Koledar dogodkov

 • čet
  21
  Nov
  2019
  17:00Knjižnica Domžale

  Pravljične urice so oblika knjižne vzgoje, ki otroka postopno in sistematično pripravlja in uvaja v pravljični svet, na vzgojo s knjigo. Pravljične urice potekajo v naši knjižnici ob četrtkih. Pričenjajo se ob 17. uri in trajajo 50 minut. Namenjene so otrokom od dopolnjenega 4. leta starosti dalje.

  Obvezna predhodna prijava!

  21.11. 2019: GREMO PO GOBE (KAMIŠIBAJ)

 • čet
  21
  Nov
  2019
  17:00Center za mlade Domžale

  Na delavnici se boste seznanili s tehniko mokrega polstenja (filcanja) , kjer boste  iz kvalitetne mikane volne s pomočjo mila in vode ustvari polst, iz katerega se izdela unikaten nakit, primeren tudi za prihajajoča obdarovanja. Delavnica bo potekala v Centru za mlade Domžale, v četrtek, 21.11.2019, med 17. in 20. uro. Vodi : Rada Kos

  Cena delavnice: 10€, mladi do 30 let 5€, otroci v spremstvu staršev brezplačno

  Obvezne predhodne prijave na info@czm-domzale.si ali 040 255 568. Prijave zbiramo do 18.11.2019.

   

 • čet
  21
  Nov
  2019
  18:00Mestni kino Domžale

  vojni film / režija: Dejan Babosek / scenarij: Dejan Babosek, Martin Horvat / igrajo: Domen Valič, Jernej Gašperin, Ana Špik, Lovro Zafred, Denys Bilash, Rok Vihar, Marko Plantan, Tjan Premzl, Darko Nikolovski, Jan Bučar, Valentina Plaskan, Darja Krhin, Andrei Lenart, Miha Rodman, Dominik Vodopivec / 2019, Slovenija / distribucija: Fivia / 90’ / IMDb

  Film o bitki na Menini, v kateri se je 500 partizanov na čelu s komandantom Francem Severjem "Franto” marca 1945 uspelo rešiti iz obroča nemške ofenzive.

  Marec 1945. V težki zimi se je na visokogorsko planoto umaknila skupina 500 partizanov, ki jih je v dolinah obkolila divizija SS z 12.000 vojaki. Komandant Franc Sever "Franta” se znajde pred nemogočo nalogo, saj mora iz neprepustnega obroča rešiti svoje borce. Po celodnevni krvavi bitki se jim je v težkih razmerah s taktično ukano vendarle uspelo prebiti skozi obroč na svobodo. To je zgodba preživelih herojev.

   

 • čet
  21
  Nov
  2019
  18:00Knjižnica Domžale

  Pogovori o demenci

  Na tokratnem srečanju bosta delovni terapevtki v Domu upokojencev Domžale Tjaša Kobol in Jerneja Bernot predstavili projekt glasbene terapije, ki poteka ob podpori Rotary kluba Domžale.

  Pogovor bo vodila Cveta Zalokar.

 • čet
  21
  Nov
  2019
  18:00Center za mlade Domžale

  Te mikajo mednarodne priložnosti in bi se želel vključiti v mladinske izmenjave? Pridi v družbo mladih in pridobi informacije ter izkušnje s prve roke!

  Predstavili bomo priložnosti, ki jih mladi lahko izkoristite v sklopu programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota. Poklepetali boste z udeleženci mladinskih izmenjav in prostovoljskih programov in tako s prve roke izvedeli, kakšne izkušnje so pridobili in zakaj bi tudi vam priporočili, da izkoristite mednarodne priložnosti za mlade.

  Družili se bomo v četrtek, 21. novembra 2019 med 18. in 20. uro v Centru za mlade Domžale. Se vidimo!

   

 • čet
  21
  Nov
  2019
  19:00Galerija Domžale

  Nikoli v življenju še nisem prebral take žalostinke in slavospeva hkrati, kot jo je zapisal Boštjan Kavčič za svojo izginulo brusilko. Naj bo to iztočnica za prvo razstavo umetnin v prenovljeni Galeriji Domžale.

