Kam smo prišli? Virskim gasilcem ponoči ukradli avtomatski defibrilator in ga odvrgli na polju

O povzročanju škode na javni lastnini, ki je običajno odraz preveč razposajene in neodgovorne mladine ter ekstremnih posameznikov, smo priča skorajda vsak dan. O nečednem podvigu, ki se ga je minulo noč lotil neznani storilec pri gasilskem domu na Viru, je težko najti kakršnokoli besedo, ki bi opravičevala takšno dejanje. Iz posebne omarice, ki se nahaja na steni gasilskega doma, je nekdo odtujil avtomatski zunanji defibrilator in ga nato odvrgel sredi polja. Pri svojem početju se očitno ni zavedal, da bo morda nekoč prav on tisti, ki ga bo potreboval, pa zaradi takšnih vandalskih dejanj ne bo deloval.

Minulo noč je alarm v gasilskem domu prebudil gasilce PGD Vir. Po prihodu v gasilski dom so ugotovili, da se je nekdo odločil in iz posebne omarice odtujil avtomatski zunanji defibrilator (AED), ki je namenjen reševanju življenj Prav zaradi tega je javno dostopen, da lahko v nujnih primerih do njega pride vsak in z njim nekomu reši življenje.

Boštjan Merela, poveljnik PGD Vir nam je povedal, da je nekatere virske gasilce ponoči prebudil alarm v gasilskem domu, nanj pa je vezan tudi alarm omarice z AED, ki se nahaja na steni gasilskega doma. Ko so prispeli na kraj, so ugotovili, da je AED odtujen, so pa po pregledu okolice AED našli na bližnjem polju, okrog 100 metrov od gasilskega doma. Se pravi, da ga je neznani storilec med begom odvrgel. Po vsej verjetnosti se je ustrašil alarma. Poleg tihega alarma, ki obvešča gasilce, se ob odprtju omarice sproži tudi poseben alarm. Je pa po besedah Boštjana Merele nekdo namerno prožil alarm že lansko jesen, na srečo pa AED ni odtujil.

Virski gasilci so AED prejeli junija 2015. Od takrat naprej se nahaja v posebni omarci na steni gasilskega doma in je dostopen ves čas.

Dogodek so obravnavali tudi domžalski policisti, gasilci bodo sedaj AED očistili in pregledali, nato pa ga bodo postavili nazaj v omarico. Seveda je njihova želja, da nepridipravi takšnih stvari ne počenjajo več. AED je naprava, ki je namenjena reševanju življenj in je ravno zaradi tega javno dostopna. Prav hitro se lahko vsak izmed nas v določeni situaciji znajde pred človekom, ki rabi oživljanje. Poleg temeljnega postopka oživljanja pa ponesrečencu lahko pomagamo tudi z AED.

Kaj je avtomatski defibrilator?

Gre za aparat za oživljanje. Z njim lahko prekinemo določeni srčni ritem, ki je pri srčnem zastoju najpogostejši – ventrikularna fibrilacija. To je edino zdravilo za to motnjo srčnega ritma. Avtomatski defibrilator sproži elektriko, ki jo pošlje čez srce in s tem, če smo dovolj hitri, ujamemo še pravi trenutek, da prekinemo fibrilacijo in povrnemo srce v normalni srčni sinusni ritem.

Miha Ulčar; Foto: PGD Vir, arhiv domžalca

Komentarji uporabnikov
Tagi