Sodobne družine s pridihom tradicije – nagradna igra

Zapišite recept za velikonočno potico, priložite fotografijo in knjižna nagrada bo morebiti vaša

Smo v času velikonočnih praznikov, ko bo poleg pirhov na mizi tudi potica. Priprava in peka potice je svojevrsten dogodek, ki za skupno mizo združi tako najmlajše, kakor tudi starejše, ki skupaj, na zabaven in prijeten način po izbranem receptu, ustvarjajo slastno potico. Pehtranova ali lešnikova? Makova ali smetanova? Tradicionalna kmečka ali potica s kokosom? Klasična z orehi ali rožičeva?

V teh dneh se bodo na mizah širom Slovenije znašle potice, ki so odraz tako priljubljenosti okusov, kakor tudi spoštovanja starih tradicionalnih receptov in pa časa, ki ga lahko v tem hitrem tempu življenja dejansko namenimo peki. V ta namen smo se v uredništvu Domžalca odločili, da vas povabimo k objavi in delitvi receptov in fotografij potic, ki se bodo v času praznikov znašle na vaših mizah in sodelujete v nagradni igri ” Sodobne družine s pridihom tradicije”

Ustvarjanje z otroki je svojevrstno doživetje in bližajoči se prazniki ponujajo priložnost, ko lahko s skupnimi močmi ustvarjate slastno potico in obujate stare tradicionalne recepte ali se preizkusite v snovanju novih.

Sodelujte v nagradni igri tudi vi

Zaupajte nam vaš najljubši recept za peko velikonočne potice. Veseli bomo recepta, po katerem ste pripravili velikonočno potico, ali vaš priljubljen spomin na dogodek, z zanimanjem pa bomo prebrali tudi kakšen »lokalno« obarvan tradicionalni recept, ki počasi že odhaja v pozabo. Zapisu ne pozabite priložiti fotografijo dobrote in vse skupaj pošljite na e-mail: fotonatecaj@domzalec.si 

S kančkom sreče, je simpatična otroška slikanica » Medvedek peče slovensko potico«, lahko vaša.

foto: Medvedek peče slovensko potico, vir: Facebook

Pogovarjali smo se s Tino Orter, avtorico slikanice Medvedek peče slovensko potico. Gre za izjemno simpatično in poučno otroško slikanico, ki je leta 2019 pridobila bronasto priznanje Turistične zveze Slovenije za kulinarični spominek.

Kaj je rdeča nit slikanice in komu je le ta prvenstveno namenjena?

Medvedek popelje otroke na popotovanje po Sloveniji, katero je skozi ilustracije opremil Mladen Melanšek, kratke zapise in peko potice, predstavi njene živalske posebnosti, od kranjske čebele do človeške ribice in še kaj, naj ostane skrivnost. Namenjena je malim in velikim otrokom po celem svetu, saj je bila prevedena v 8 jezikov.

foto: Medvedek peče slovensko potico, vir: arhiv Tina Orter

V slikanici je zbranih in predstavljenih ogromno značilnosti, ki jih lahko pripišemo zgolj Sloveniji. Je med številnimi zbranimi značilnostmi kakšna, ki Vam je še posebej pri srcu?

Slovenijo moraš imeti rad v celoti, ker je res nekaj posebnega, tako majhna a v bistvu tako velika. Vsak njen del je košček popolno nepopolne sestavljanke. Torej, vabljeni na popotovanje po njej. V sebi skriva še veliko neodkritih krajev, zgodb…

Medvedek v slikanici peče slovensko potico na hudomušen način, ob tem pa izda tudi recept za pripravo slastne potice. Kje se skriva ključ oziroma, kaj je tisti glavni del, ki zahteva malce več pozornosti, da bo potica dobro uspela?

Tale potica uspe vsakomur in še dobra je po vrhu. Skrivnost je v vas, če jo boste ustvarjali z nasmehom se bo po pečenju smejala v vaših trebuščkih, če pa vam bo pomagal par ali dva otroških rok, ah, čista popolnost in užitek. Dober tek.

Kako lahko sodelujete v nagradni igri?

Nagradna igra » Sodobne družine s pridihom tradicije – nagradna igra« poteka izključno na spletnem portalu www.domzalec.si v za to pripravljenem prispevku, kjer bodo zbrani in objavljeni vsi prispeli prispevki ( foto in vsebina) s strani obiskovalcev portala www.domzalec.si na mail: fotonatecaj@domzalec.si v času od sobote, 16. aprila 2022, pa vse tja do torka, 19. aprila 2022 do 20.00 ure. Podrobnejša pravila o nagradni igri so dostopna v prilogi

Lepo vabljeni k oddaji vaših prispevkov

Tudi ekipa spletnega portala domžalec.si se je odločila z bralci portala deliti fotografije in recepte velikonočnih potic. Le te bomo sproti objavljali v priloženi galeriji spodaj:

V kuhinji moje mame je za praznike vedno dišalo po potici. Nikoli ni komplicirala. Zamesila je testo, ga namazala z nadevom, običajno orehovim in obvezno z makovim. Včasih je tudi eksperimentirala in uporabila za nadev sončnična semena. Pekla jih je v navadnem pekaču, zavite kot »štrudel«. Nismo rasli v duhu krščanske vzgoje, ampak potica je bila pa vedno na mizi za praznike.
Za potico si moraš čas vzeti. To se mi je zdela idealna priložnost, da za spremembo preživimo prosti čas z otrokoma v kuhinji. Dvakrat na leto preživimo ta čas ob peki potice. Ker želimo biti otroci boljši od staršev, sem se lotila peke v šarklju. Običajno izberemo klasiko z orehovim nadevom. Receptov in načinov je res ogromno. Mi smo se lotili prve peke kar po ljubki slikanici Medvedek peče slovensko potico avtorice Tine Orter. Ker nismo imeli najboljše predstave o količinah testa in nadeva, je na koncu izpadlo tako, da smo jo polovico lahko spravili v šarkelj, ki je manjšega premera, ostalo smo spekli v navadnem pekaču. Neverjetno! Uspelo je že prvič. Veselje nepopisno. Trebuščki polni. Tudi letos jo bomo pekli, ko bomo pač utegnili. Za potico si moraš RES čas vzeti. Na nas starših je, da ohranjamo tradicijo živo. Kaj je lepšega kot spomin na dišečo kuhinjo staršev.
Zadnja leta si pomagamo s prekmurskim receptom, malo zaradi familiarnih korenin, ki gre tako vir: uredništvo
foto: Kvašeno testo za potice in pa nadevi za potice, vir: uredništvo

 

Jure Galičič, priljubljeni kuhar iz oddaje Ljubiteljska kuharija, se je lotil priprave in peke pehtranove potice.

foto: pehtranova potica, vir: Jure Galičič

 

 

Sestavine za pripravo testa:

foto: recept testa je povzet po receptu Sonje Jezeršek, vir: Jure Galičič

Sestavine za pripravo nadeva

foto: sestavine za nadev, vir: Jure Galičič

 

 

Tagi