Zgodbe o vodizgodbe, voda,Domžale, domžalec, domžalske novice,

Voda navdihuje številne zgodbe. Z vodo so povezani miti, legende, zgodbe s srečnim koncem, žalostne zgodbe, igrive, smešne zgodbe. Na razstavi so predstavljene ilustracije, nastale na UNESCO-vem likovnem ex-temporu OŠ Rodica, ki se je odvijal v grobeljskem drevoredu v mesecu maju. Ilustracije so nastale ob poslušanju zgodb, povezanih z vodo.

Odprtje razstave je v okviru praznovanja Dnevov Evropske Kulturne Dediščine potekalo v sredo, 27. septembra 2017, v prostorih Knjižnice Domžale, ki je bila skupaj z Osnovno šolo Rodica tudi organizator razstave. Z izbiro teme, Voda – od mita do arhitekture, se Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije pridružuje skupni evropski temi, ki je v letu 2017 posvečena naravi. Pravica do vode kot ustavna pravica je v tem obdobju zelo aktualna tema v slovenski družbi in zato želijo opozoriti na ustrezen odnos do vode in vodnih virov, ki so bili tudi v zgodovinskem kontekstu skupni, kot so bili vaški vodnjaki, vaški kali, ipd. S to temo se približujejo tudi ciljem trajnostnega razvoja sodobne slovenske družbe. Hkrati želijo opozoriti širšo javnost na ogroženo dediščino, v prvi vrsti so to gospodarski objekti povezani z vodo – varovani mostovi, neprilagojeni za današnji promet, ipd. Celostna grafična podoba prikazuje vodo iz mitološke pradavnine, ki je simbolizirana z rdečo barvo, prehaja v organsko, naravno, ki je simbolizirana z modro barvo, in se zaključi v arhitekturi, ki je simbolizirana s tlorisom vodnjaka.

V uvodu v kulturni program je vse zbrane pozdravila Anica Črne Ivkovič, pomočnica ravnateljice na Osnovni šoli Rodica, ki je med drugim dejala: "Vsako leto znova prireditelji izberejo raznovrstne teme, s katerimi skušajo domači javnosti, Evropejcem in svetu predstaviti kulturno dediščino Evrope. Leto 2015 je bilo v evropskem merilu izjemno uspešno, saj se je večina sodelujočih držav poenotila v skupni temi – industrijski dediščini, letos pa je potekala tema o vodi."

Na razstavi v Knjižnici Domžale je na ogled 16 del, ki so jih ustvarili učenci različnih šol. V kulturnem programu so nastopili učenci OŠ Rodica. Meta Tancik, učenka 4a OŠ Rodica je vodila prireditev, nastopali pa so Lana Brruger ter Klara Rovanšek iz 4a OŠ Rodica ter Alenka Strušnik, Živa Žerak Novak, Tibor Remškar in Rok Ladič, vsi učenci 9b OŠ Rodica. Učenci so pod vodstvom mentoric Petre Šuštar in Katarine Škofic lepo izpeljali kulturni program na temo voda. Mentorici sta bili tudi učencem likovnikom, ki so naredili odlične slike na temo vode.

Organizatorji Dnevov Evropske Kulturne Dediščine so za nas skupaj z muzeji, galerijami, arhivi, zavodi s področja kulture, knjižnicami, območnimi izpostavami Javnega sklada za kulturne dejavnosti, lokalnimi in krajevnimi skupnostmi, nevladnimi organizacijami, vrtci, šolami in zavzetimi posamezniki pripravili pester program dogodkov, ki so se dogajali po vsej Sloveniji. Slovenija je bila davnega leta 1991 skupaj še z nekaterimi drugimi evropskimi državami med državami ustanoviteljicami – pobudnicami prireditve Dnevov Evropske Kulturne Dediščine. Dnevi evropske kulturne dediščine so, kot pove že ime, skupna akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije. 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi