Šola s 360-stopinjsko predstavitvijo in interaktivnim videom

Izvirnost v času korone

Nove razmere, novi izzivi in tudi – nove priložnosti. Zaradi razmer, ki sicer onemogočijo marsikaj, smo lahko med letošnjimi informativnimi dnevi videli nekaj izjemno inovativnih in tehnološko zanimivih rešitev tega, kako so se svojim bodočim dijakom in študentom predstavljale fakultete in srednje šole.

Če se v naši regiji vsaj v osnovnih šolah prav v tem tednu ponovno pričenja življenje nekoliko bolj po starem, pa je bilo za minuli vikend in informativne dni za vpis v srednje šole povsem nepredstavljivo, da bi se po šolah kot v preteklih letih drenjale gruče obiskovalcev. Srednje šole so tako pripravljale zares zanimive in bogate spletne programe predstavitev, ki so vpogled v delo in življenje omogočale velikemu številu obiskovalcev. Pri tem se je seveda vsaka šola znašla po svoje.

Ministrstvo je pripravilo en zbirni dokument z navedenimi vsemi šolami (in povezavami na njihove spletne strani), veliko število zasebnih ponudnikov pa je šolam za primerna plačila ponujalo take in drugačne predstavitve na različnih portalih in platformah ter tudi izdelavo različnih promocijskih vsebin. Nam pa je v oči še posebej padla ena izmed predstavitev, ki je po besedah odgovornih v celoti nastala v lastni produkciji.

Dva večja predstavitvena dogodka v živo (dan odprtih vrat in informativna dneva), 10 pogovornih večerov s predstavitvami posameznih področij življenja na šoli, Zoom klepeti s profesorji in dijaki v manjših »sobah«, klepetalnica z dijaki na spletni strani preko okenca za pomoč in pa seveda 360-stopinjski ogled ter morda najbolj zanimiv delček predstavitve – interaktivni video. Vse to so za obiskovalce v prvih 14 dneh februarja pripravili na Škofijski klasični gimnaziji in v Jegličevem dijaškem domu v Ljubljani.

Pri snemanju interaktivnega videa so sodelovale dijakinje in dijaki, sam video pa vključuje tudi prizore posnete pred t.i. “green-screenom”, prizore posnete z dronom ter prizore posnete v najrazličnejših prostorih gimnazije in dijaškega doma.

Interaktivni video – prvič v tem okolju

Verjetno najbolj presenetljiv element celotne predstavitve je interaktivni video (vodeni ogled šole), ki ga njegovi gledalci – obiskovalci spletnih strani – dejansko oblikujejo sami. Po opisu na spletni strani video nadomešča vodeni ogled gimnazije in dijaškega doma z vsemi predstavitvami šole in dejavnosti, kar je sicer del informativnih dni. Pri tem pa je ta ogled mogoče precej bolj personalizirati in biti med njim tudi nekoliko bolj aktiven kot včasih v živo.

Obiskovalec se namreč sam odloča, po kateri poti bo šel, katere informacije ga zanimajo, o čem želi izvedeti še več. Kako? Znotraj filma ima možnost klikati na dijake, ki ga odpeljejo po različnih poteh znotraj zavoda. Po uvodnem pozdravu se znajde obiskovalec pred prvo izbiro. Ker si ogleduje Škofijsko klasično gimnazijo, se ustavi v avli, kjer ima možnost izbrati prvo dijakinjo, ki mu pojasni, kaj pomeni, da je šola »škofijska«, drugega dijaka, ki ga odpelje po šoli ter mu razloži, kaj pomeni, da je šola »klasična«, ter tretjo dijakinjo, ki mu pove nekaj več o pouku ter ga odpelje do knjižnice, kjer obiskovalca že čakajo nove izbire.

Za ogled interaktivnega videa lahko kliknete tukaj. 