  V resnici je prenovljena Galerija – za prenovo smo zelo hvaležni Občini Domžale – orodje, s katerim zbiramo naše likovne vtise in bogatimo duha. Naš prenovljeni hram bo zdaj, ko je v novem in normalnem stanju, lahko ponudil več in bolje. HVALAHVALA!

  Kaj pa Boštjanova brusilka? Še jih delajo, ampak veste, kipar se na svoje orodje naveže, pa na prah in hrup, ki ju z orodjem proizvaja, še zlasti če se, tako kot Boštjan Kavčič, počuti enega z orodjem in kamnom, ker je v tem srečen.

  Kamen, ta nem in strašno poln material je lahko poetičen, celo religiozen; hkrati predmet grobega napadanja kiparja ali kamnoseka. Ko avtorja odštejemo, ostane poetika oblike, stabilnosti in trajanja. Prav slednje je njegova najmočnejša komponenta, skoraj neskončno trajanje, kljubovanje silam in lahno sprejemanje oboževalca, ki mu spreminja in daje obliko.

  Boštjan se je v kamnu odločil za oboževanje oblike površine na dovršenih, mehkih in napetih volumnih. Gledalcu daje vtis, kot da hoče v vsakdanjem zenovskem opravilu – brazdanju kamnite površine -  ponazoriti vodo ali pa vzorec žameta, ki nas nehote navaja na toplino oblačil. Obleka je druga koža, kot je to tudi ta oblika kamnite površine. Grebeni odlomljene kamnine delujejo toplo in organsko, kljub strogi in urejeni strukturi, v napetih formah poudarjajo njihov potek in hkrati manjšajo težo kamnite mase.

  Z ničemer jih noče prekiniti ali zabrisati, ker jih potrebuje in prav njegovi kipi govorijo o daljnem nesporazumu med »finitom« in »non finitom«, ki sta tu postala eno – po navdihu in izbiri seveda, pa še brez nesporazuma povrhu. Poetične postavitve v skrbno premišljenih ambientih dajejo kipom še dodatno izrazno moč, ki je podprta še z mitičnimi imeni oz. metonimijami.

  V temelju je Boštjanov pristop h kamnu meditativen. Njegovi kipi so kontemplacija naravnih oblik, površine so posledice izjemno občutenega plesa s strojem, skozi katerega se kipar dotika kamna in vanj prodira – v Boštjanovem primeru – z najsubtilnejšimi koraki. Eleganca kamnitih oblik prekaša naravne, ki v primerjavi z njimi postanejo okorne in celo nedovršene.

  Na razstavi, ki jo lahko fizično občutite, boste deležni vsega prej opisanega, pa še vstopa v Minevanje tega časa, ki s svojo razbrazdano površino rezonira v kamnu.

  Prijazno Vabljeni!

  Jurij Smole, akad. kipar

   

 • čet
  21
  Nov
  2019
  20:00Mestni kino Domžale

  Depeche Mode: SPIRITS in the Forest (DUHOVI v gozdu) je umetelno posneta izkušnja, ki ni le tipičen koncertni film, saj združuje spektakularne glasbene nastope, ki so bili posneti na zaključnih koncertih turneje Global Spirit na znamenitem berlinskem Waldbühneu ("Gozdnem odru") z intimnimi dokumentarnimi posnetki iz domačih mest oboževalcev iz vsega sveta.

  V letih 2017 in 2018 so se Depeche Mode odpravili na svetovno turnejo Global Spirit, na kateri so na 115 koncertih igrali več kot trem milijonom oboževalcem. Nov, vizualno osupljiv film, ki je nastal pod režijsko taktirko dolgoletnega umetniškega sodelavca skupine Antona Corbijna, ujame energijo in spektakel koncerta skupine s turneje ter se podrobneje posveti temu, kako prepleteni so glasba in koncerti Depeche Mode z življenji njihovih oboževalcev.

