Družinsko življenje običajne družine z neobičajnim očetom, ki je sam objadral svet

Avtobiografska drama Šterkijada prikazuje družino Šterk in odnose v luči nenehne odsotnosti avanturističnega očeta Jureta Šterka, prvega Slovenca, ki je objadral svet. Kljub temu, da je dosegel nekaj velikega, je to potisnjeno v ozadje. Režiser Igor Šterk tega ekscentričnega moža prikaže tako, kot ga je doživljal kot njegov pogosto zapostavljeni sin. Preiskuje kompleksne družinske odnose in dinamike, ki so znane tudi marsikateri bolj običajni družini.

V sredo, 10. januarja 2024, je na filmsko platno Mestnega kina Domžale premierno prišla avtobiografska drama »Šterkijada«.

Domžalski premierni projekciji je sledil pogovor z ekipo filma. Pogovora so se udeležili producentka Petra Vidmar igralca Silva Čušin, ki je odigrala vlogo žene Juretu Šterku ter mamo Igorju Šterku, Jernej Gašperin, ki je odigral vlogo odraslega Igorja Šterka ter Tito Novak, ki je odigral vlogo šestletnega Igorja Šterka.

Pogovor je vodil Jure Matičič, direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

To je film, ki prikazuje intimen portret družine jadralca Jureta Šterka skozi oči njegovega sina Igorja. Humorna, a tudi neprizanesljiva avtobiografska drama o običajni družini z neobičajnim očetom.

Gledalci filma v pogovoru s producentko in igralci izvemo, da je režiser Igor Šterk v svojem šestem celovečernem igranem filmu ustvaril intimen portret svoje družine, mame Vojke in očeta Jureta, ki je leta 1994 postal prvi Slovenec, ki je s 6,5 metrov dolgo barko objadral svet, nato pa leta 2009 s potovalno jadrnico Lunatic odjadral na svojo zadnjo oceansko avanturo, s katere se ni nikoli vrnil. 6. januarja, bi Jure Šterk praznoval 87 let.

Zgodba, ki premore tudi humor, je polna neizprosne družinske dinamike in drame. Očetova strast do morja in daljnih krajev je na drugi strani sejala razočaranje, osamljene, hrepeneče žene in zapostavljenega sina. To je film o nenavadni tričlanski družini, v kateri vsak član podpira svoj vogal hiše, jadrnica pa nosi četrtega.

Jure Šterk je v svojem življenju več kot desetkrat sam prejadral Atlantski ocean in leta 1994 postal prvi Slovenec, ki je sam objadral svet in to z jadrnico, dolgo samo 6,5 metra. Letos mineva štirinajst let od Juretovega skrivnostnega izginotja v Indijskem oceanu, ko je skušal neprekinjeno objadrati svet brez postanka na kopnem. Tako od igralcev in scenaristke gledalci izvemo, kaj vse je bilo potrebno, da je zgodba, ki se prične v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in traja vse do leta 2008.

Igralce je bilo potrebno skozi obdobje snemanja ličit, oblečt, frizirat, kar je bi velik zalogaj za scenografa Marca Juratovca, kostumografko Tino Bončo in oblikovalko maske Gabrijelo Fleischman, ki so morali poustvariti kar nekaj različnih obdobij življenja družine. Duh časa pa je s fotografijo ustvarjal tudi direktor fotografije Miloš Srdić. Snemanje je potekalo v Ljubljani, tako v studiu Viba filma kot na realnih lokacijah, ki so bile zelo zanimive tudi mimoidočim, saj so prvič videli mesto v podobi nekega drugega časa. Na Slovenski obali je ekipa obiskala tudi Koper in Piran ter Pulj na Hrvaškem.

Snemanje filma se je pričelo lani septembra, a ker gre za zahteven projekt, ki potrebuje vse letne čase in ima veliko ekipo, je bilo potrebnih deset (10) mesecev, da se je snemanje filma lahko zaključilo.

“Film pogleda na te ljudi, ki delajo ekstremne, neverjetne rekorde, z družinske strani. Mi kot javnost gledamo na to popolnoma drugače,” je povedal igralec Jernej Gašperin, ki je v filmu upodobil Juretovega sina Igorja Šterka.

Igralka Silva Čušin, ki je upodobila lik Vojke Šterk, jadralčeve mame, je v pogovoru omenila: “Poznam zgodbo, saj je bila ves čas po časopisih in televiziji. Tisto obdobje, ko se je to dogajalo, se mi zdi, da skoraj ni bilo Slovenca, ki ne bi te zgodbe spremljal«, je pa premiera filma Šterkijada bila posvečena Vojki Šterk, ki je nedavno umrla.

Šterkijada, uvodni film lanskoletnega Festivala slovenskega filma, je neizprosna, žalostna, občasno tudi humorna avtobiografska drama o tričlanski družini, kjer nezvesti in pogosto odsoten soprog ter avtoritativen oče celotno družinsko življenje podredi zgolj in samo jadranju.

In očetov sebičen način življenja ima pogubne posledice na družino samo, na odnos s soprogo in sinom. In če je javnost Jureta Šterka dojemala kot neustrašnega pomorskega junaka, sta na drugi strani soproga in sin, ki sta prisiljena, da vsak na svoj način bolj ali manj uspešno krmarita skozi življenje, se spopadata z osamljenostjo, skorajda nikoli prisotnim očetom ter na koncu tudi z njegovo izgubo. Ali kot vse to zaobjame podnaslov filma: Okoli sveta, mimo doma.

Več o pogovoru pa si lahko ogledate v zgornjem videu

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi