Mladi Gamsi: Že po parih taktih našega igranja je bilo plesišče nabito polno

Skupino Mladi Gamsi sestavljajo štirje mladi fantje iz okolice Domžal in Moravč. Delujejo od avgusta leta 2010, saj takrat za svoj prvi javni nastop štejejo igranje na Izolski obali, kjer so zabavali mimoidoče turiste.

Na harmoniki je Miha Vesel, na bas kitari Žan Omahna, na solo kitari Tomaž Kovač in na bobnih Domen Kovač. Miha obiskuje Srednjo šolo tehniških strok v Šiški, Žan in Domen obiskujeta Srednjo medijsko in grafično šolo v Ljubljani, Tomaž pa je zaposlen kot poklicni gasilec v Centru požarne varnosti Količevo. Druži jih prijateljstvo in seveda veselje do igranja slovenske narodno zabavne, zabavne ter tudi tuje glasbe. Poleg tega pa ima vsak še kakšne športne ali druge aktivnosti, s katerimi se ukvarjajo v prostem času. Kar se tiče učenja instrumentov, so vsi več ali manj samouki. To popolnoma velja za Žana in Tomaža, medtem, ko se je Miha harmonike prva tri leta učil pri Marjanu Smrkolju, od takrat naprej pa se jo uči sam. Največ glasbene izobrazbe pa ima Domen, ki je opravil nižjo glasbeno šolo za tolkala v glasbeni šoli v Domžalah.

Kdaj in kako je prišlo do nastanka skupine? Kakšen poseben moment?
Do nastanka skupine je prišlo nekako takole: Žan in Tomaž sta še pred nastankom skupine hodila po nastopih z vsem znanimi Gamsi. Ko sta se enkrat vračala z njihove veselice, se jima je porodila želja, da bi tudi sama igrala po veselicah in zabavala ljudi. In to je bil glavni razlog, da se je ustvarila nova skupina, podmladek Gamsov. K sodelovanju sta povabila še Tomaževega brata Domna in harmonikarja Tomaža Avblja, katerega je kasneje zamenjal Matic Mohorič, sedaj pa meh razteguje Miha Vesel.

Imate kakšnega mentorja, ki bdi nad vami? Ali tudi s kom sodelujete?
V samem startu skupine smo bili pod budnim očesom Gamsov. Oni so nam pokazali tiste prave temelje skupnega igranja instrumentov in večglasnega petja. Posebno moramo tukaj omeniti žal pokojnega ata Gamsa Janeza, ki nam je podal veliko nasvetov predvsem kar se tiče petja. Mi smo te nasvete z veseljem upoštevali in se jim tudi na tem mestu zahvaljujemo, da z njihovo pomočjo lahko ustvarjamo to, kar ustvarjamo. Seveda smo z Gamsi še vedno najbolj povezani. Brez njih ne bi imeli toliko prepoznavnosti, kot jo imamo. Kajti, omogočili so nam, da smo na začetku naše poti, ko še nismo imeli toliko svojih nastopov, nastopili med pavzami na njihovih nastopih in se na tak način promovirali.

Koliko imate že avtorskih skladb in katere?
Zaenkrat imamo posnete 4 lastne avtorske skladbe. Prva je bila posneta skladba »Naša mama Abrahama«, potem našo uspešnica »Pa mi je enega dala«, nato »Ljubezen, pesem, glasba« in kot zadnja do sedaj, skladba »Privlačne obline.«

Kdo piše vaše skladbe in kdo besedila?
Za skladbo »Naša mama Abrahama« je tako glasbo kot besedilo delo Slavka L. Kovačiča, bolj poznanega kot Spidija. »Pa mi je enega dala«, je v celoti delo Davida Novaka, sicer člana Skupine Gadi. On nam je napisal tudi melodijo za skladbo »Ljubezen, pesem, glasba«, za katero pa je besedilo prispeval Franc Ankerst. Za »Privlačne obline«, je prav tako besedilo napisal Franc Ankerst, melodijo pa Jože Vidergar, harmonikar Joc Banda. Za vse skladbe je aranžmaje naredil Dušan Zore, pri katerem Mladi Gamsi tudi snemamo.

Kako pogosto imate vaje in kdaj ponavadi?
Vaje imamo enkrat tedensko v popoldanskem času. Tega se poskušamo tudi čim bolj držati. Vedno to ni možno, saj ima Tomaž službo na izmene in ima delo tudi popoldne. Sicer pa vsi glasbeniki dobro vemo, da je sam nastop najboljša vaja.

Vaši največji vzorniki?
Naši največji vzorniki so zagotovo Gamsi, po njih smo si nadeli tudi ime. Glasbo hočemo in se trudimo izvajati na enak način kot oni, na nastopih ohranjamo njihov stil oblačenja, tj. v noši, prav tako nam je všeč tudi njihov način komuniciranja s poslušalci in to hočemo prenesti tudi na naše nastope.

