Slepi in slabovidni planinci se bodo povzpeli tudi na Triglav

Slepi in slabovidni planinci, ki v akciji Odločen korak že tri leta nabirajo žige Slovenske planinske poti, so vsak dan bliže cilju. Sredi julija jih čaka najtežji izziv – vzpon na Triglav.

Prostovoljski projekt, ki ga izvajata odbor inPlaninec pri Planinski zvezi Slovenije ter Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih »Karel Jeraj«, se bo končal 23. septembra na Debelem Rtiču z odtisom zadnjega žiga. A še predtem jih sredi julija čaka najtežji izziv – vzpon na Triglav. Očak je naš simbol in ponos in razumljivo si tudi slepi in slabovidni, tako kot vsi slovenski planinci, želijo vsaj enkrat stati na njegovem vrhu.

V odboru inPlaninec pričakujejo, da se bo julijskega vzpona na Triglav udeležilo 19 slepih in slabovidnih planincev, ki jim bo na poti do vrha pomagalo okoli 40 posebej usposobljenih spremljevalcev, planinskih vodnikov in drugih prostovoljcev. Med udeleženci bodo tudi osebe z okvaro sluha, nevrorazlični.in otroci.

Objavljamo nekaj vtisov slabovidnih planincev in enega od spremljevalcev, ki so jih pred prihajajočim vzponom na Triglav zbrali in objavili na spletni strani Planinske zveze Slovenije.

Na sliki skupina planincev pred planinsko kočo. (Foto: arhiv inPlaninec)

»Nikoli si nisem mislila, da bom kdaj prehodila in osvojila toliko vrhov, Triglava pa sploh ne, saj se je zdel zame nedosegljiv. A s pomočjo naših odličnih spremljevalcev bo meni in mojim slepim in slabovidnim prijateljem omogočeno stopiti na najvišji vrh Slovenije. Veselim se dneva, ko se bom lahko dotaknila Aljaževega stolpa, ko me bodo na vrhu preplavila čustva in bom zakričala od veselja,« pripoveduje slabovidna Simona Jakopin.

Tako kot vsi ostali se tudi slabovidni Marjan Žalar na vzpon na Triglav pripravlja fizično in psihično. »Tako bom lažje kljuboval pričakovani vročini in sončni pripeki. Želim si lepo vreme.« Spremljal ga bo njegov desetletni sin Gal. »Komaj čakam, da z atijem osvojiva najvišji slovenski vrh. Pričakujem, da bo pot zelo težka in zahtevna. Upam, da bo razgled na vrhu čudovit.«

Eden od spremljevalcev, brez katerih akcija Odločen korak ne bi bila mogoča, je Janko Lavrič. »Na naših skupnih izletih v hribe sem vsakič znova navdušen in ganjen, ko vidim, koliko ljudi z različnimi okvarami na področju čutil in drugimi zdravstvenimi tegobami z neomajno voljo in pozitivnim odnosom premaguje najzahtevnejše ovire. Vem, da imajo na svoji življenjski poti veliko težav in da je življenje do njih pogosto zelo nepravično, pa so vedno dobre volje, polni energije in osredotočeni na cilj. Pogosto si rečem: Če bodo zmogli oni, pa čeprav s pomočjo spremljevalcev, bom zmogel tudi jaz.«

Na sliki skupina planincev pred Blejsko kočo. (Foto: arhiv Nefiks)

Zaključek poti – Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti bo na Debelem Rtiču 23. septembra 2023, ob slovenskem dnevu športa in mednarodnem dnevu znakovnih jezikov. Ta dan bo praznično obarvan še z obeležitvijo 70. obletnice Slovenske planinske poti in 130. obletnice Planinske zveze Slovenije.

Petra Petravič; Foto: Planinska zveza Slovenije

 

Tagi