Koledar dogodkov

 • ned
  06
  Jan
  2019
  18:00Mestni kino Domžale

  komična kriminalna drama / The Old Man & the Gun / režija: David Lowery / scenarij: David Lowery, po časopisnem članku Davida Granna / igrajo: Robert Redford, Casey Affleck, Danny Glover, Sissy Spacek, Keith Carradine, Tika Sumpter / 2018, ZDA / distribucija: Cinemania / 93’ / IMDb

  Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Film pripoveduje »bolj ali manj resnično zgodbo« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih – in se pri tem še zabavati. Igrajo tudi Sissy Spacek, Tom Waits, Danny Glover in Casey Affleck.

  Film sledi resnični zgodbi Forresta Tuckerja (Robert Redford) od njegovega neverjetnega pobega iz zapora San Quentin pri 70. letih do vrste izjemnih bančnih ropov, ki so zmedli oblasti in očarali javnost. Forrest je nadarjen ropar in to počne z neizmernim veseljem. V začetku 80. let prejšnjega stoletja se skupaj s še dvema seniorskima kriminalcema odpravi na legendarni roparski pohod po ameriških bankah, od koder s pomočjo svojega šarma odnesejo na milijone dolarjev. Detektiv John Hunt (Casey Affleck) si prizadeva, da bi ga ujel, a bolj ko mu je za petami, bolj očaran postaja s Forrestovo predanostjo umetnosti ropanja. Med enim od pobegov Forrest spozna vdovo Jewel (Sissy Spacek), ki ga zares vidi takega, kot je, in ga ljubi kljub poklicu, ki si ga je izbral. Domnevno zadnja filmska vloga Roberta Redforda.

   

 • ned
  06
  Jan
  2019
  18:45Župnijska cerkev Domžale

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • ned
  06
  Jan
  2019
  19:00Župnijski dom Mengeš

  FKVK Mavrica Radomlje, video sekcija Mengeš / kroniko kulturno-etnoloških projektov in dogodkov 2018 predstavljata vodji ekipe s sodelavci: Toni Müller in Karli Steiner / prost vstop/prostovoljni prispevki

   

 • ned
  06
  Jan
  2019
  20:00Mestni kino Domžale

  drama / Manbiki kazoku / režija: Hirokazu Koreeda / scenarij: Hirokazu Koreeda / igrajo: Lily Franky, Sakura Ando, Mayu Matsuoka, Kilin Kiki, Kairi Jyo, Miyu Sasaki / 2018, Japonska / distribucija: Fivia / 121’ / IMDb

  V presunljivi in pretresljivi zgodbi o siromašni japonski družini, ki se mora preživljati z vsakodnevno krajo, Hirokazu Koreeda podkrepi svoj intimni humanizem z družbenim angažmajem, ki je zaznamoval že avtorjeve zgodnje filme. Zlata palma letošnjega Cannesa.

  Po enem rednih tatinskih podvigov Osamu in njegov sin Šoto naletita na dekletce, zapuščeno v mrazu. Osamujeva žena je sprva do deklice zadržana, ko pa izve, kako težko je njeno življenje, jo družina vzame pod svojo streho. Čeprav so siromašni in se z drobnimi tatvinami komaj preživljajo, so člani Osamujeve družine srečni v svojem skupnem bivanju. Vse dokler nepričakovan dogodek ne razkrije skrivnosti, ki postavi tesne družinske vezi pred resen preizkus. V presunljivi in pretresljivi zgodbi o siromašni japonski družini, ki se mora preživljati z vsakodnevno krajo, Hirokazu Koreeda podkrepi svoj intimni humanizem z družbenim angažmajem, ki je zaznamoval že avtorjeve zgodnje filme. Zlata palma letošnjega Cannesa.

  nagrade: Cannes (zlata palma), München (najboljši mednarodni film), Vancouver (najboljši film)

   

 • pon
  07
  Jan
  2019
  18:30Kulturni dom Franca Bernika

  abonma gledališki ORANŽNI in IZVEN

  dramatizacija romana / SNG Drama Ljubljana / režija: Jernej Lorenci / igrajo: Tamara Avguštin, Nina Ivanišin , Klemen Janežič, Aljaž Jovanović, Janez Škof / Roman Ivana Tavčarja iz leta 1919, o dogajanju v 17. stoletju, na način kot so ga prebrali in doživeli ustvarjalci uprizoritve.

