Na Studencu boste Desetega brata doživeli v popolnosti

Tudi letošnje poletje je Poletno gledališče Studenec središče pestrega kulturnega dogajanja, med drugim tudi domače gledališke predstave. Za letošnji vrhunec poletnega kulturnega dogajanja na Studencu skrbi Deseti brat – gledališka predstava po romanu Josipa Jurčiča, katero je dramatiziral Davorin Petančič, režiral Alojz Stražar, za pevske vložke pa je poskrbel skladatelj in producent Slavko Avsenik mlajši.

Premiero je Deseti brat doživel v drugi polovici julija, ponovitve pa bodo na sporedu še ta in prihodnji vikend (4., 5., 6., 7., 12., 13. in 14. avgusta 2022).

Za uprizoritev Desetega brata skrbi več kot 50 članska zasedba igralcev, pevcev, plesalcev in glasbenikov. Zasedba, med njimi so znani in manj znani igralci ter nekaj priznanih opernih pevcev, vas popelje v ljubezensko zgodbo, polno vzponov in padcev, razprtij in zabavnih prigod, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Zaradi zasedbe, odlične režije, scenografije, kostumografije, koreografije, glasbene produkcije in še več odličnih dejavnikov predstavo Deseti brat, polno zabavnih in pevskih vložkov, doživimo v popolnosti.

Zgodba je postavljena v vaško in grajsko okolje, kjer se ob vodilnem motivu desetega brata odvija ljubezenska zgodba med Manico, grajsko gospodično, in Lovrom Kvasom, učiteljem sina premožnega graščaka Benjamina na gradu Slemenice. Zaljubljencema ljubezen grenita Marijan, Piškavov sin, in družbene razlike, zaradi katerih se Manica boji, da bi za njuno ljubezen izvedeli njeni starši. Dogajanje v »vaškem svetu« popestri Krjavelj s svojimi dovtipi in napihnjenimi zgodbami, ki jih spodbujajo tudi sovaščani v krčmi. Slišimo tudi Dolefa, graščakovega brata in starega študenta, ter druge osebe iz izvirnega besedila. Ob Krjavlju se je pojavila na odru tudi prava, živa koza. Deseti brat kot glavni lik vodi potek igre od skrivnostnih okoliščin do njihove pojasnitve, ko izvemo, kdo pravzaprav je on in kdo sta Marijan in Piškav. Tako se na koncu pomirimo, kajti resnica kljub številnim zapletom pride na dan. Srečno pa se konča tudi zgodba Manice in Lovra, torej zmaga iskrena ljubezen.

V spodnjem videu si lahko ogledate pogovor z nekaterimi igralci, režiserjem in ustvarjalci gledališke predstave Deseti brat.

Desetega brata je zaigral Žiga Bunič, ki nastopa praktično od malih nog, v zadnjih letih pa je igral, pel in plesal v vse večjih slovenskih muzikalih, na studenškem odru pa je stal prvič. Odlična predstava, kjer se sliši pesem zbora, ki ga sestavljajo okoliški pevci in člani Komornega pevskega zbora Šutna iz Kamnika in skupina Sidro iz Lukovice pod vodstvom zborovodje Karla Leskovca, mentorica solistov pa je Pia Brodnik. Za živo spremljavo pa skrbi komorni ansambel Poletnega gledališča Studenec.

Nekaj utrinkov predstave si lahko ogledate v videu spodaj.

Točen razpored predstav in vstopnice najdete na spletni strani Poletnega gledališča Studenec.

Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar; Video (predstava): Miro Pivar; Video (pogovor z igralci in ustvarjalci): Janko Hribar

 

Tagi