Kdo je hrošček Simon?

Ali ste vedeli?

Včeraj smo v rubriki Ali ste vedeli? na družabih omrežjih zapisali, da je hrošček Simon maskota Domžal. V nadaljevanju si lahko prebrete zakaj je to ravno hrošček in kakšna je njegova zgodba.

Maskota Občine Domžale je hrošček Simon. Zakaj hrošček? Pred več kot sto leti je navdušen naravoslovec Simon Robič raziskoval jame v okolici Doba in tam našel do tedaj še neznano vrsto hroščev, ki je bila kasneje poimenovana po njem (Ceuthmonocharis robici).

Lik, po katerem so izdelali maskoto je ustvaril Matjaž Vodlan z Vira in o njem povedal: »Simon je prijazen, simpatičen in zabaven lik. Navdih za njegova dva zobka sem našel pri hčerkici Sari. Ravno takrat sta ji namreč izpadla prva dva mlečna zobka in ker stalni še niso pokukali na plano je imela nasmešek podoben kot danes hrošček Simon.«

Leta 2017 je Nina Mav Hrovat v sodelovanju z Občino Domžale in Založbo Miš izdala pravljico z naslovom Hrošček Simon širi zadovoljstvo, ki jo lahko najdete tudi v Knjižnici Domžale.

Hrošček Simon vsako leto priredi tudi svojo zabavo na katero povabi čisto vsakega. Na tej povezavi si lahko ogledate kako smo se imeli lani.

Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič

Tagi