Tisoč in več pozdravov iz oranžnega Pirana!

Prvi septembrski dan so se na vseslovenskem srečanju skupin Šole zdravja že desetič poklonili zdravju, dobri volji in gibanju! Povabilu organizatorjev, Društva Šola zdravja – podružnica Obala, skupina Piran, se je odzvalo 160 skupin iz 68 slovenskih občin, ki so se zbrale na Tartinijevem trgu in ga pobarvale v oranžno, da je, kljub dežju, žarel še bolj kot druge dni.

Zbrane sta z nagovorom pozdravila podžupanja Pirana Vojka Štular in idejni utemeljitelj društva Šola zdravja dr. Nikolay Grishin. Pridružili sta se jima z besedami dobrodošlice tudi Ema Perkovič in Zdenka Katkič, saj piranska skupina praznuje dvanajst, društvo pa deset let delovanja. Tradicionalno srečanje se je nadaljevalo, tako kot vedno, z vadbo na prostem, pod strogo taktirko Tartinija, ki je »dajal ritem« voditelju vadbe, dr. Nikolayu Grishinu. Lepo je bilo videti toliko nasmejanih obrazov v enakomernem izvajanju vaj 1000 gibov s katerimi že prenekateri Slovenec in Slovenka začne svoj dan. Tako je skrb za zdravje postalo nekaj zares našega in ne le mrtva črka na papirju!

Zbrano množico je v kratkem predahu zabavala Marjetka Popovski, potem pa so se skupine razšle po mestu, kavarnah in obali, da bi se naužile primorskega zraka in se spoznale med seboj. Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je za zainteresirane posameznike izvedel brezplačna testiranja telesne zmogljivosti, s čem so se ti lahko bolj podrobno seznanili s svojimi fizičnimi sposobnostmi. Kdor je član Šole zdravja ve, kako je pomembna vsakodnevna telesna aktivnost in prilagoditev vaj lastnim zmožnostim.

Predsednica društva Zdenka Katkič je poudarila, da je pomen vključevanja v tovrstne aktivnosti trojen – na nivoju posameznika, skupine in lokalnega okolja. Vsakemu posamezniku, sploh pa starejšemu, ki se odloči narediti kaj zase in svoje zdravje, je treba čestitati, saj predstavlja svetel zgled za svojo in mlajše generacije.  Smo družbena in socialna bitja, ki svoje interese in potrebe izražamo na različne načine. Zato vadimo v skupinah, saj s skupnimi močmi zmoremo več in smo bolj uspešni na dolgi rok. Nazadnje je tretje življenjsko obdobje lahko zelo lepo in kvalitetno, če je osmišljeno. Starejši so polni znanja, izkušenj in so zelo pomembni za lokalno okolje. Na različne načine lahko veliko prispevajo v svojih družinah in lokalnih skupnostih. Zato morajo biti vidni, opazni in znati izražati svoje potrebe. Uspešna lokalna skupnost bo samo tista, kjer se bodo povezovale in sodelovale vse generacije.

Srečanje skupin v Piranu je vedno priložnost za skupno druženje in povezovanje članov iz vseh krajev Slovenije, piranska sol, ki so jo od domačinov prejeli v dar, pa bo gotovo vsem šla v tek. Dobra volja je še enkrat pregnala dež in privabila sonce kako na modro nebo tako tudi na obraze odhajajočih gostov. V sebi so se zaobljubili: Piran, pridemo spet!

Program podpira Ministrstvo za zdravje RS in je del aktivnosti Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, s katerim želimo izboljšati prehranjevalne in gibalne navade prebivalstva.

Avtor: M. Šegina; Foto: M. Šegina

Tagi