Obiskovalec lahko tako med drugim izve več o jezikih, ki jih poučujejo na gimnaziji, pa o naravoslovju, o športu, umetnosti, o bogati ponudbi interesnih dejavnostih in številnih mednarodnih projektih in ekskurzijah, ki so del programa. Skozi vsa ta področja obiskovalca na simpatičen in sproščen ter zanimiv način popeljejo dijakinje in dijaki gimnazije. Med predstavitvijo obiščemo različne prostore šole, določene stvari so predstavljene s fotografijami, znotraj filma pa lahko sodelujete celo v kvizu. Vmes je ponujena tudi možnost klika na spletno stran, kjer vas čaka še več informacij.

Avtor interaktivnega filma Marko Weilguny, ki na gimnaziji deluje kot koordinator dejavnosti, nam pove, da so se za tovrstno predstavitev odločili, ker so si želeli pripraviti izkušnjo, ki bi bila za obiskovalce kar najbolj zanimiva in zabavna, ki bi jim poskušala približati vzdušje ter bi jih postavila v kar najbolj aktivno vlogo. »Zato je dejansko skozi celoten film vstavljenih več kot 200 različnih interakcij, ki med drugim omogočajo preko 90.000 različnih smiselnih poti skozi video. Gledalec, ki bi iskal najkrajšo pot nazaj do izhoda, bi tako lahko ogled zaključil v manj kot 15 minutah, nekdo, ki bi ga zanimalo čisto vse, kar je videti na gimnaziji, in bi se odpravil še v dijaški dom, pa bi si lahko posnetke ogledoval kar uro in pol.«

360-stopinjski ogled obiskovalcu omogoča, da se samostojno sprehaja po hodnikih, v učilnicah pa mu kliki na gumbe omogočajo, da na zanimiv način izve več o programu gimnazije. Na zajemu zaslona lahko vidimo fizikalno učilnico, kjer so v ogled vključeni tudi trije posnetki izvajanja poskusov na napravah, ki so v učilnici razstavljene.

»Street view« po gimnazijskih hodnikih

Morda druga najbolj zanimiva stvar, ki jo nudi spletna stran, namenjena vpisu, pa je samostojen 360-stopinjski ogled, na katerega se lahko odpravijo obiskovalci spletnih strani. V okviru ogleda, ki deluje podobno kot znani pogled »street view« znotraj Googlovih zemljevidov, je mogoče videti učilnice, specializirane učilnice, laboratorije, samo poslopje.

Za tovrstno predstavitev se je po naših opažanjih sicer odločilo kar nekaj srednjih šol, kar pa najbolj stopi v oči ob tem ogledu, je dejstvo, da ne gre samo za ogled prostorov, ampak je v njih mogoče tudi dobiti kar nekaj informacij ter videti marsikaj zanimivega. V učilnici za fiziko denimo, so sredi prostora postavljeni trije poskusi in ob kliku na posamezen poskus lahko obiskovalec vidi posnetek izvajanja tega poskusa.

Zelo lepa popestritev ogleda pa je tudi nagradna igra iskanja pomaranč, ki so skrite po različnih prostorih. Za najdene pomaranče lahko obiskovalci prejmejo simbolične nagrade. Ideja je bila očitno tako zanimiva, da so tudi nekatere šole, ki so že imele svoje lastne virtualne oglede, te oglede naknadno prilagajale in jih pripravile na podoben način.

Za 360-stopinjski samostojni ogled lahko kliknete tukaj. 

Ko ravnatelja Škofijske klasične gimnazije Simona Feštanja vprašamo, kako so prišli do teh zanimivih idej in kako so se lotili samega projekta, nam pojasni, da so ideje v celoti prišle od profesorjev in tudi dijakinj in dijakov. »Veseli in ponosni smo, da je na naši šoli res toliko izvirnosti in ustvarjalnosti. Celotna predstavitev, vse, kar je bilo pripravljeno, vsi posnetki, spletne strani, pogovorni večeri – čisto vse je delo naših dijakov, profesorjev in vzgojiteljev. Imamo pa tudi to srečo, da smo kot skupnost zelo povezani – povezani tudi s starši dijakinj in dijakov in pa z nekdanjimi dijaki. Ko se tako lotevamo tovrstnih projektov, lahko vedno računamo na kak nasvet, izposojo kakšne opreme, ki je morda nimamo v hiši, na kakšno drugačno pomoč.«