  Prestava traja 3 ure in 40 minut in ima en odmor, zato tokrat izjemoma pričenjamo ob 18.30 uri

  Zgodovinski roman, objavljen leta 1919 kot podlistek v Ljubljanskem zvonu in leta 1921 v prvi knjižni izdaji, velja kljub nedokončanosti (Tavčarja je prehitela smrt) za eno najboljših del v slovenski književnosti. Čeprav je dogajanje postavljeno v 17. stoletje, so bile zgodovinske teme – tridesetletna vojna, preganjanje čarovnic, preganjanje protestantov – po véliki vojni bralstvu blizu in vsako novo obdobje odkriva v pripovedi svoje probleme. Starinski slog kronike prinaša sočen, razgiban jezik, v katerem se pisateljeva domišljija in čustvo družita z močno ironijo in realističnim opazovanjem življenja, vsebinsko pa namenja Tavčar poleg boja proti klerikalizmu in družbeni zaostalosti veliko pozornosti domoljubju in ljubezni do zemlje: z izbiro kmečke snovi, opisovanjem lepote domačih krajev in jasnimi protinemškimi stališči. Kako aktualno nas nagovarja kronika davnih časov še stoletje pozneje – z gledališkega odra? Predstava na katero se morate posebej pripraviti…

  Smo Slovenci Izidorji ali Juriji? 

  Izidor je nosil grehe očeta. Izidor je živel pravila okolja. Pridno je delal. Ko bi se moral upreti, je obmolčal, Izidor. Bal se je očeta in bal se je boga, Izidor. Ko je Izidor ljubil, je ljubil neodločno in molče. Ko bi moral Izidor zakričati, se je obrnil stran. Izidor je dopustil možnost, da je Agata čarovnica. Ker je pridno delal in ker se je bal. Izidor ni živel. Gledal je v tla, ko bi moral pogledati v oči. Gledal je v nebo, ko bi moral udariti na gobec. Izidor. Jurij je zakričal. Jurij je ljubil. Jurij je skočil.

  So Slovenke Margarete ali Agate?

  Jernej Lorenci

  Cena vstopnice: 18 Eur

   

 • tor
  08
  Jan
  2019
  9:30Knjižnica Domžale

  Predšolske otroke od 2. leta dalje in starše/skrbnike ter dedke/babice vseh starosti vabimo na IGRALNE URICE, ki so vsak torek ob 9.30 v pravljični sobi Knjižnice Domžale. Obvezna predhodna prijava!

  Organizacija: Knjižnica Domžale

   

 • tor
  08
  Jan
  2019
  18:00Menačenkova domačija

  Vabimo vas na odprtje razstave, ki bo v torek, 8. januarja 2019, ob 18. uri.

  Kulturni program: v sodelovanju z ustvarjalkami iz Likovnega krožka Lipa Domžale / Predstavitev avtorice: Katarina Rus Krušelj / Postavitev razstave: Roman Kos / Pokrovitelj odprtja: Vinska klet Vidmar Domžale

  V družbi slik, akvarelov in kolažev nas bo po vrtiljaku različnih barv, tonov, motivov in zgodb popeljala Domžalčanka Nuša Lojen, izbranka zadnjega likovnega natečaja v Menačenkovi domačiji.

  Na vrtiljaku podob

  Na zadnjem likovnem natečaju v Menačenkovi domačiji, že sedmem po vrsti, smo podali priložnost samostojno razstavljati ustvarjalki, ki nas vsako leto preseneti z raznovrstnimi likovnimi tehnikami – med njimi tudi s kolaži, ki se jih uspešno lotijo redki ustvarjalci. Kolaž (iz francoščine coller: lepiti) je umetniško delo (in hkrati tehnika), narejeno kot sestavljenka iz različnih materialov in oblik, ki tvorijo povsem novo formo. V zgodnjem 20. stoletju je bil med umetnostnimi pojavi prava pionirska novost. Uvedli so ga kubisti, da bi iz delcev stvari na podlagi njihove otipne vrednosti zgradili samostojne likovne ureditve in so ga nadrealisti uporabljali za ustvarjanje poetične resničnosti. Dodajali so mu izrezke iz časopisov, fotografije in celo predmete iz vsakdanjega življenja. Kljub izpostavljenem predmetnem značaju, celo tridimenzionalnim likovnim kompozicijam, kot je asemblaž, se kolažna tehnika skorajda vedno dopolnjuje s slikarskimi postopki. In na tak način ustvarja tudi Nuša Lojen, ki v kolaže posega odmerjeno, tu in tam pa se jim prepusti – le toliko, da z oblikami iz narave oblikuje njihove izbrane kompozicije. Namesto čopiča in barv izbira prave odtenke časopisnih in revijskih trgank ter jih večplastno sestavlja v uravnotežene kompozicijske sestavljanke, z barvnimi kontrasti in poudarjenimi teksturami. Največkrat za podlago kolažev uporabi kar motive iz narave, ki jih je predhodno narisala oz. naslikala. Zanimivo je opazovati, kako raziskuje tehniko te večplastne obdelave slikovnega polja, ter z natančnostjo in s potrpežljivostjo ustvarja igre podob, ki tu in tam prestopijo realni svet, svet poln spominov in simbolov.