Ali ste se že udeležili kakšnega festivala? Ali se ga nameravate?
Ne, nismo se še udeležili nobenega festivala in zaenkrat se ga tudi ne nameravamo. Naša zvrst glasbe je nekoliko drugačna; divja, obogatena z bobni in mislimo, da to ne paše ravno na festivale narodnozabavne glasbe. Morda pa se kdaj le opogumimo in poskusimo na kakšnem festivalu, ampak v trio zasedbi brez bobnov. Morda. Pustimo času čas …

Kje vse ste že nastopali?
Za seboj imamo že kar precejšnjo število nastopov. Pri nas prevladujejo javni nastopi, nastopi na veselicah po vsej Sloveniji, po lokalih, ki prirejajo zabave, raznih dobrodelnih koncertih, prireditvah, televizijskih snemanjih oddaj … V zimskem času pa so pri nas aktualni nastopi po diskotekah, kamor se spet vrača harmonika. Med temi diskotekami moramo omeniti Ribičijo Maribor, ki velja za eno največjih in najboljših diskotek na Štajerskem in nasploh v Sloveniji. Prav tako pa smo nastopili tudi na številnih zasebnih zabavah, obletnicah, poroka ,… Seveda pa se radi odzovemo na povabila na oddaje na radijskih postajah in pa radi izpolnimo razna presenečenja, kot so podoknice za rojstni dan in podobno.

Kje vse si želite nastopiti?
Še naprej si želimo nastopati na vseh dogodkih, ki smo jih našteli v prejšnjem odgovoru, seveda pa so zagotovo želje vsakega glasbenika (in tudi nas) nastopiti na dogodkih, kjer je velika množica obiskovalcev in poslušalcev.

Igrate tudi na raznih obletnicah, porokah, itd. Kako je s humorjem in dobro voljo nasploh?
Z dobro voljo v naši skupini ni težav, saj je vedno prisotna. To dobro voljo in pozitivno energijo želimo na naših nastopih tudi čim bolje prenesti na poslušalce, da skupaj z nami norijo, se zabavajo in veselijo. Na zasebnih zabavah pa dogajanje popestrimo z zabavnimi igrami, kje poskušamo vključiti čim več gostov. Ne manjka tudi smeha s pripovedovanjem vicev in podobno …

Kako gledate na slovensko glasbeno sceno? Na kakšen način boste poskušali narediti preboj na slovensko glasbeno sceno?
Nam je to v ponos, da lahko izvajamo našo slovensko glasbo in da s tem pripomoremo k poslušnosti slovenske glasbe. Mislimo pa, da je pred našo glasbo kar lepa prihodnost, saj se ustvarja vedno več ansamblov, ki prav tako prisegajo na domačo glasbo. Za sam prodor na glasbeno sceno pa se bomo borili s tem kar imamo. Z našim načinom, našim malce drugačnim stilom igranja narodno zabavne glasbe. Zaenkrat nam kar dobro uspeva. Mislimo, da smo na pravi poti. Vemo pa, da je konkurenca dandanes močna in da se je treba nenehno dokazovati in ne popuščati.

Kakšni posebni trenutki med nastopi, ki vam bodo ostali v spominu?
Zagotovo nam bo zavedno ostal v spominu nastop za 1. maja v Tuštanju, ki je bil še bolj na začetku naše poti. Gamsi so nam med pavzo odstopili oder med njihovim nastopom, češ, ''Fantje, zaigrajte par komadov!''. Že po parih taktih našega igranja je bilo plesišče (vsi vemo, da ni majhno) nabito polno. Pozitiven odziv plesalcev, je dal takrat vsem nam štirim poseben zagon za igranje, veliko pozitivne energije, ker kaj je lepšega, kot da pod seboj vidiš polno nabito plesišče, ki noro žura s teboj? In tako se je ''tistih par komadov'' zavleklo v kar dolgo rundo igranja, mi kar nismo in nismo mogli nehati igrati. Zagotovo se bo ta nastop ohranil v našem najlepšem spominu.

Kje vas lahko vidimo nastopati v prihodnje?
Kot smo že prej omenili, je zimska sezona za nas rezervirana bolj po diskotekah po vseh koncih v Sloveniji, predvsem pa na Štajerskem in Dolenjskem koncu. Nastopili bomo tudi na nekaterih prednovoletnih zabavah, med drugimi tudi na glavnem trgu v Kamniku, pa v vsem dobro znani gostilni Soklič … Seveda pa se že lepo polnijo termini veselic in ostalih zabav v prihodnjem letu, za katere pa bomo sproti obveščali na naši Facebook strani, kjer ste lahko na tekočem z vsemi aktualnimi nastopi in zadevami, ki se dogajajo pri nas.

Vaši načrti in želje v prihodnosti?
Seveda, čim več igrati na zabavah, veselicah in ostalih priložnostih, snemati nove skladbe, ki bodo všeč našim poslušalcem, snemati videospote ter nadgrajevati naš repertoar z aktualnimi popularnimi skladbami.

Za konec pa še ena anekdota, ki jo je članom skupine Mladi Gamsi zaupal eden od njihovih prijateljev
S skladbo »Pa mi je enega dala«, smo zagotovo pridobili poslušalce. To potrjuje tudi anekdota, ki so nam jo povedali starši malega 3-letnega Luka. Peljali so ga v vrtec, kjer je vzgojiteljica hotela prepevati z malčki otroške pesmi. A temu se je Luka močno uprl in hotel peti po svoje. Katero skladbo? Seveda, našo »Pa mi je enega dala.« Zapel jo je celo, z vsemi kiticami in refrenom in s tem pričaral nasmeh na obraz nam in pa tudi vzgojiteljici. To pa je tudi hkrati dejstvo, da je skladba dosegla svoj namen, da jo ljudje radi poslušajo in si jo tudi prepevajo.

Fantom se zahvaljujemo za pogovor in jim želimo še veliko dobre volje in pozitivne energije, ki naj jo še naprej z veseljem prenašajo na poslušalce in na ta način skrbijo, da bodo plesišča nabito polna.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Uroš Zagožen; Video: TV Golica
Komentarji uporabnikov