Gozd – naravno igrišče za otroke!

Prvi spomladanski sončni žarki vabijo na prosto. Starši malčkov – ste vedeli, da je gibanje v prvih letih življenja osnova razvoja. In da se preko gibanja razvijajo tudi možgani vašega otroka!

Namesto časa pred televizijo odidite v naravo. Priporočamo sprehod po bližnje gozdu. Gozd namreč otrokom predstavlja naravno igrišče in je lahko prostor mnogih krasnih aktivnosti, ki so spodbudne za razvoj vašega otroka.

Dodana vrednost sprehodu

Če na običajnem sprehodu po ravni cesti otrok ni soočen z preveliko izzivi, je sprehod po gozdu čisto nekaj drugega. Že prva korenina na poti predstavlja izziv predvsem najmlajšim. Prestop, sestop, počep, plezanje, ipd. so stvari, ki se zgodijo lahko same in zanje ne rabimo telovadnice!

Gozd, več kot igrišče

Gozd predstavlja otroku naravno igrišče, kjer krepi svoje ravnotežje, koordinacijo in gibalni razvoj, hkrati pa se ob vsem tem razvijajo še njegovi možgani! Ko bo pobiral storž na tleh, bo naredil predklon, ob iskanju mravljice počep, prestopiti bo moral korenino, sestopiti iz štora, večji otroci bodo preizkušali plezalne spretnosti, če bo zdrsel korak bo moral graditi prestreznost! Koliko izzivov preko katerih se otrok razvija imamo na dosegu roke.

osebni arhiv Ane Lap

Prilagodite sprehod zmožnostim vašega otroka

Dobro je, da prilagodite tako dolžino kot čas sprehoda zmožnostim vašega otroka. Namesto prezahtevnih podvigov se odpravite na sprehod, ki ga vaš otrok zmore. Ne bodite obremenjeni s ciljem, včasih je vrtenje v krogu in sledenje otrokovi prosti igri še boljše!

Narava naš dom

In poleg vsega bo otrok v naravi zadihal svež zrak in s tem okrepil svoje telo. Ob vseh virusih, ki so še vedno prisotni, je blagodejen vpliv svežega zraka in gibanja na zdravje tako otrok kot odraslih. Tudi starši se bomo ob sprehodu v gozdu sprostili, nadihali, pozabili na službene tegobe….in bomo taki, kot nas otroci potrebujejo – srečni!

Kam na sprehod?

V naslednjih tednih vam bomo v predlogih kam na krajši pohod z malčkom predstavili ideje za mini izlete v okolici Domžal. Spremljajte nas!

Tagi