10 let Društva Šola zdravja, čudovite zgodbe, ki je prerasla v množično gibanje odraslih

Društvo Šola zdravja v letošnjem letu obeležuje 10-letnico delovanja. V tem času je z velikimi napori in odrekanji preraslo v množično gibanje odraslih, saj danes šteje že 4.500 članov, ki vsako jutro telovadijo v 203 skupinah, ki delujejo v več kot 100 krajih po Sloveniji. Jubilejnih 10 let so s slavnostno prireditvijo obeležili v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale.

Verjetno ste že kdaj zjutraj na različnih lokacijah na prostem opazili skupino ljudi, oblečenih v oranžne majice, ki vneto telovadijo. To so člani Društva Šola zdravja, ki se vsako jutro zberejo ob 7.30 in pol ure do uro vneto telovadijo po metodi 1000 gibov, ki jo je »izumil« ruski zdravnik dr. Nikolay Grishin, ki že dolgo živi in dela v Sloveniji. Po njegovi metodi vsako jutro telovadi že preko 4.500 članov v 203 skupinah, ki delujejo v več kot 100 krajih po Sloveniji

Vaje so namenjene razgibanju celotnega telesa, od glave do pet. Vsi po vrsti so zmagovalci, saj zjutraj vstanejo in pridejo na telovadbo. Dan, ki se začne na tak način, je zagotovo dober dan, pa pravijo vsi redni telovadci. Pa ni samo razgibavanje tisto, ki koristi človeku, tudi druženje je pomembno. Vemo, da je največja nadloga starosti osamljenost, ki velikokrat vodi v depresijo. Z »oranžnimi« pa človek ni nikoli sam. Vsako jutro se po telovadbi družijo, ob kavici ali čaju, lahko pa tudi samo ob vodi. Malo poklepetajo, si povejo kakšno težavo, ki jih žuli in ta takoj postane manjša: delijo pa tudi njihove lepe trenutke, ki postanejo še lepši, ko jih ubesedijo.

Slavnostno prireditev ob 10-letnici Društva Šola zdravja je popestrila tudi Plesna skupina Češminke, ki deluje pod vodstvom Bože Bauer.

Prvi telovadci so po metodi dr. Grishina začeli telovaditi v Celju že leta 2005, uradno pa se je Šola zdravja udejanjila kot društvo 23. 10. 2009, se pravi že polnih 10 let. 10-obletnico Društva Šola zdravja so slavnostno obeležili v sredo, 23. oktobra 2019, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, kjer se je zbralo lepo število »oranžnih jutranjih telovadcev«, med gosti pa so bili tudi Toni Dragar, župan Občine Domžale, Zdenka Katkič, predsednica Društva Šola zdravja, Ema Perkovič, voditeljica skupine Piran, ambasadorka prostovoljstva v športu in častna članica Društva Šola zdravja, ter dr. Nikolay Grishin, nevrolog in manualni terapevt, častni član in idejni nosilec Društva šola zdravja.

Predsednica društva Zdenka Katkič je v svojem nagovoru orisala potek začetka Šole zdravja, od nastanka, delovanje malih skupin do potovanja in širjenja ideje po celotni Sloveniji, ki je po desetih letih z velikimi napori in odrekanji prerasla v množično gibanje odraslih. Seveda brez podpore občin ne bi šlo, za kar se vsem občinam, ki so vzele »oranžne telovadce« pod svoje okrilje, iskreno zahvaljuje.

Predsednica Zdenka Katkič je dejala, da je društvo v desetih letih z velikimi napori in odrekanji preraslo v množično gibanje odraslih.

Župan Občine Domžale Toni Dragar je v svojem nagovoru dejal, da se Občina Domžale lahko pohvali s številnimi društvi, ki skupaj soustvarjajo prostor, v katerem je prijetno bivati. Eno takšnih društev je Šola zdravja. »Za vami so leta prehojenih poti in nekaj teh poti smo prehodili skupaj. Ponosen sem na to, da obstajajo v naši skupnosti ljudje, ki jim je mar za zdrav življenjski slog in krepitev medčloveških in tudi medgeneracijskih odnosov. Z veseljem se vam večkrat pridružim pri vaših dnevnih jutranjih srečanjih v domači občini. Najbolj pa me razveseli, ko katero od skupin srečam na poti v službo, kako pridno telovadi ob vsakem vremenu. Dragi moji »oranževci«, ob vaši deseti obletnici vam iz srca čestitam in vam želim, da bi še naprej skupaj bogatili vsakdan z dobro voljo in optimizmom,« je s čestitko ter lepimi željami svoj govor zaključil župan in ob tej priložnosti predsednici Zdenki Katkič podaril občinsko zastavo, da bodo domžalski oranžni telovadci, kadar se bodo podali na obiske v druge občine, ponosno pokazali iz kje prihajajo.

Slavljencem je čestitke izrekel tudi župan Toni Dragar, ki je dejal, da se jim z veseljem večkrat pridruži pri dnevnih jutranjih srečanjih v domači občini.

Dr. Nikolay Grishin, nevrolog in manualni terapevt, se je v svojem nagovoru, ki ga je podkrepil s slikami in filmčki na projekcijskem platnu, sprehodil od ustanovitve prvih skupin ter obrazložil cilje, ki jih njegova metoda nudi. »Cilj Društva Šola zdravja je spodbujanje prebivalstva Slovenije k redni telesni dejavnosti – gibanju na svežem zraku vsaj 30 minut na dan. Po desetletnem delovanju je od nekaj nadobudnežev število članov društva zraslo na častitljivih 4500, ki izvajajo telesne vaje po metodi 1000 gibov v več kot 100 krajih po Sloveniji v 203 skupinah. Vizija in cilj društva sta pripeljati redno telesno telovadbo v vsak kraj, vas, naselje in občino po Sloveniji. To pa ne bi bilo izvedljivo brez požrtvovalnega dela prostovoljk,« je dejal dr. Grishin, ki v društvu organizira tudi predavanja, usposabljanja in izpopolnjevanja za vaditelje skupin.

Dr. Nikolaj Grishin je dejal, da je cilj Društva Šola zdravja spodbujanje prebivalstva Slovenije k redni telesni dejavnosti.

Kulturni program na slavnostni prireditvi so popestrili Plesna skupina Češminke pod vodstvom Bože Bauer, pevke Ženskega pevskega zbora Šola zdravja Domžale pod vodstvom Marike Haler ter Jure Mastnak, ki je s svojimi imitacijami raznih osebnosti obiskovalce prireditve dodobra spravil v smeh. Za vodenje celotne prireditve pa je poskrbela Zora Mužinič. Ob tej priložnosti je društvo izdalo tudi zbornik, v katerem je predstavljena desetletna pot, so so jo prehodili skupaj.

Ob tej priložnosti vabljeni, da se jim na jutranji telovadbi pridružite tudi vi. Začnite se družiti z njimi. Nič vas naj ne bo strah, da so vaje pretežke, saj telovadijo tako kot zmorejo. Če boste vztrajali, boste opazili, da se vsak dan počutite boljše. Telo vam bo hvaležno, duša pa tudi. Pridite na njihove lokacije, kjer telovadijo, ki jih je v Domžalah in po Sloveniji veliko ali pa pocukajte katerega od »oranžnih« za rokav, ko ga boste kje srečali. Od njega boste dobile vse potrebne informacije. Začnete lahko takoj, oranžni jutranji telovadci vas bodo veseli!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi