130 let čudovite zgodbe, ki se imenuje Godba Domžale

Vse skupaj se je začelo davnega leta 1884, ko je takratni domžalski učitelj Franc Pfeifer ustanovil Godbo Domžale, ki je najprej delovala pod okriljem domačega gasilskega društva. 130 let po nastanku, pa je Godba Domžale še vedno živa in to zelo. Godba Domžale ima za seboj že 130 let tradicije in spletanja močnih prijateljskih vezi. Kljub neizbežnemu času pa vedno znova ustvarja kakovostno in zanimivo glasbo. Danes, po dolgih letih ustvarjanja in trdega dela, sodi v najvišjo umetniško skupino slovenskih pihalnih orkestrov. In skorajda ni dogodka v Domžalah in v okolici, kjer ne manjkajo domžalski godbeniki.

Za visok jubilej se vsekakor spodobi, da se ga primerno obeleži. In domžalski godbeniki ga obeležujejo ravno te dni. Začeli so včeraj zvečer, v četrtek, 5. junija 2014, s Slavnostno akademijo v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale. Vrhunec se obeta danes zvečer ob 21. uri v Poletnem gledališču Studenec, s slavnostnim koncertom, na katerem bodo sodelovali tudi drugi glasbeniki. Pika na »i« praznovanja pa bo jutri, v soboto, 7. junija 2014, ko bo izpred Češminovega parka v Domžalah proti Športnemu parku, krenila povorka številnih godb, na čelu z Godbo Domžale.

Na slavnostni akademiji, ki je bila v prvi vrsti namenjena vsem godbenicam in godbenikom ter vsem, ki so kakorkoli povezani z Godbo Domžale, se je začelo praznovanje visokega jubileja. Praznovanje je bilo po pričakovanju »začinjeno« z glasbo godbenikov in seveda z zahvalami in podelitvijo priznanj vsem, ki so kakorkoli zaslužni, da je Godba Domžale danes na mestu najboljših godb v Sloveniji.

Najprej sta Janez Starbek in Pavel Pevec iz Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije podelila Gallusove značke godbenicam in godbenikom za dolgoletno članstvo (5, 10, 20, 30 let in več), nato sta predsednik Godbe Domžale, Matej Primožič in kapelnik, Damjan Tomažin, podelila posebna priznanja godbenikom, ki so posebej zaslužni za razvoj godbe. Med drugim sta prvič podelila tudi posebno priznanje Franca Pfeiferja, ustanovitelja Godbe Domžale, ki so ju prejeli Ivan Tavčar, Konrad Grum in Janez Pavli. Posebna čast pa je doletela tudi Toneta Juvana in prof. Tomaža Habeta, ki so ju domžalski godbenik sprejeli med častna člana Godbe Domžale.

Domžalski godbeniki so za častna člana Godbe Domžale sprejeli Toneta Juvana in prob. Tomaža Habeta.

Prireditve se je udeležila tudi podžupanja Občine Domžale, Andreja Pogačnik Jarc ter predstavniki organizacij in društev, s katerimi je Godba Domžale, v vseh teh letih delovanja stkala močne prijateljske vezi. Prireditev je povezoval Jure Sešek.

Čestitke Godbi Domžale za visok jubilej!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov