim na terenu skupaj s krajevnimi skupnostmi. V prvih tednih po poplavah je bila pomoč države, ki je med drugim pristopila k regulaciji struge Kamniške Bistrice in postavila dva začasna mostova čez reko, zelo prisotna. Pričakujemo, da bodo pristojni državni organi in službe tako zavzeto pristopili tudi k nadaljnjim sanacijskim aktivnostim in izvedbi protipoplavnih ukrepov ter bodo nudili vso podporo za hitro in učinkovito ureditev stanja in zagotovitev varnosti naših občanov.«

V uvodnem delu je po pozdravih predsednika Skupnosti občin Slovenije dr. Vladimirja Prebiliča in gostitelja župana Občine Laško Marka Šanteja sistemski pristop predstavil Boštjan Šefic, vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih. Dr. Irena Bačlija Brajnik, s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, je predstavila rezultate analize učinkovitosti sistema odziva ob naravnih nesrečah. Na okrogli mizi, ki so se je poleg županov udeležili še minister za obrambo Marjan Šarec, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin in poveljnik Gasilske zveze Slovenije Zvonko Glažar, so bili predstavljeni konkretni izzivi, s katerimi so se župani spopadali ob naravnih nesrečah večjih razsežnosti, pridobljene izkušnje in prakse, ki so jih izvedli ob teh nesrečah.

V drugem delu je potekala razprava o preoblikovanju obstoječe in programiranju nove finančne perspektive v luči letošnjih naravnih ujm ter o priložnostih za višanje investicij v občinah. Posebej so bili predstavljeni  tudi kompozitni kazalniki, ki ponujajo bolj realne ocene ogroženosti občin v Sloveniji.

V nadaljevanju prvega dne je bila obravnavana tema kakovostno grajenega javnega prostora, ki spodbuja trajnostni razvoj lokalnih skupnosti. Arhitekt, urbanist in pedagog Aleksander Saša Ostan s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani je predstavil strokovne temelje, primere dobrih praks pa župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, vodja urada za prostor in razvoj Mestne občine Novo mesto dr. Iztok Kovačič in direktorica Občinske uprave Občine Slovenske Konjice Breda Obrez Preskar.

Mag. Renata Kosec je ob koncu prvega dne izpostavila, kako pomemben je prenos primerov dobrih praks, kot so npr. izkušnje in rešitve pri gradnji vrtca v kočevski občini ter vključevanje trajnostnih elementov pri bazenskem kompleksu Češča, ki so zanimive tudi za projekte v domžalski občini. Posebno zanimivi so bili primeri dobrih praks za oblikovanje razvojnih priložnosti tudi na gospodarskem področju. »Pomembno se je zavedati, da z izmenjavo izkušenj in znanj, s sodelovanjem in povezani lahko dosežemo več, delamo še bolje in določene korake prehodimo veliko hitreje,« je povzela.

V petek, 20. oktobra 2023, se bodo župani dotaknili treh razvojnih tem, izredno zanimivih in pomembnih tudi za nadaljnji razvoj občine Domžale. Med drugimi bo govora o ohranjanju poseljenosti in zagotavljanju ustreznih kadrov, ohranjanju oziroma povečanju števila prebivalcev v lokalnem okolju, strategiji proti begu možganov in krepitvi medgeneracijskega in medkulturnega dialoga. Priznani akademski strokovnjaki in predstavniki ministrstva bodo predstavili možne ukrepe in konkretne primere prilagajanja podnebnim spremembam v Sloveniji in Avstriji. Udeleženci se bodo dotaknili tudi trendov in financiranja digitalnega razvoja lokalnih skupnosti oziroma oblikovanja skupnih rešitev za digitalne izzive do leta 2030.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale

 

Tagi