Ravnatelj tudi pove, da so lahko za marsikatero šolo ti tedni intenzivne promocije tudi finančno kar velik zalogaj, ker marsikje intenzivno vlagajo v plačane promocije, najemajo profesionalne ekipe za pripravo različnih predstavitev, plačujejo predstavitve na relativno dragih portalih. Na Škofijski klasični gimnaziji in v Jegličevem dijaškem domu pa so se odločili predvsem za angažma lastnih sil in vlaganje v čim večjo izvirnost in pestrost lastnih predstavitvenih izdelkov.

V 14 dneh predstavitev programa in njegovih različnih posebnosti si je ob siceršnjih prenosih v živo preko spletnega orodja Zoom samo na YouTubu predstavitve različnih dejavnosti (v okviru 12 dogodkov) ogledalo več kot 6.600 gledalcev. V živo je bil najbolj obiskan večer dijaške skupnosti.

Brezkontaktni stik v živo

Po besedah ravnatelja pa je bil največji izziv letošnjih predstavitev prav v tem, da bi poskusili vsaj približno poustvariti vzdušje, ki ga obiskovalci začutijo ob fizičnem obisku gimnazije in dijaškega doma. Da bi ustvarili priložnosti za prava srečanja z zaposlenimi ter predvsem z dijakinjami in dijaki, ki gimnazijo delajo to, kar je.

V ta namen so med informativnimi dnevi trikrat pripravili krajši program v živo, tudi po njem pa so bili v Zoom klepetalnicah na voljo manjšim skupinam obiskovalcev – tako profesorji kot dijaki. Oboji so bili obiskovalcem na voljo tudi preko spletne strani šole v majhnem okencu za individualni klepet, ki smo jih sicer večinoma vajeni v spletnih trgovinah, kjer kupcem ponujajo pomoč in dodatne informacije.

Ob letošnjih razmerah dela na daljavo pa so na gimnaziji in v dijaškem domu prvič tistim, ki jih zanima vpis, ponudili tudi serijo pogovornih večerov, v katerih so se preko reportaž z gostovanj v tujini, okroglih miz, debat, literarnih večerov, kontaktnih oddaj predstavljale različne dejavnosti, ki jih izvajajo. Od pouka do interesnih dejavnosti, od naravoslovja do umetnosti. Po principu: za vsakega nekaj. Vsa srečanja, ki so bila večinoma v živo potekala preko Zooma in so bila tudi prenašana na YouTube, si je ogledalo precej gledalcev. Največje zanimanje pa je bilo za večer, ki ga je pripravila dijaška skupnost in je bil namenjen v prvi vrsti odgovarjanju na najrazličnejša vprašanja, ki bi jih imeli obiskovalci.

Celotna stran namenjena informacijam o vpisu s povezavami na pogovorne večere je dosegljiva tukaj. 

Ko direktorja Zavoda sv. Stanislava, v katerem delujeta tudi Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom, mag. Antona Česna vprašamo, kako je zadovoljen z letošnjimi informativnimi dnevi, nam pove: »Mislim, da smo se dobro predstavili. Pripravili smo kar nekaj zanimivih stvari in dobili res lepe odzive. In tudi sam obisk je bil lep. Obiskovalcev je bilo pravzaprav več, kot jih lahko vsako leto sprejmemo v živo. Je pa res, da to nikakor ni isto in se čisto vsi veselimo, da bomo lahko enkrat kmalu goste spet sprejemali v živo tudi v našem zavodu.«

In tako optimistično zrejo v prihodnost, ko bo tudi generacija, ki se v teh mesecih vpisuje v srednje šole, te šole tudi dnevno obiskovala in v njih preživljala svoja dijaška leta.

Zavod sv. Stanislava; Foto: Zavod sv. Stanislava

 

Komentarji uporabnikov
Tagi