Koledar dogodkov

Event Information:

 • čet
  15
  Avg
  2019

  Lepo je biti muzikant, II. del

  21:00Poletno gledališče Studenec

  Rezervacija vstopnic

  Cena vstopnic: 20 € odrasli / otroci do 14 leta 15 € / četrtek in nedelja popust 2 € na vstopnico

  Predstava Lepo je biti muzikant, II. del je nova in izvirna zgodba, nekakšno nadaljevanje lanskoletne uspešnice, v katero je avtor, Avstrijec Andreas Brandstätter, tudi tokrat spretno vpletel lepe in znane Avsenikove melodije. Iz načina, kako je začrtal like in si dramaturško zamislil predstavo kot celoto, razpoznamo avtorjev odnos do velikanov slovenske narodnozabavne glasbe – izjemno jih ceni.

  Ansambel Fantov pet je po zmagi na mednarodnem tekmovanju narodnozabavne glasbe v Stuttgartu več let miroval. Do ponovnega srečanja je prišlo po naključju – ob praznovanju rojstnega dne Lucije, hčere vodje ansambla Mihe. Namera družine Avsenik, da podeli ansamblu nagrado in priznanje za dosežen uspeh, pa tudi dokončno ponovno združi člane ansambla. Gostilničar Karel si močno prizadeva, da bi zasedba ponovno oživela, skupaj s teto Mici ne skrivata navdušenja nad Ansamblom bratov Avsenik in narodnozabavno glasbo, zato ni presenečenje, da želi prav teta iz spoštovanja do ustvarjalcev tovrstnih melodij postaviti veličasten spomenik.

  Krstna izvedba predstave Lepo je biti muzikant, II. del je sicer nadaljevanje lanskoletne, pa vendar je to povsem nova, samostojna, komična zgodba, prepletena z melodijami bratov Avsenik.

  Glej, njihova glasba bo živela večno

  Andreas Brandstätter, leta 1975 na avstrijskem Spodnjem Štajerskem rojeni avtor je po osnovnem poklicu dipl. mentalni trener in dipl. trener osebnostne motivacije odraslih, piše knjige, dramska besedila, kratke zgodbe in vodi delavnice z maturanti, pedagogi in drugimi. Že trideset let se ukvarja z glasbo in je navdušen nad Gorenjsko (zanj Oberkrain) in njeno glasbo; posebno ljubi Avsenikove melodije. Je član avstrijskega Dua Bergauf, kjer poje, igra bariton, bas in kitaro. Iz občudovanja Avsenikove glasbe je napisal ljudsko igro Lepo je biti muzikant, ki smo jo imeli priložnost videti v okviru lanskoletnega festivala na Studencu; bil je navdušen nad izvedbo in spisal še nadaljevanje.

  Lepo je biti muzikant, II. del je svojevrstno in neposredno nadaljevanje zgodbe prvega. Dogaja se šest let po sicer optimističnem razhodu nosilnega akterja prve zgodbe, ansambla Fantov pet. Zgodba pa je v obrisih taka: Vsi člani nekdanjega ansambla so že družbeno in poklicno uspešni – Miha kot zavarovalničar, Jani kot ženitni posrednik z agencijo, Jože kot profesor, Ivan kot gledališki in filmski igralec, Kristjan kot uspešen trener fitnesa, njihov nekdanji menedžer Samo pa je postal župan. Mihova starša vodita turistično agencijo, le gostilničar Karel je ostal stari Karel, čaka pa sina Žana, da se vrne iz hotelirske šole.

  Ob praznovanju rojstnega dne Mihove hčerke Lucije, ko ta v roke znova vzame harmoniko, župan Samo zbrano družbo obvesti, da se je družina Avsenik namenila ansamblu Fantov pet podeliti posebno priznanje za ohranjanje Avsenikove glasbe in jih vabi na slovesno podelitev. Miha sprejme izziv in vabilo ter skliče ansambel in pevski tercet na vaje, ki jih bodo imeli v Karlovi znameniti gostilni, kamor Mihova starša vodita skupine turistov. Karlu, ki se počuti osamljenega, Jani v svoji ženitni posredovalnici najde primerno nevesto, Mihovo bogato teto Mici; ker pa ta od svojega moškega pričakuje, da bo športni tip in po možnosti bogat, se Karel odloči za trening s Kristjanom; rad bi tudi obogatel, zato se odloči igrati loto, k čemur ga spodbudita sin Žan, ki je končal hotelirsko šolo in se domov vrnil s prijateljem, francoskim kuharjem Henrijem.

  Od tu se zgodba slikovito in napeto zapleta: ansambel s tercetom prizadevno vadi, Mici in Karel se pripravljata na poroko, Žan prenovi gostilno v moderno gurmansko restavracijo, ob čemer pa ima Karel pomisleke, ker se boji, da bo Henrijeva francoska kulinarika iz njegove gostilne izpodrinila slovensko. Razplet je zaradi Karlovega infarkta na poroki dramatičen, saj se zdi, da bo onemogočil celo nastop ansambla Fantov pet na slovesni podelitvi Avsenikove nagrade. K sreči se vse dobro izteče. Karel in vsi z njim spoznajo, da za srečo človek ne potrebuje denarja, temveč razumevajoče in ljubeče ljudi okoli sebe. Eno ključnih vlog pa tudi v tej ljudski igri nosi Avsenikova glasba, za katero Jožetova zaročenka Nina izjavi: »Ja, ja, France Prešeren, ko bi bil še živ, bi svoje priznanje z veseljem izročil Avsenikom.« Vodja ansambla Miha pa: »Glej, njihova glasba bo živela večno.«

  Ludvik Kaluža

  Rezervacija vstopnic