Čudežna moč dotika

Ali ste vedeli, kdo najbolj uživa v masaži in dotiku? Dojenčki! Nežen, ljubeč dotik mamice, očka. Pogled v oči. Neizmerno zaupanje in občutek varnosti. Kaj je lepšega za dojenčka, ki je pravkar prišel na svet in se z njim še seznanja.

Dotik je ne glede na obliko poroda njihov prvi stik s svetom. Preko dotika, masaže, se dojenček umiri, lajšajo se prebavne težave, boljše spi, gradi se navezanost, vpliva na sproščenost in gibalni razvoj. Več kot dovolj razlogov, da naj vsaka mamica masira svojega dojenčka!

Zakaj masaža?

Koža je prvi organ, ki se razvije že v maternici in je sestavljena iz enakega tkiva zarodka kot možgani. Preko dotika imamo možnost direktnega umirjanja, sproščanja našega dojenčka. Masaža blagodejno vpliva na prebavne težave, izboljša spanje otroka, krepi imunski sistem, lajša bolečine … Staršem pomaga pri prepoznavanju otrokovih potreb in kot ključno vzpostavlja vez med otrokom in starši. Temelj in začetek gradnje varne navezanosti, ki si jo vsi starši želimo vzpostaviti s svojim otrokom.

Oksitocin – hormon sreče

Prilagajanje na novo vlogo mame in očeta ni vedno enostavno. Prehod na družinsko dinamiko in prepoznavanje otrokovih potreb, ki se iz dneva v dan spreminjajo, lahko naredita poporodno obdobje stresno in nesamozavestno. In masaža dojenčka je tehnika, ki vse to olajša in blagodejno vpliva na vse. Dotik v možganih sproži izločanje oksitocina, hormona sreče, ljubezni. Tako pri dojenčku kot pri staršu, ki masira. Hormona, zaradi katerega smo srečnejši, mirni, samozavestni. Masaža nam tako pomaga vzpostaviti vez z otrokom že v prvih dneh ali mesecih njegovega življenja.

Znanje, ki ostane celo življenje

Tehniko masaže dojenčka izvajajo po celem svetu, veliko je različnih programov, pri nas najbolj prepoznaven je tečaj masaže dojenčka po mednarodnem programu IAIM (International Association of Infant Massage) Sestavljen je iz različnih prijemov in tehnik, indijske, švedske in tradicionalne klasične masaže. Prijemi so enostavni, varni in prijetni za dojenčka. Ko jih usvojite, so znanje, ki vam ostane, saj so primerni za masažo tudi odraščajočega otroka. Naporne dneve v vrtcu zvečer polepša očkova masaža superjunaka, pogovor o šolskih problemih je lažji preko stika, dotika. Vsekakor znanje, ki ostane uporabno celo življenje!

Foto: Photo by Ksenia Chernaya (www.pexels.com)

Kam na masažo dojenčka v Domžalah?

Otrok ljubezen, varnost in dotik potrebuje tako kot hrano. V Domžalah v centru aktivnega preživljanja porodniškega dopusta poleg rednega programa gibalno razvojnih uric Pedovita. Redno nudijo tudi tečaj masaže dojenčka po mednarodnem programu IAIM, ki so ga dopolnili tudi s prijemi in tehnikami metode MNRI. Celosten tečaj je nekaj, kar bi moral izkusiti vsak dojenček.

Dobrodošli!

Že v marcu je razpisan naslednji tečaj z začetkom 12. marca ob 10.30. Prijavi se na info@mini-svet.si ali pokliči 041 971 450. Ne pozabi povedati, da bereš Domžalca in si pridobi kar 10 € popusta na redno ceno tečaja.

Tagi