Koledar dogodkov

 • tor
  28
  Nov
  2023
  sre
  29
  Nov
  2023
  9:30Kulturni dom Franca Bernika

  Kako videti in slišati črke? Preprosto: vzamemo najdene predmete, prav tiste, ki smo jih našli med zavrženimi in pozabljenimi stvarmi na podstrešju, v garaži in delavnici, med polomljenimi igračami in starimi šolskimi potrebščinami. Pregledamo jih in razvrstimo. Po barvi, obliki, velikosti, po zvoku in gibanju, po besedah in zgodbah. S predmeti se poigramo in z njimi sestavimo črke. Prikličemo še glas in besedo, zvok in glasbo, govor in poezijo. Tako z animacijo predmetov in zvoka ustvarimo nov svet gledališča predmetov. V kolažu, polnem humorja, nenehnih obratov in besednih iger, kjer črke vidimo in slišimo. Od A do Ž.

  Abežeda je predstava in koncert hkrati. Enakovredno prepletanje lutkarstva, izvajanja in mešanja glasbe pred občinstvom ustvari radoživ dogodek, ko iskanje in poslušanje črk postane prava avantura.

  Zaključeno za vrtce in šole.

  • Torek, 28. 11. 2023 ob 09:30h abonma OTROŠKI za vrtce in šole
  • Torek, 28. 11. 2023 ob 11:00h abonma OTROŠKI za vrtce in šole
  • Sreda, 29. 11. 2023 ob 09:30h abonma OTROŠKI za vrtce in šole

   

 • sre
  29
  Nov
  2023
  12:00 - 14:00Knjižnica Domžale

  brezplačno izobraževanje za otroke in mladino

  V Knjižnici Domžale vas lahko naučimo uporabe Cobissa in pokažemo delovanje aplikacij, povezanih s Knjižnico Domžale in knjigami, ki jih lahko uporabljate na pametnih telefonih in/ali tablicah /mCOBISS, DomLib, Biblos .../.

  • Kako iskati gradivo in razbrati ključne informacije o najdenih zadetkih?
  • Kako uporabljati servis Moja knjižnica in zakaj je uporaben?
  • Druge informacije o COBISS-u in aplikaciji mCOBISS.

  Prijave na tel. št.: 01/ 724 12 04 /Lidija Smerkolj Turšič/

   

 • sre
  29
  Nov
  2023
  19:00Mestni kino Domžale - Kinoklub

  Potem ko je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito 17. maja 1958 slovesno s pritiskom na gumb v okviru jugoslovanskih jedrskih sanj zagnal prvi raziskovalni jedrski reaktor Vinča pri Beogradu, se je še isto leto, 15. oktobra, na tem reaktorju zgodila nesreča. Šest srbskih znanstvenikov je bilo podvrženih smrtonosnemu radioaktivnemu sevanju. Ker so se zavedali, da obsevanim v Beogradu ne bodo znali pomagati, so vseh šest takoj odpeljali na zdravljenje v pariško bolnišnico Fondation Curie. Tam zdravniki v želji, da poskusijo rešiti življenja, niso imeli druge izbire, kot da se odločijo za eksperimentalno zdravljenje – za presaditev kostnega mozga. Tega so mladim raziskovalcem darovali prostovoljci, Parižani, ki so zaradi nevarnosti takšne operacije takrat tvegali tudi svoja življenja. Tako je bila v tej pariški bolnišnici prvič v zgodovini izvedena transplantacija kostnega mozga.

  V mednarodni igralski zasedbi je vidno vlogo agenta UDBE odigral slovenski igralec Jurij Drevenšek, film je nastal v koprodukciji produkcijske hiše Perfo in so ga lani snemali tudi v jedrskem reaktorju Instituta Jožef Stefan v Ljubljani in v Škofji Loki. Srbsko-slovensko-črnogorsko-makedonsko koprodukcijo je režiral Dragan Bjelogrlić, ki v filmu tudi igra, ob njem pa nastopajo še Alexis Manenti (glavna vloga v filmu »Les misérables«, zmagovalcu filmskega festivala v Cannesu 2019 in francoski nominaciji za oskarja), Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Lionel Abelanski, Ognjen Mićović, Anne Serra in drugi. Film sklene pesem Put, ki sta jo skupaj ustvarila Magnifico in Konstrakta.

  nagrade
  nagrada Variety Piazza Grande (žirija kritikov filmske revije Variety) za najboljši film – Locarno FF, nagrada Pardo Verde Ricola t.i. zeleni leopard (posebne žirije) – Locarno FF, nagrada občinstva za najboljši film – Sarajevo FF 2023

  iz prve roke
  »Varuhi formule (Čuvari formule/Lančana reakcija) je predvsem zgodba o izjemni človeški humanosti, ki jo je navdihnilo resnično dogajanje iz leta 1958.« – Dragan Bjelogrlić

   

   

   

 • sre
  29
  Nov
  2023
  20:00Mestni kino Domžale

  Posebna projekcija ob 70-letnici Vlada Kreslina

  Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, Od višine se zvrti … so že ponarodele pesmi Vlada Kreslina. Glasbenik ima pri svojem občinstvu kultni status, ki ni posledica samopromocijskih prijemov, ampak rezultat osebne karizme in sugestivnega glasbenega izraza. Ta temelji na prepletu tradicionalne panonske melodičnosti, rockovskega uporništva in izvirne pesniško-glasbene govorice.

