Moj najboljši kosmati prijatelj

Sta lahko otrok in pes res najboljša prijatelja?

Otroci, ki odraščajo ob psu so dokazano bolj zdravi, imajo manj možnosti za razvoj alergij, hitreje pridobijo občutek odgovornosti ter predvsem v kosmatincu najdejo svojega najboljšega prijatelja, ki nikoli ne obsoja in je vedno pripravljen na igro ali tolažbo z mokrim poljubčkom in migajočim repkom.

Kot pravi rek, imajo psi vendarle kosmata ušesa in previdnost nikoli ni odveč, še pri tako vzgojenih in socializiranih psih. Prav tako so tudi dejanja otrok nepredvidljiva, zato je treba njun odnos spoštljivo graditi in imeti vedno pod nadzorom.

Na kaj je potrebno biti pozoren, da bo sobivanje psa in otroka res nekaj najlepšega? Kako lahko psa in otroka pripravimo na to, da se bosta sprejela in postala prijatelja? Katere pasme so primerne za otroke?

Pogovarjali smo se z veterinarko (dr.vet.med.) in inštruktorico male in osnovne šole psov Tino Hribar.

Tina, sama imam nemškega boskerja in tri otroke. Njihov odnos je res lep, vendar vem, da sva z možem še pred prihodom otroka v šolanje in socializacijo psa vložila kar veliko časa. Pa vendar, ko smo prvo hčer prinesli domov iz porodnišnice navdušenje psa ni bilo ravno takšno, kot je prikazano v kakšnem idličnem posnetku na spletu. Seveda se je kmalu umiril in tretjega otroka je prišel iskati kar z možem in otroci v porodnišnico.  Kako lahko psa že vnaprej pripravimo na prihod dojenčka?

Tako je tudi prav. Najboljše bi bilo, da takoj, ko začnemo načrtovati novega člana, začnemo z vzgojo oziroma prevzgojo psa. S partnerjem se najprej dogovorite kako želite, da se pes obnaša, ko bo prišel otrok. Uvajanje sprememb po prihodu novorojenčka, lahko pes poveže otroka kot vzrok neprijetnosti. Primer: Sedaj me ne moti, da pes spi pri meni v postelji. Ko pride otrok pa tega ne želim.  Torej, če pes poveže, da zaradi otroka ne sme več na posteljo, ga bo pes težje dobro sprejel saj mu je povzročil neprijetnost.

Ob samem prihodu novorojenčka domov, je najbolj pomembno, da si mati vzame nekaj minut časa za igro s psom. Glede na to, da je prihod novorojenčka povzroči pri lastnikih v neki meri stresen dogodek, svetujem, da psu ponudimo kakšen priboljšek za žvečenje. Z žvečenjem se sprostijo in ne prevzamejo vseh naših čustev. Posebno spoznavanje novorojenčka in psa ni potrebna. Pes bo otroka spoznaval preko njegovega vonja. Seveda, če bo pes radoveden in prišel pogledat ga ne odrivamo stran. Prihod novorojenčka pomeni tudi za nas veliko spremembo, vendar pa vseeno ne smemo pozabiti, da moramo posvetiti dovolj pozornosti tudi psu, vsaj toliko kot jo je bil navajen pred prihodom otroka.

Tudi prihod obiskov lahko povzroči veliko ljubosumja pri psu. Opažam, da je pes pri paru brez otrok ob prihodu obiskov deležen velike pozornosti, katera se hitro spremeni ob prihodu novorojenčka. Zato zunaj pripravimo posodico s priboljški in ob vstopu v stanovanje najprej pozdravi psa in ga nagradi oz. naj se obnašajo kot so se pred prihodom novega člana.

Na katere stvari pa je potrebno biti pozoren že od začetka pri vzgoji psa, če veš, da boš tekom življenja psa ustvaril družino?

  • Srečanje z otroci mora biti vedno prijetna izkušnja (otroci naj pristopijo psu od spredaj z iztegnjeno roko in mirno božajo, otroci hranijo psa, mečejo žogice …).
  • Brez agresije ob hranjenju (med hranjenjem lahko brez težav posežemo z roko v posodo, vzamemo kost …).
  • Hoja na popuščenem povodcu ( sprehodi so zelo neprijetni, če nas pes vleče na povodcu, če pa imamo poleg še voziček je situacija zelo težko obvladljiva in nevarna).
  • Lajanje ob zvoncu, prihodu poštarja, zvonjenju telefona … (lahko zmoti spanec dojenčka).
  • Ima miren kotiček, kamor se umakne in mirno počiva (npr. ob joku dojenčka se lahko umakne).
  • Navajen na dotike kateregakoli dela telesa (pes se ne odzove agresivno ob dotiku repa …).
  • Ne skače na ljudi (otrok lahko pade in se poškoduje).

Odgovornost za dober odnos med psom in otrokom je na strani staršev. Tudi otroke je potrebno od začetka učiti spoštljivega ravnanja s psom. Na kaj morajo biti pri tem posebej pozorni?

Tako je. Starši moramo otroke naučiti spoštljivega odnosa do vseh živih bitij. Poleg tega, da imamo otroka vedno pod nadzorom nam je v veliko pomoč tudi poznavanje govorice psov. Otroke moramo naučiti, da morajo biti ob psu mirni, naj ne kričijo ali krilijo z rokami. Psu se lahko približajo le ob dovoljenju lastnika, od spredaj z iztegnjeno roko proti smrčku. Ko je pes miren ga lahko nežno pobožajo. Večje otroke lahko naučimo treninga s hrano ali igre s psom. Mlajše otroke lahko zaposlimo z metanjem briketov, namesto obroka v posodico. S tem se bo njuna vez še bolj okrepila in pes bo še bolj užival v družbi otrok.

