Koledar dogodkov

Event Information:

 • pon
  24
  Dec
  2018

  Polnočnica iz Homca

  23:00Cerkev Marijinega rojstva na Homcu

  Polnočnice imajo vedno poseben čar. Že ime pove, da se slovesna maša prične ob polnoči, na njej pa se slavi rojstva Jezusa Kristusa. Po tradiciji je maša slovesna, z obveznimi božičnimi pesmimi in to je tisto, kar človeka ne pusti ravnodušnega. Zato je prisotnost na takšnem slavju vedno nekaj posebnega, človeka pa obogati in mu vlije novih moči.

  Za vse, ki se letošnje polnočnice ne boste mogli udeležiti, bomo na našem portalu pripravili prenos polnočnice v živo iz cerkve Marijinega rojstva na Homcu, ki jo bo vodil župnijski upravitelj Gašper Mauko. Že pred polnočnico bomo v živo predvajali tudi božični program, ki se bo pričel ob 23. uri, pripravile pa ga bodo različne skupine, ki delujejo v župniji Homec. Polnočnico si bo možno na našem portalu ogledati tudi kasneje. Vabljeni k ogledu!

  Freska Marijinega rojstva na Homcu. (Foto: Toni Iglič)

  Cerkev Marijinega rojstva na Homcu

  Cerkev, ki stoji na vrhu homškega hriba je posvečena Marijinemu rojstvu. O nastanku cerkve govori legenda, da naj bi proti večeru leta 1419 ovčji pastir zaspal  na tem hribu, ko je zaslišal angelski glas. Prikazala se mu je v nadzemeljski svetlobi bela Devica z nebeškim detetom. Drugi dan je povedal v vasi, kaj je videl, in začeli zidati majhno kapelo. Stara kapela ali cerkvica je stala na vzhodni strani blizu stare lipe. Ko je s časoma postala premajhna, so se leta 1722 odločili postaviti novo, gradnjo pa so zaupali arhitektu Gregorju Mačku. Leta 1728 je bila baročna cerkev dokončana. Novo cerkev je 1. avgusta leta 1761 posvetil goriški knezoškof grof Attems ter določil, da se obletnica posvečenja praznuje na kvaterno nedeljo v jeseni. Cerkev je najprej poslikal Franc Jelovšek, a se njegove freske niso ohranile. Od nekdanje bogate opreme se je najbolje ohranila prižnica, ki je odličen primerek rokokoja iz 18.stol. Cerkev hrani Marijino sliko, ki jo je naslikal Leopold Layer.

  Več o Homcu si lahko preberete na povezavi tukaj.

  Avtor: Miha Ulčar; Foto: Toni Iglič