  Dokumentarec Poj mi pesem sledi Kreslinovemu umetniškemu razvoju ter prikazuje kulturni kontekst, v katerem deluje že več kot štirideset let. To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi.

   

 • čet
  30
  Nov
  2023
  17:00 - 17:50Knjižnica Domžale

  pravljica in ustvarjalnica - Pravljična FrTiNa

  Vabimo vas, da se nam ponovno pridružite pri poslušanju pravljic.

  Pravljičarka bo otroke popeljala v svet pravljičnih junakov.  Zgodbe črpa iz zakladnice ljudskih in avtorskih pravljic. Popestri jih tudi z lutkovnimi predstavami, likovnim ustvarjanjem, glasbo, socialnimi igrami, kamišibaji, kostumi ...

  Pravljične urice potekajo vsak četrtek od oktobra do maja in trajajo petdeset minut. Potekale bodo v pravljični sobi, da pa bo vse še bolj pravljično, bomo skupaj z otroki celo šolsko leto skrbeli za urejenost, dekoracije in ustvarjalne izdelke, ki bodo krasili pravljični prostor.

  Obvezna je predhodna spletna prijava.

  priporočena starost: 4+

  SPLETNA PRIJAVA

 • čet
  30
  Nov
  2023
  18Center za mlade Domžale

  Člani komisije za mladinska vprašanja občine Domžale v sodelovanju s Centrom za mlade Domžale pripravljamo 2. okroglo mizo za mlade na temo prostega časa v naši občini z naslovom Povej in pojej. Res bomo veseli vaše družbe v četrtek, 30. novembra 2023, ob 18. uri, v Placu za mlade v prostorih Centra za mlade Domžale.

  Na dogodek lahko pride čisto vsak. Ni potrebno imeti kakršnegakoli znanja ali posebne veščine, je pa to super priložnost, da poveste, kateri dogodki so vam bili do sedaj v Domžalah všeč in bi jih želeli še ponoviti, katerih je pri nas čisto premalo ter bi si jih želeli več in še najbolj pomembno, kakšne nove dogodke bi si v naši občini še želeli. Za rokav pocukajte še kakšnega ali več prijateljev in se nam pridružite. Več nas bo, boljše ideje bomo dobili. Vse zbrane ideje bomo nato posredovali naprej in se potrudili, da bodo le te slišane v čim večji meri.

  Da pa ne bomo samo govorili, za vas pripravljamo še rogljičke ter kakav, da se bomo ob prijetnem pogovoru in novih idejah še posladkali.

  Se vidimo!

  Komisija za mladinska vprašanja

 • čet
  30
  Nov
  2023
  18:00Mestni kino Domžale

  Želja je povsem nova Disneyeva glasbena komedija, ki vas vabi v čarobno kraljestvo Rosas, kjer si Asha, bistro zasanjano dekle, zaželi željo tako močno, da jo usliši kozmična sila – mala kroglica z brezmejno energijo, po imenu Zvezda.

  Asha in Zvezda se morata skupaj soočiti z najmočnejšim nasprotnikom – vladarjem kraljestva Rosas, kraljem Magnificom – da bi rešili Ashino skupnost in dokazali, da se lahko zgodijo čudovite stvari, ko se volja enega pogumnega človeka združi s čarobnostjo zvezd.

   

 • čet
  30
  Nov
  2023
  19:00Mestni kino Domžale - Kinoklub

  Berlin. Uspešna dirigentka Nina Palček se ravno pripravlja na težko pričakovani koncert Mahlerjeve Pete simfonije, ko jo iz šole obvestijo, da se je njen najstniški sin Lars poškodoval v nepojasnjenih okoliščinah. Odloči se, da bo prekinila vaje in s sinom za nekaj dni odpotovala v počitniško hišo na odmaknjenem bretanskem otoku …

  Podrobnejše informacije o filmu so dostopne tukaj.

  Hanna Slak je o filmu zapisala:

