Že tretjič poromali k sveti Notburgi v Groblje

“Poglej, Notburga, kako cvetlice lepo proti soncu gledajo; tako moraš tudi ti vedno gledati proti Bogu in v molitvi k njemu povzdigovati svoje srce.”

“Prvima oznanjevalcema sv. evangelija po slovenskih krajih je posvečena cerkev grobeljska, namreč sv. Hermagoru in Fortunatu. Toda bolj, kakor po teh dveh svetnikih, je slovela cerkev v preteklih časih daleč na okrog zaradi stranskega oltarja v ženski kapeli, na katerem se časti sv. Notburga. Tudi dandanes imajo grobeljski okoličani do sv. Notburge veliko zaupanja. Vsaj je njeno življenje polno lepih zgledov za delavni stan, posebno za mladino. Pogled na to nebeško cvetlico marsikomu govori: Tudi tvoje okoliščine življenja so enake, kot so bile njene, ravnaj se po njenem zgledu! Da, skoraj vsak mengeški šolar se je že kdaj ozrl na sv. Notburgo v Grobljah …” (Letno poročilo trirazredne ljudske šole v Mengšu 1890/1891).

V nedeljo, 13. septembra 2020, ravno dan pred godom svete Notburge, so verniki ponovno poromali k sv. Notburgi v Groblje, zavetnici kmetic in gospodinj, tudi priprošnjici za zdravje in srečen porod. Sveta Notburga ima namreč svoj oltar na severni strani cerkve svetega Mohorja in Fortunata v Grobljah. Člani Folklornega društva Groblje so v sodelovanju z jarškim župnikom Matjažem Križnarjem in Turističnim društvom Jarše – Rodica organizirali romanje k zavetnici revnih in ubogih. Romanja se je letos udeležilo manj romarjev, kot na prvih dveh romanjih, saj so morali organizatorji zaradi novega koronavirusa masovno romanje odpovedati. Večina romarjev je bila v narodnih nošah. Sveto mašo je ob 60-letnici mašniškega posvečenja daroval njegova eminenca kardinal Franc Rode v somaševanju domačega župnika Matjaža Križnarja.

Ob pritrkavanju domače pritrkovalske skupine je bilo v Grobljah na drugo septembrsko nedeljo še posebej slovesno. Pred mašo je njegova eminenca kardinal Franc Rode z župnikom Matjažem Križnarjem in ministranti pred vhodom v cerkev sprejel vse romarje in kipec sv. Notburge, ki je v lasti plesalcev Folklornega društva Groblje, nato pa so skozi špalir narodnih noš kip svete Notburge ponesli pred oltar njen oltar v grobeljsko cerkev. Pri maši je ob spremljavi orgel pela dekliška vokalna skupina župnije Jarše.

Dr. Franc Hribovšek, predsednik Folklornega društva Groblje je za naš portal dejal, da so morali zaradi razmaha virusa odpovedati dve skupini romarjev in folkloristov iz sosednje Avstrije. Da pa je prišlo vsaj do simboličnega romanja, na katerem so kip svete Notburge prinesli v grobeljsko cerkev in na njen oltar, pa so se z domačim župnikom Matjažem Križnarjem dogovorili tik pred zdajci. Tako je romanje vseeno potekalo, vendar v okrnjeni sestavi, a zaradi tega nič manj slovesno. Tudi v cerkvi se je zbralo večinoma narodne noše in sorodniki njegove eminence kardinala Franca Rodeta, ostali pa so sveto mašo spremljali po zvočniku na klopeh pred cerkvijo.

Ob koncu so se darovalcu svete maše njegovi eminenci kardinalu Francetu Rodetu s kmečkimi dobrotami zahvalili za njegovo 60-letno mašniško posvečenje ter za skorajšnji rojstni dan, za sestro Cecilijo Rode, ki prebiva v domu svete Katarine v Mengšu in je pred kratkim praznovala 70 let poklica redovništva, pa so domačemu župniku Matjažu Križnarju izročili šopek rož, ki ji ga bo ponesel ob obisku doma v Mengšu. Ob zaključku romarske nedelje so se romarji posladkali z dobrotami, ki so jih napekle članice TD Jarše-Rodica in gospodinje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi