V občini Mengeš bo vsako gospodinjstvo prejelo dve zaščitni maski in navodila za uporabo

V občini Mengeš so v četrtek, 26. marca 2020, prejeli donacijo v obliki materiala za izdelavo zaščitnih mask. S pomočjo prostovoljcev različnih društev v Občini Mengeš so pripravili 6.600 mask in jih skupaj z navodili o uporabi pripravili za pošiljanje po pošti. Občanke in občani bodo po dve maski na gospodinjstvo prejeli s pošto v ponedeljek, 30. marca 2020. Franc Jerič, župan Občine Mengeš, se je zahvalil donatorju in nagovoril občane: »Občinska uprava Občine Mengeš, Štab Civilne zaščite Občine Mengeš in prostovoljci delamo ter se trudimo, da vam čim bolj olajšamo življenje v dani situaciji. Po pošti vam skupaj z navodili pošiljamo zaščitne maske. Spoštujte ukrepe in navodila v obdobju, ki je pred nami, s tem boste pomagali sebi in olajšali naše delo.«

Štab Civilne zaščite Občine Mengeš je bil skupaj z Občinsko upravo Občine Mengeš aktiven že pred razglasitvijo epidemije COVID-19. V štabu sta aktivnosti za zagotavljanje varnosti in organizacijo vseh potrebnih aktivnosti že pred razglasitvijo pandemije izvajala Jure Šinkovec, poveljnik Civilne zaščite in Janez Koncilija, operativni vodja štaba Civilne zaščite Občine Mengeš. V tem času je Civilna zaščita Občine Mengeš zagotovila potrebno zaščitno opremo za prostovoljna gasilska društva v občini, saj so lahko v primeru intervencije na terenu prisotni tudi okuženi s koronavirusom.

Štab Civilne zaščite skupaj z Občinsko upravo tudi redno spremlja stanje v javnih zavodih v občini ter v javnih gospodarskih službah in koncesionarjih. S tem zagotavlja, da so občanke in občani o spremembah storitev redno obveščeni oziroma da se storitve izvajajo tudi v času epidemije COVID-19.

Zaščitna maske bodo občanke in občani občine Mengeš prejeli po pošti v ponedeljek, 30. marca 2020.

Med aktivnostmi, ki je štabu in občinski upravi vzela kar nekaj časa, je tudi zagotovitev zaščitnih mask za nujne opravke občank in občanov v prostorih, kjer se dnevno izmenja več ljudi. Pri pregledovanju možnosti se je občina povezala z različnimi proizvajalci materialov, ki jih je stroka opredelila kot primerne. Občini je z donacijo primernega materiala stopil nasproti Franc Hribar, dolgoletni svetnik Občinskega sveta Občine Mengeš in v preteklem mandatu tudi poveljnik Civilne zaščite Občine Mengeš.

Po prejemu materiala sta Štab Civilne zaščite in Občinska uprava Občine Mengeš zagotovila prostovoljce, opremo in prostore za izdelavo zaščitnih mask. Maske so v četrtek in petek izdelovali prostovoljci različnih društev v občini, med bolj aktivnimi so bili Društvo upokojencev občine Mengeš, Kolesarsko društvo Mengeš, Društvo tabornikov – Rod upornega plamena Mengeš, Teniško društvo Mengeš in Društvo AIA. Prostovoljci so maske izdelovali na dveh lokacijah, v poročni dvorani Občine Mengeš in v Mladinskem centru AIA.  Pri svojem delu so sledili navodilom, ki jih narekujejo standardi za izdelavo zaščitnih mask za zaščito pred coronavirusom.

Janez Koncilija, operativni vodja štaba Civilne zaščite Občine Mengeš nam je predstavil aktivnosti in ukrepe za zajezitev epidemije COVID-19 v občini Mengeš.

Zaščitna maske bodo občanke in občani občine Mengeš prejeli po pošti v ponedeljek, 30. marca 2020. Skupaj z maskami bodo prejeli tudi navodila o uporabi maske, poudarek je na pravilnem odstranjevanju maske, o možnostih ponovne uporabe maske, saj so maske po termični obdelavi primerne za večkratno uporabo, ter navodila za razkuževanje živil in sebe, ko pridemo s trgovine.

Franc Jerič, župan Občine Mengeš, je pozval vse občane naj uporabljajo zaščitne maske: »Veliko truda in energije je bilo vloženega v vse izvedene ukrepe za zajezitev epidemije COVID-19 v naši občini, od zapiranja gostinskih lokalov, prepovedi uporabe otroških igrišč, prostorov za druženje in drugo. Sedaj vam, drage občanke in občani pošiljamo tudi zaščitne maske. Uporabljajte jih kot je zapisano v navodilih in nam vsem pomagajte, da bomo skupaj premagali koronavirus.«

Franc Jerič, župan Občine Mengeš, se je zahvalil donatorju in pozval vse občane naj uporabljajo zaščitne maske.

Občanke in občani Občine Mengeš so v petek po pošti prejeli tudi posebni letak, v katerem jim štab Civilne zaščite in Občina Mengeš skupaj podrobno predstavljata vse sprejete ukrepe za zajezitev epidemije COVID-19, kaj lahko naredijo sami za omejitev širjenja epidemije COVID-19, kje lahko dobijo psihološko pomoč oziroma pogovor za duševne probleme in molitev ter da je za socialno šibke organizirana pomoč. Za vse  občanke in občane (starejši, bolni in invalidni), ki nimajo pomoči bližnjih in so v stiski, pa je v letaku tudi kontakt, saj je občina skupaj s prostovoljci organizirala pomoč za nakup in dostavo nujnih življenjskih potrebščin.

Letak s predstavitvijo ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Izjavi župana Franca Jeriča in Janeza Koncilije, operativnega vodje štaba Civilne zaščite Občine Mengeš o aktivnostih in ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 v občini Mengeš, si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Tina Drolc; Foto: Miro Pivar, Občina Mengeš; Video: Miro Pivar

Tagi