Deseti brat premierno na odru Poletnega gledališče Studenec

V vasici Škocjan blizu Krtine se pod obronkom gozda skriva pod velikansko streho majhen, a poseben kraj. Kraj, kjer se v poletnih mesecih zbirajo ljudje iz vse Slovenije in tudi izven naših meja, kraj, kjer marsikateri gledalec ob ogledu bogatega kulturnega programa potoči kakšno solzo, kraj, kjer odmeva smeh, bučni aplavzi in od koder se širi posebna energija. Poletno gledališče Studenec je vsako poletje prizorišče pestrega kulturnega dogajanja, med drugim tudi domače gledališke predstave.

V soboto, 23. julija 2022, je v sklopu 22. Kulturnega poletnega festivala Studenec več kot 50-članska zasedba igralcev, pevcev, plesalcev in glasbenikov na prizorišču pod zvezdami premierno uprizorila predstavo Deseti brat po romanu Josipa Jurčiča, katerega je dramatiziral Davorin Petančič. Za Studenški oder je Desetega brata priredil in zrežiral Alojz Stražar, za pevske vložke pa je poskrbel skladatelj in producent Slavko Avsenik mlajši.

Vsem znani roman Josipa Jurčiča, ki je izšel leta 1866, je bil osnova za dramo Davorina Petančiča, po kateri je režiser Alojz Stražar priredil odlično predstavo za izvedbo na prostem in kot nalašč za studenški oder. Zgodba je postavljena v vaško in grajsko okolje, kjer se ob vodilnem motivu desetega brata odvija ljubezenska zgodba med Manico, grajsko gospodično, in Lovrom Kvasom, učiteljem sina premožnega graščaka Benjamina na gradu Slemenice. Zaljubljencema ljubezen grenita Marijan, Piškavov sin, in družbene razlike, zaradi katerih se Manica boji, da bi za njuno ljubezen izvedeli njeni starši. Dogajanje v »vaškem svetu« popestri Krjavelj s svojimi dovtipi in napihnjenimi zgodbami, ki jih spodbujajo tudi sovaščani v krčmi. Slišimo tudi Dolefa, graščakovega brata in starega študenta, ter druge osebe iz izvirnega besedila. Ob Krjavlju se je pojavila na odru tudi prava, živa koza. Deseti brat kot glavni lik vodi potek igre od skrivnostnih okoliščin do njihove pojasnitve, ko izvemo, kdo pravzaprav je on in kdo sta Marijan in Piškav. Tako se na koncu pomirimo, kajti resnica kljub številnim zapletom pride na dan. Srečno pa se konča tudi zgodba Manice in Lovra, torej zmaga iskrena ljubezen.

Vse te like na studenškem odru so odlično upodobili številni znani in manj znani igralci, med katerimi je kar nekaj priznanih opernih pevcev. Zaradi njih, odlične režije, scenografije, kostumografije, koreografije, glasbene produkcije in še več odličnih dejavnikov igro Deseti brat, polno zabavnih in pevskih vložkov, doživimo v popolnosti.

Zasedba vas bo popeljala v ljubezensko zgodbo, polno vzponov in padcev, razprtij in zabavnih prigod, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Desetega brata je zaigral Žiga Bunič, ki nastopa praktično od malih nog, v zadnjih letih pa je igral, pel in plesal v vse večjih slovenskih muzikalih, na studenškem odru pa je stal prvič. Odlična predstava, kjer se sliši pesem zbora, ki ga sestavljajo okoliški pevci in člani Komornega pevskega zbora Šutna iz Kamnika in skupina Sidro iz Lukovice pod vodstvom zborovodje Karla Leskovca, mentorica solistov pa je Pia Brodnik. Za živo spremljavo pa poskrbi komorni ansambel Poletnega gledališča Studenec.

Ob koncu je Jure Sešek prebral zahvalo in napovedal igralce, scenariste ter ostale zaslužne za uspešno izvedeno igro, katerim so se s šopki rož zahvalili, da je predstava lepo uspela.

Za predstavo, ki jo bodo videli gledalci, je ogromno stvari. Ogromno truda, časa in energije, ne samo s strani tistih, ki so na odru, temveč tudi vseh članov ekipe, ki se skrivajo za odrom. Prav vsak je s svojim prispevkom dodal košček v ta mozaik, ki si ga je vredno ogledati. Premieri bo vse do nedelje, 16. avgusta, sledilo še 10 ponovitev. Točen razpored predstav in vstopnice najdete na spletni strani Poletnega gledališča Studenec.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi