71. Ljubljana Festival se bliža koncu

Ljubljana Festival, ki sicer lovi letošnje zadnje izdihljaje, je v zadnji fazi svoje 71. edicije vidno pospešil. V preteklih dneh se je na odru Križank, Križevniške cerkve, Cankarjevega doma in Peklenskega dvorišča zvrstil nebroj njihovih prireditev – med njimi tudi nekaj domala razprodanih.

19. avgusta je dve uprizoritvi dočakala filmsko-glasbena poslastica Glasba Hansa Zimmerja in drugih, ki jo je za Ljubljana Festival pripravil Star Entertainment Group. Filmski glasbi smo lahko gledalci prisluhnili ob 17. in še ob 21. uri, obakrat v Križankah. Opus Hansa Zimmerja je zares zavidljiv nabor številnih skladb iz najbolj razvpitih in z marsikatero … nagrajenih filmov. Med drugim se lahko podpiše pod glasbo, predvajano v filmih 12 let suženj, Top Gun: Maverick, Čudežna ženska 1984 in v vseh filmih, zbranih pod označbo Vitez teme.

Njegovo glasbo je izvedel Pokrajinski filharmonični orkester Ivano-Frankivsk, ki mu je dirigiral Sergej Černijak. Dogodka je povezoval 67-letni hollywoodski igralec Jonathan Linsley, ki smo ga mdr. lahko videli v dveh filmih Pirati s Karibov, instrumentalni glasbi pa so na odru redno delali družbo še trije utečeni glasovi.

V slabih dveh urah in pol, kolikor časa so glasbeniki vztrajali na odru, je glasbena epopeja kar dvakrat – za uvod in zaključek – uprizorila najbolj pričakovano napovedno pesem z naslovom Drink Up Me Hearties Yo Ho iz filmske serije Pirati s Karibov, ki jo je občinstvo sprejelo z izrazito bučnim aplavzom. Na petdelnem platnu, ki se je dvigalo raz oder Križank, je bilo videti prizore, posledično pa z odra slišati tudi glasbo iz filmov Da Vincijeva šifra, Levji kralj – tudi v tem primeru je po izvedeni skladbi med publiko huronsko završalo precej krepko ploskanje –, Šofer gospodične Daisy, Interstellar, Gladiator in številnih drugih.

Po Križankah so odmevale note z vokalno spremljavo najodmevnejših filmskih uspešnic.

Na 71. Ljubljana Festivalu si je bilo sicer v zadnjem času, natančneje 22. avgusta, sicer možno ogledati tudi med slovensko publiko precej dobro sprejet muzikal Povodni mož, pod katerega se iz dramskega vidika podpisuje režiserka Sara Lucu, iz glasbenega pa glasbenica Neža Buh – Neisha. 23. avgusta so ravno tako v Križankah gostili še nastop vokalistke Ute Lemper s Slovenskim mladinskim orkestrom, ki mu je dirigirala Živa Ploj Peršuh, samo dan kasneje pa koncert komorne džez skupine Bossa de Novo.

V Križevniški cerkvi so s ponedeljkom, 21. avgustom, izvedli koncert Klavirskega dua Witkowski z izbranimi glasbenimi deli Schuberta, Barberja in Milhauda. Dvojec sestavljata Brazilca Fabio in Gisele Witkowski. To pa ni edini dvojec, ki se je mudil v Križevniški cerkvi v preteklem tednu. 25. avgusta sta Hoffmeisterja in Mozarta izvajala violinist Domen Lorenz in čelist Bernardo Brizani, ki v tandemu tvorita Duo Lorenz-Brizani.

Ljubljana Festival pa je v svojih poslednjih letošnjih dogodkih še posebna zgodba o uspehu: organizatorjem je uspelo razprodati dramo Kdo se boji Virginije Woolf?, ki so jo v Križevniški cerkvi uprizorili 27. avgusta, v Slovenski harmoniji pa so do zadnjega sedeža razprodali koncert Jonathana Tetelmana in francoskega baritonista Ludovica Tézierja. Temu laskavemu nazivu se je približal Uroš Perić z Big Bandom RTV Slovenija, ki je sinoči izvedel koncert v Križankah, ko je po navedbah organizatorjev na razpolago ostalo zgolj nekaj vstopnic.

Pod streho Slovenske filharmonije so gostili Francoza Ludovica Tézierja in Američana Jonathana Tetelmana.

Kolikor si na letošnjem osrednjem ljubljanskem dogodku niste ogledali še nobene izmed prireditev imate še tri priložnosti. Danes bo Cankarjev dom zavzel Bostonski simfonični orkester s Simonom, Stravinskim, Saint-Saënsom in Ravelom, v nedeljo, 3. septembra, ko se obeta zaključek Ljubljana Festivala, pa Gewandhaus orkester iz Leipziga. Če ste bili zadosti hitri pri nakupu vstopnic, boste lahko v soboto prisluhnili še Vladu Kreslinu z Malimi bogovi in Beltinško bando, je pa koncert že razprodan.

Več o zadnjih dogodkih 71. Ljubljana Festivala si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Rok Učakar Grašič; Foto: Festival Ljubljana.

 

Tagi