  Skozi izjemno čustvene zgodbe šestih posebnih oboževalcev skupine Depeche Mode film prikaže kako in zakaj je priljubljenost in pomembnost skupine njihovo celotno kariero le naraščala, ponuja pa tudi edinstven pogled na neverjetno moč, ki jo ima glasba za grajenje skupnosti, premagovanje stisk in ustvarjanje povezav, ki presegajo meje jezika, krajev, spola, starosti in okoliščin.

   

 • pet
  22
  Nov
  2019
  17:00Knjižnica Domžale

  Brihtologi & Brihtarije … poučna delavnica za vso družino

  Spoznajte živali z vseh koncev sveta, njihove posebnosti in zanimiva dejstva. Pozabavajte se z najboljšimi družabnimi igrami, v katerih nastopajo živali. Uprizorili bomo tudi pravo kamišibaj predstavo.

  Igrarije bo vodila Urška Justin. Obvezna je predhodna spletna prijava!

   

 • sob
  23
  Nov
  2019
  5:00Dunaj

  Veliki posladek za vse umetnostne sladokusce nas v zadnjem letošnjem potepanju Galerije Domžale spet vabi na Dunaj. V Albertini si bomo ogledali veliko razstavo del Albrehta Dürerja in zraven izvedeli še nekaj skrivnosti o tem odličnem risarju, grafiku in slikarju. Mogoče bo tudi ogled pregledne razstave velikega avstrijskega slikarja Arnulfa Rainerja.

  Po kosilu se sprehodimo do Kunsthistorisches Museuma, kjer si bomo ogledali odlično razstavo baročnih del velikih mojstrov umetnosti - Caravaggia in Berninija. Briljantnost izdelave se nam bo odkrivala na razstavljenih platnih in kipih, izvedeli bomo tudi marsikaj o duhu takratnega časa. Za strokovno vodstvo bo poskrbel Jurij Smole. Odhod avtobusa izpred KD Franca Bernika Domžale ob 5.00 uri, vrnitev je načrtovana v večernih urah.

  Cena strokovne ekskurzije, ki vključuje prevoz, vodenje, najem slušalk, organizacijo in nezgodno zavarovanje, bo odvisna od števila udeležencev in sicer:
  do 24 oseb = 60 eur;
  25 - 29 oseb = 49 eur;
  30 - 34 oseb = 45 eur;
  35 - 39 oseb = 41 eur;
  40 oseb in več = 37 eur.

  Prijave osebno ali po telefonu 01/722 50 50 v KD Franca Bernika Domžale. Obvezno vplačilo akontacije 57,00 eur na AGENCIJO LACOSA FK, Cesta II 22, 3320 Velenje, TRR: SI56 6100 0000 3521 447 (REFERENCA SI00 1111, NAMEN: KDFBD DUNAJ + PRIIMEK) sprejemamo do vključno srede, 20. novembra 2019. Na avtobusu bomo opravili obračun glede na število potnikov in poračun razlike za doplačilo vstopnin v znesku 30 eur (13 eur za Albertino in 17 eur za KHM - cene se lahko spremenijo).

  Prijazno vabljeni!

   

 • sob
  23
  Nov
  2019
  10:00Galerija Domžale

  V prvi ustvarjalni delavnici nove sezone bomo raziskovali področje kiparstva. Po ogledu razstave kiparja Boštjana Kavčiča, bomo spoznali različne kiparske materiale ter orodja, ki jih kiparji uporabljajo pri oblikovanju. Posebno pozornost bomo posvetili orodju, s katerim oblikujemo kamen. Na igriv in zabaven način bomo tudi sami »zagrizli« v kiparski izziv ter skušali razumeti, kako poteka ustvarjalni proces izdelave skulpture.

  Delavnico vodi likovna pedagoginja Lučka Berlot.

  Prijazno vabljeni!

  Program je namenjen otrokom (od 3 let dalje) in mladim, k ustvarjanju vabljeni tudi starši. Prijave na galerija@kd-domzale.si / 90 min / vstop prost / pokrovitelj: Art Ljubljana d.o.o., Trgovina z umetniškim materialom.