  »Film se je rodil iz trenutka opazovanja v moji soseski v Berlinu. Živeli smo nasproti šole, na vogalu je bila majhna trgovina, pred njo pa stojala s časopisi. Na reklamnih panojih za rumeni tisk so bile v krepkem tisku, v višini šestletnika, ki se ravno uči brati, natisnjene najbolj pretresljive novice. Na primer novica o umorjeni učenki v naši soseski. Nekateri bolj radovedni otroci so se na poti iz šole ustavljali pred panoji in pozorno črkovali. So razumeli, kaj berejo? Jih je vsebina pretresla? So našli besede, da se o tem doživetju pogovorijo z odraslimi? Kako so se njihovi bližnji odzvali na poskus pogovora?
  Pri svojem delu se vedno znova vračam k temi posledic nasilja. Ne nasilno dejanje kot tako, zanimajo me tisti, ki morda niso neposredno prizadeti, pa vseeno občutijo posledice na svoji koži. Vsakič, ko nasilje vdre v naš vsakdan, pusti bolj ali manj vidno poškodbo. Še posebej tiste manj očitne je težko ozavestiti, ubesediti. Toda brez besed se težko začne proces zdravljenja, razvijajo se vedno bolj patološki vzorci, tako v posameznikih kot v družbi.
  /…/ V javnosti že nekaj časa sledim debati o tem, da je nemogoče živeti uspešno starševstvo in prepričljivo kariero. Želela sem uvesti malo drugačno misel: da je nemogoče imeti uspešno poklicno življenje, če nimamo formativnih izkušenj v intimnih odnosih; bodisi kot starši ali pa v drugem dolgoletno tesnem razmerju. Vzponi in padci, drame, tragedije in radosti dolgoročnih vezi so vir osebne rasti. Mahlerjeve glasbe, kot jo poznamo, ne bi bilo brez življenja, ki ga je živel s svojimi bližnjimi.
  /…/ Odločila sem se, da Mahlerjevo Peto simfonijo prevedem v filmsko zgodbo. Mahler se v svoji glasbi vedno znova sooča s tematiko žalovanja, z različnimi fazami v procesu žalovanja. V otroštvu je izgubil šest sorojencev, kot starš pa tudi enega od lastnih otrok. Njegovo življenjsko izkušnjo sem slišala kot glasbeno pripoved. Peta simfonija se začne z Žalno koračnico, potem pa razpade in prehodi vse faze žalovanja: obup, norost, jezo, sprejemanje; in ta intenzivna, dolga, težka pot na koncu le pripelje v radosten in osvobajajoč Rondo-Finale. To je moje intimno branje simfonije, ki sem ga uporabila kot osnovo za filmsko zgodbo.«

   

 • čet
  30
  Nov
  2023
  20:00Mestni kino Domžale

  Napoleon je spektakularen akcijski ep, ki opisuje razburkani vzpon in padec slavnega francoskega cesarja Napoleona Bonaparta, ki ga upodablja dobitnik oskarja Joaquin Phoenix. Film se ob osupljivem, veličastnem zgodovinskem ozadju v režiji legendarnega Ridleyja Scotta poglobi v Napoleonov neutrudljivi boj za oblast skozi prizmo nepotešljivega, viharnega razmerja, ki ga je imel s svojo največjo ljubeznijo, Josephine, ter ob tem izpostavlja njegove prekanjene vojaške in politične taktike.

  Bojni prizori so med najbolj silovitimi, kar smo jih kdaj videli na velikem platnu.

   

 • pet
  01
  Dec
  2023
  17:00Mestni kino Domžale, Kinoklub

  Fanny in Jean sta popoln zakonski par: oba sta uspešna v svojem poklicu, živita v čudovitem stanovanju v elitni pariški četrti in zdi se, da sta zaljubljena kot takrat, ko sta se prvič srečala. Nekega jesenskega dne pa Fanny na ulici naleti na Alaina, prijatelja iz srednje šole … Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

  Več informacij o filmu je dostopnih tukaj.

  Woody Allen je o filmu zapisal:
  »Ko sem bil mlad, smo se vsi navduševali nad evropskim filmom: francoskim, italijanskim, švedskim … Vsi smo hoteli snemati filme kot Evropejci. /…/ Bil sem seveda velik oboževalec Truffauta in Godarda. /…/ Pa Chabrola, Resnaisa in Renoirja – nor sem bil nanje. Od nekdaj sem si želel, da bi se rodil v Franciji ali da bi bil francoski režiser, ampak to seveda ni bilo mogoče, saj sem bil newyorški. Ker pa je to moj petdeseti film, sem si rekel: zakaj si ne bi dal darila, zakaj si ne bi izpolnil želje! /…/ Mislim, da ima naključje veliko večjo vlogo, kot smo si pripravljeni priznati – radi mislimo, da bomo lahko s trdim delom, predanostjo in disciplino svoje življenje imeli pod nadzorom. Vendar to drži le deloma, pa čeprav je misel morda nekoliko zastrašujoča. /…/ Preprosto obožujem mesta, podobno kot režiserji, ki se zaljubijo v glavne igralke. New York že leta romantiziram. Če gledate New York Spika Leeja ali Martina Scorseseja, lahko vidite, da se moj zelo razlikuje od njunega. Enako je s Parizom, ki ga gledam skozi rožnata očala. To pomaga, če snemaš zgodbo o umoru. V Hitchcockovih filmih tako uživamo zato, ker je vzdušje lahkotno, romantično. Čeprav govorijo o umorih, niso mračni ali neprijetni. Hotel sem torej posneti zgodbo o umoru, v kateri bi prikazal očarljivo plat Pariza in pariških likov. /…/ Srečno naključje je kriminalka, resna zgodba o zločinu in kazni. S kančkom romantike, seveda.«