Punčke iz cunj rešujejo otroška življenja

Peterokotni stolp na Ljubljanskem gradu gosti prav posebno prodajno razstavo, saj je poln punčk iz cunj, ki so jih za Unicefovo dobrodelno akcijo ustvarile prostovoljke iz več krajev Slovenije. Iz kosov blaga in niti so pod rokami nastale lepotičke, ki iščejo nov dom.

Unicefove punčke iz cunj so bile tokrat posebej to priložnost oblikovane z navdihom grajskega okolja in tako postale grajske mične gospodične. Odprtje razstave je tokrat gostil dolgoletni Unicefov ambasador Lado Leskovar, ki je skupaj s podpornico Nušo Derenda ustvaril čarobni večer z dobrodelno noto.

Unicefove punčke iz cunj so resnično eden najbolj priljubljenih dobrodelnih projektov v Sloveniji, ki spodbuja ustvarjalno izdelovanje punčk prostovoljk in prostovoljcev iz vse Slovenije. Hkrati predstavlja povezovanje različnih generacij in spletanje prijateljskih vezi med izdelovalkami punčk in njihovimi posvojitelji. S podporo vseh sodelujočih je Unicef Slovenija doslej rešil že več kot 17.600 otroških življenj.

Decembrski čas je za mnoge čas toplih trenutkov v krogu najbližjih, veselih dogodkov, obdarovanj in iskrenih želja. »To je tudi čas, ko lahko z drobnimi dejanji pomagamo najbolj ranljivim,« je povedala Maša Gorjup iz slovenskega Unicefa. »S tem vodilom smo na Ljubljanskem gradu odprli razstavo punčk iz cunj, s katerimi že vrsto let zbiramo sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju proti šestim nevarnim otroškim boleznim: davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus. Unicefovi podatki kažejo, da zaradi bolezni, ki bi jih lahko enostavno preprečili s cepljenjem, vsako leto še vedno umre približno poldrugi milijon otrok.«

Lado in Nuša sta tudi pela. (Foto: Primož Hieng) 

Unicefova akcija poteka že trinajsto leto. »Upam, da bo vsaka punčka, ki je razstavljena v grajskem Peterokotnem stolpu, našla nov dom,« je povedal izvršni direktor Unicefa Tomaž Bergoč. »Vsaka punčka pomeni tudi novo upanje za enega otroka. Zato sem vesel, da ste prostovoljke toliko truda vložile v izdelavo teh punčk, želim pa, da ste ponosne na to svoje delo, tako kot smo tudi mi ponosni, da smo uspeli rešiti toliko otroških življenj. Vesel bom, če bo čimveč punčk našlo nov dom.«

Edinstvene punčke bodo v Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu na voljo do srede, 6. januarja 2016. Z donacijo 20 evrov bodo obiskovalci lahko posvojili punčko, s tem pa bodo rešili življenje enega otroka v državah v razvoju.

Večer je povezoval pevec, tudi ambasador Unicefa Lado Leskovar, ki nam je o svojem preteklem delu najprej povedal: »Doslej smo pripravili veliko dobrodelnih koncertov, ki sem jih pomagal organizirati in na katerih sem seveda tudi pel. Pripeljal sem zanimive goste iz tujine, moje prijatelje, ki so tudi ambasadorji Unicefa. To sta med drugim Roger Moore, ki je pri meni doma pil kavo, in Vanessa Redgrave, moja poročna priča, ki sem jo učil pesmi Nocoj pa oh, nocoj v slovenščini. Imel sem srečo in nesrečo, saj sem bil na treh potovanjih v državah v razvoju in vedno sem se s teh potovanj vračal povsem pobit, ko sem videl, v kakšnih razmerah živijo otroci in njihovi starši. Ljudje živijo v groznih razmerah, so pa pošteni in dobri, zato jim moramo pomagati. Živimo v narobe svetu. Na eni strani pobijamo, na drugi strani pomagamo.« S šivanjem punčk iz cunj in njihovo posvojitvijo je začel, kot nam je povedal Lado Leskovar, italijanski Unicef.

V Domžalah punčkam iz cunj pravijo Špelce. (Foto: Primož Hieng)

Nuša Derenda je podpornica Unicefa in tudi akcije posvojitve punčk iz cunj. »Kot pevka se pojavljam na številnih dobrodelnih koncertih in drugih podobnih akcijah, tovrstnih srečanj pa se udeležujem z veseljem,« pravi Nuša. »Sem tudi med starši otrok sveta, kar pomeni, da mesečno takim otrokom nakazujem nek znesek. Poleg tega sem doslej kar nekaj punčk iz cunj posvojila, pohvalim pa lahko vse prostovoljke, ki te punčke šivajo. Upam, da bom lahko tudi sama v poznejših letih sodelovala s šivanjem punčk, do tedaj pa bom kot pevka še vedno rada sodelovala na takih dobrodelnih akcijah.«

V akciji sodelujejo tudi prostovoljke iz Domžal, članice društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki ustvarjajo punčke, imenovane domžalske Špelce. Na prireditvi so jim podelili posebno priznanje, ki ga je sprejela Metka Paternoster.

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Tagi