  Kljub vsemu Nuša Lojen ostaja realistka. Tako v likovnem ustvarjanju, kot tudi v življenju (kolikor sem jo uspela spoznati v kratkem času). Svoje likovno izpopolnjevanje je pričela šele po upokojitvi, ko se je vključila v slikarsko skupino Univerze za tretjo življenjsko obdobje Lipa Domžale. Svoj motivni svet črpa iz narave, ki ji nudi mnoge izpovedi – od tistih trenutnih, doživetih neposredno v naravi, ki jih najraje igrivo prelije v akvarel, do premišljenih v akrilu, ki jih je ustvarila v zavetju svojega doma. In seveda ne smemo pozabiti na domačo okolico, kjer obstaja dovolj gradiva za ustvarjanje čudovitih barvnih zapisov iz narave.

  Katarina Rus Krušelj

 • tor
  08
  Jan
  2019
  18:30Kulturni dom Franca Bernika

  abonma gledališki RUMENI in IZVEN

  dramatizacija romana / SNG Drama Ljubljana / režija: Jernej Lorenci / igrajo: Tamara Avguštin, Nina Ivanišin , Klemen Janežič, Aljaž Jovanović, Janez Škof / Roman Ivana Tavčarja iz leta 1919, o dogajanju v 17. stoletju, na način kot so ga prebrali in doživeli ustvarjalci uprizoritve.

  Prestava traja 3 ure in 40 minut in ima en odmor, zato tokrat izjemoma pričenjamo ob 18.30 uri

  Zgodovinski roman, objavljen leta 1919 kot podlistek v Ljubljanskem zvonu in leta 1921 v prvi knjižni izdaji, velja kljub nedokončanosti (Tavčarja je prehitela smrt) za eno najboljših del v slovenski književnosti. Čeprav je dogajanje postavljeno v 17. stoletje, so bile zgodovinske teme – tridesetletna vojna, preganjanje čarovnic, preganjanje protestantov – po véliki vojni bralstvu blizu in vsako novo obdobje odkriva v pripovedi svoje probleme. Starinski slog kronike prinaša sočen, razgiban jezik, v katerem se pisateljeva domišljija in čustvo družita z močno ironijo in realističnim opazovanjem življenja, vsebinsko pa namenja Tavčar poleg boja proti klerikalizmu in družbeni zaostalosti veliko pozornosti domoljubju in ljubezni do zemlje: z izbiro kmečke snovi, opisovanjem lepote domačih krajev in jasnimi protinemškimi stališči. Kako aktualno nas nagovarja kronika davnih časov še stoletje pozneje – z gledališkega odra? Predstava na katero se morate posebej pripraviti…

  Smo Slovenci Izidorji ali Juriji? 

  Izidor je nosil grehe očeta. Izidor je živel pravila okolja. Pridno je delal. Ko bi se moral upreti, je obmolčal, Izidor. Bal se je očeta in bal se je boga, Izidor. Ko je Izidor ljubil, je ljubil neodločno in molče. Ko bi moral Izidor zakričati, se je obrnil stran. Izidor je dopustil možnost, da je Agata čarovnica. Ker je pridno delal in ker se je bal. Izidor ni živel. Gledal je v tla, ko bi moral pogledati v oči. Gledal je v nebo, ko bi moral udariti na gobec. Izidor. Jurij je zakričal. Jurij je ljubil. Jurij je skočil.

  So Slovenke Margarete ali Agate?

  Jernej Lorenci

  Cena vstopnice: 18 Eur

   

 • sre
  09
  Jan
  2019
  17:30Gasilski dom na Homcu

  Ena in edina brezplačna delavnica Freestyle učenja v januarju 2019 v bližini Ljubljane v vrednosti 80 eur.

  • KONEC (M)UČENJA ZA LETOS?
  • KONEC TEORIJ O TEMU KAKO SE UČIT, RAJE DOŽIVITE PRAKTIČNO, KAKO TO DELUJE!
  • STOPITE V NOVO LETO Z ZABAVNIM UČENJEM VAŠE UČNE SNOVI. 

  Delavnico vodi prof. Mojca Stojkovič, inovatorka novih učnih metod in ezoterična terapevtka za odpravljanje učnih blokad in strahu pred testi, spraševanji.

  Omejeno število prijav!

  https://www.lazjeucenje.si/prijavnica/

   

 • sre
  09
  Jan
  2019
  18:30Mladinski center Mengeš

  Predavanje "Odkrij, začni in razvijaj svojo misijo", v sredo, 9.1., ob 18:30,  v prostorih Društva AIA, Mladinskega centra Mengeš, Slovenska c. 28 (Andrej Pešec).