Po 11 letih v sirotišnici je končno izvedela resnico…

…resnico o tem kaj se je zgodilo z njenimi starši in zakaj obljube o vrnitvi niso izpolnili.

Zgodba, odlično preoblikovana v muzikal, ki še trdosrčnežem omehča srce, se je pričela leta 1922, ko so dojenčico Annie z medaljonom in pisemcem odložili pri vhodu sirotišnice. Ne to ni zgodba o deklici iz naše dežele, ampak iz dežele na oni strani oceana, ampak zato nič manj čuteča in bogata, saj po 11 letnih, Annie, naveličana čakanja in prebiranja pisma, da jo bodo kmalu prišli iskat, pobegne in poskuša poiskati starše na lastno pest. Pobeg ji ne uspe, zato jo pristojni vrnejo zlobni upraviteljici sirotišnice Aghati Hannigan. V sirotišnico vstopi Grace Farrell, osebna pomočnica najbogatejšega človeka na svetu, Oliverja Warbucksa, in jo odpelje za čas božičnih praznikov v Oliverjev dom. Miljarderju se omehča srce in jo želi posvojiti, vendar se zgodba zaplete do te mere, da zunanji opazovalec zgodbe želi v najboljši luči sam, v svoji glavi, rešiti zaplet. S kopico situacijskih dogodkov ne pusti hladnega niti otroka, ki sedi v prvi vrsti, niti tistih, ki ob filmih hitro zaspijo.

Ker je muzikal ANNIE amaterska produkcija, v večini narejena s prostovoljnim delom, gledalci še toliko bolj cenijo trud vsakega posameznika. Nastala je po dogovoru z Music Theatre International (MTI), v produkciji KD Ihan s predsednico Klavdijo Gregorin Štiftar in KD Mlin Radomlje s predsednico Nino Mav Hrovat, v sodelovanju z Godbo Domžale, ki jo zastopa Ana Ivanšek. Kreativno ekipo sestavljajo režiser Nejc Lisjak, glasbeni vodja Uršula Jašovec, koreografinja Petra Vegelj in seveda dirigent Damjan Tomažin ter 14 otrok, 32 glasbenikov in en poseben kuža. Uspešnost muzikla Annie je samo nadaljevanje izredno uspešnega dela lokalnih kulturnih društev, saj so letos septembra več kot uspešno izpeljali ponovitev muzikala "Moje pesmi, moje sanje". Premierno smo si Annie ogledali včeraj in vsekakor je vreden ogleda (imajo še 10 ponovitev), saj ob poslušanju tako doživete zgodbe, predanih otrok, srčnih odraslih in čudovito zaigranih pesmi, človek hitro pozabi, da sedi na neudobnem stolu, ker je odlična prispodoba za prenos zgodbe v današnji čas.

Skoraj 40 let po premieri ostaja Annie še vedno ne le eden najbolj priljubljenih družinskih muzikalov, ampak tudi neomajen simbol optimizma, kar vseskozi opominja s pesmijo, da bo Jutri vse bolje! Zgodba se dogaja v letu 1933, ko je Amerika doživela zlom finančnega trga. Tako muzikal govori o veliki razliki med socialnimi razredi, kar pa preprosto lahko preslikamo v današnji čas. Vsekakor je sporočilnost ta, da optimizem in srčnost odpirata vrata ter podirata stereotipe ter mehčata temne, krizne trenutke. Verjamemo v to, da bi vsak mali človek z veliko mero optimizma lahko mnogo prispeval k hitrejšemu okrevanju ljudi in gospodarstva. Vemo pa vsi, da smo Slovenci mnogokrat na robu optimizma in se raje nagnemo k »jamranju« in prelaganju odgovornosti na oblasti. Velikokrat je izvor težav rešljiv s kančkom optimizma, iznajdljivosti in občutka za sočloveka. Mar ne…?

Predstavo si lahko v Kulturnem domu Radomlje ogledate še v naslednjih terminih:

  • Petek (ob 19.30): 11.11, 18.11. in 25.11.2016
  • Sobota (ob 19.30): 5.11., 12.11., 19.11. in 26.11.2016
  • Nedelja: 6.11., 13.11. in 27.11.2016

Več foto utrinkov s premiere si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Špela Rojc; Foto, video: Miro Pivar
Tagi