Na studenško čarobno prizorišče pod zvezdami prihaja Deseti brat

V vasici Škocjan blizu Krtine se pod obronkom gozda skriva majhen, a poseben kraj. Kraj, kjer tečejo solze, odmeva smeh in od koder se širi posebna energija. Poletno gledališče Studenec je vsako poletje prizorišče pestrega kulturnega dogajanja, med drugim tudi domače gledališke predstave. Že to soboto bo v sklopu 22. Kulturnega poletnega festivala Studenec več kot 50-članska zasedba igralcev, pevcev, plesalcev in glasbenikov na prizorišču pod zvezdami premierno uprizorila predstavo Deseti brat.

Vsem znani roman Josipa Jurčiča, ki je izšel leta 1866, je bil osnova za dramo Davorina Petančiča, po kateri je režiser Alojz Stražar priredil odlično predstavo za izvedbo na prostem in kot nalašč za studenški oder. Zgodba je postavljena v vaško in grajsko okolje, kjer se ob vodilnem motivu desetega brata odvija ljubezenska zgodba med Manico, grajsko gospodično, in Lovrom Kvasom, učiteljem sina premožnega graščaka Benjamina na gradu Slemenice. Zaljubljencema ljubezen grenita Marijan, Piškavov sin, in družbene razlike, zaradi katerih se Manica boji, da bi za njuno ljubezen izvedeli njeni starši. Dogajanje v »vaškem svetu« popestri Krjavelj s svojimi dovtipi in napihnjenimi zgodbami, ki jih spodbujajo tudi sovaščani v krčmi. Deseti brat kot glavni lik vodi potek igre od skrivnostnih okoliščin do njihove pojasnitve, ko izvemo, kdo pravzaprav je on in kdo sta Marijan in Piškav.

Zasedba vas bo popeljala v ljubezensko zgodbo, polno vzponov in padcev, razprtij in zabavnih prigod, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Več o samem procesu pripravljanja predstave, ustvarjanju karakterja in tem, kako je stati na odru, pa nam je razkril kar Deseti brat, Žiga Bunič, ki nastopa praktično od malih nog, v zadnjih letih pa je igral, pel in plesal v vse večjih slovenskih muzikalih, na studenškem odru pa bo stal prvič.

Studenec ima poseben čar

“Ko me je Lojze poklical in mi povedal, da želi letos uprizoriti Desetega brata, ter me povabil v studenško družino sem bil presrečen. V čast mi je, da bom v domači predstavi prvič stopil na odrske deske kar v naslovni vlogi. Že leta namreč spremljam predstave, saj v njih sodeluje tudi moj oče Marjan Bunič. Poleg tega sem ravno na Studencu spoznal svojo boljšo polovico, s katero imava zdaj tudi leto in pol starega sina. Pravijo da se je na tem prizorišču našlo že veliko parov, ta kraj ima res poseben čar in zato ima zame to gledališče že od nekdaj zelo lepe spomine,” nam je o tem, kako doživlja Studenec, zaupal Žiga, ki je veliko sodelujočih poznal že od prej in vsi so ga sprejeli medse, kar ga zelo veseli. Po njegovih besedah so letne predstave na Studencu res nekaj unikatnega, zato komaj čaka, da bo tudi sam del te zgodbe.

Letne predstave na Studencu so vsako leto nekaj unikatnega. (Foto: Uroš Zagožen)

Vse kar dela Lojze, dela s srcem in to se res opazi

V zvezi z sodelovanjem z režiserjem Lojzetom Stražarjem, nam je Žiga povedal, da vse kar dela Lojze, dela s srcem in to se res opazi: “Je profesionalen, a hkrati poskrbi za sproščeno atmosfero. Včasih se čudim, da mu ne puhti dim iz glave, saj v sebi nosi toliko podatkov. (smeh) Vedno je pripravljen podati dober nasvet, besedo za pogum, pohvalo in seveda zelo potrebno kritiko. Lahko rečem samo, Lojze, kapo dol.”

Stopiti v čevlje Desetega brata je bil zanj velik izziv, ki se ga je lotil z resnostjo in spoštovanjem

Glede tega, kako zgledajo priprave na vlogo, nam je Žiga zaupal, da je Deseti brat v našem prostoru klasičen lik, zato je bilo stopiti v takšne čevlje izziv, ki se ga je lotil z resnostjo in spoštovanjem: “Priprave na vlogo so bile kar zahtevne. Še posebej zato, ker je v tej različici scenarija Martin Spak zapisan bolj »živo«. Po eni strani je vesele narave, brezskrben zabavljač, ki ima rad ljudi. Vendar pa v sebi skriva sovraštvo do očeta, ki ga že leta muči. Za brezskrbnim nastopom se skrivajo žalost, jeza in razočaranje. Čar tega lika je preklapljanje iz ene plati v drugo, med veselim in smrtno resnim karakterjem. To liku doda globino, ki jo s svojo igro poskušam predati občinstvu.”

Žiga pravi, da je bilo stopiti v čevlje Desetega brata zanj poseben izziv. (Foto: Uroš Zagožen)

Po premieri bo sledilo še deset ponovitev

Za predstavo, ki jo bodo videli gledalci, je ogromno stvari. Ogromno truda, časa in energije, ne samo s strani tistih, ki smo na odru, temveč tudi vseh članov ekipe, ki se skrivajo za odrom. Prav vsak je s svojim prispevkom dodal košček v ta mozaik, ki si ga je vredno ogledati. Premieri, ki bo to soboto, 23. julija, ob 21. uri, bo vse do nedelje, 16. avgusta, sledilo še 10 ponovitev. Točen razpored predstav in vstopnice najdete na spletni strani.

Avtorica: Karin Lisjak

 

Tagi