Kateri so znaki, ki nam jih pes pokaže, da ima dovolj? Da potrebuje svoj mir? Še vedno velikokrat vidimo posnetke, kako se pes umika in odskakuje pred dojenčkom, ki kobaca proti njemu, staršem pa je to zabavno. Znak umikanja verjetno ne sodi ravno med zaželeno obnašanje?

Da, to se res dogaja prepogosto, potem se pa čudimo posledicam. Miritveni signali, katere nam psi ob nelagodju kažejo, so umikanje, zehanje, oblizovanje, mirna stoja z mirnim repom in nežni grižljaji. V primeru, da ne odreagiramo pravočasno, se znaki stopnjujejo v dvigovanje zgornje ustnice in renčanje, iz katerega napreduje v napad oz. obrambo, ki se lahko konča zelo tragično. Če starši opazimo že en sam znak, je zadnji čas, da ukrepamo. Najpomembnejše je, da se pes lahko kadarkoli umakne v svoj miren prostor.

Vemo tudi, da so pasme različne. Katere pasme bi po značajskih lastnostih priporočala za družine z majhnimi otroki? Ob treh otrocih in psom, ki živi z nami v notranjih prostorih ocenjujem, da mora biti pasma predvsem z veliko mero potrpežljivosti?

Najbolj primerne pasme za družinske pse so: labradorec, zlati prinašalec, valižanski ovčar, novofundlandec, kontinentalni pritlikavi španjel oz. metuljček, king charles španjel, nemški bokser, itd … V primeru, da načrtujemo družino je prvi korak, da izberemo pasmo psa, ki nam najbolj ustreza glede na naš način življenja. Vendar ne smemo pozabiti, da ima vsak pes svoj karakter, ne glede na pasmo. Zato moramo biti pripravljeni v psa vložiti veliko dela, da ga vzgojimo v prijetnega spremljevalca.

Pasma seveda ni vse in največ lahko k dobremu odnosu pripomore šolanje psa. Kaj če po prihodu otroka pri psu nastopijo vedenjske težave? Psa se zaradi prihoda otroka vsekakor ne odda, čeprav kdo pomisli tudi na to, žal. Kako lahko pomagamo pri nastali situaciji? Se lahko obrnemo tudi na vas inštruktorje in kinološka društva?

V primeru vedenjskih težav ali želje po skrbni pripravi psa na prihod dojenčka, se lahko lastniki kadarkoli obrnejo na nas v Kinološko društvo Duplica in jim bomo z veseljem pomagali, da bo družina skupaj s svojim psom lahko prijetno sobivala. Kot sem že omenila, če načrtujete družino v dobi življenja psa je potrebno psa pričeti prilagajati na določene stvari že takoj od začetka, saj si tako olajšate sobivanje takrat, ko dojenček pride v vaš dom. V skrajnih redkih primerih, da so lastniki, ki imajo psa s hudimi vedenjskimi težavami skupaj s strokovnjakom naredili vse, da bi psa pripravili na prihod in prijetno sobivanje z dojenčkom in je žal to nemogoče, je pošteno, da psu poiščemo primeren dom brez otrok, kjer bo lahko mirno užival in življenje otrok ne bo ogroženo. Da se psa odda zaradi prihoda novorojenčka brez truda res ni pravično, še manj pa, da iz tople postelje pristane pozabljen zunaj na verigi.

Kaj pa zdravje in razne bolezni, ki jih psi prenašajo? Ko v družino pride dojenček smo vsi bolj pozorni na čistočo, sama pa vem, da ob notranjem sobivanju s psom dlak ne manjka in se kakšna najde resda povsod, če še tako skrbiš za čistočo. Pa vendar, dlake so ena stvar, kaj pa ostale bolezni in paraziti?

Obstajajo bolezni, ki se z živali prenašajo na ljudi, dojenčki so še bolj občutljivi. Najpogostejše so okužbe z glistami, trakuljami in leptospirozo. Pri psih, kateri sobivajo z otroci je poleg vzdrževanja dobre higiene, priporočljivo mesečno odpravljanje notranjih parazitov. Poskrbeti moramo tudi za odpravo zunanjih parazitov. Tu bi najbolj izpostavila bolhe. Bolhe za gostitelja najrajši izberejo živali, ampak v primeru, da živali ni na voljo izberejo tudi človeka. Poleg nadležnih ugrizov, so tudi prenašalci trakulje, s katero se okužimo, če bolho zaužijemo.

Svetujem, da izberete antiparazitike v obliki tablet ali ampul. Pri ampulah morate upoštevati, da na dan, ko živalim aplicirate zdravilo, se morajo otroci izogibati stiku s psom in ne smejo spati skupaj s svojimi lastniki, še posebej ne z otroci. Pri ovratnicah pa ne dovolite otrokom, da se igrajo z ovratnico ali jo dajejo v usta. Prav tako velja tudi za pse, ki nosijo ovratnico, da ne smejo spati v isti postelji kot njihovi lastniki, še zlasti ne otroci.

Leptospirozo povzroča bakterija, s katero se psi najpogosteje okužijo preko urina glodavcev. Ljudje pa se lahko okužimo preko urina okuženega psa. Poleg deratizacije, ne dovolimo psu, da pije iz luž ali se kopa v stoječih vodah. Z rednim cepljenjem lahko učinkovito zaščitimo psa proti določenimi sevi leptospiroze in tako zaščitimo zdravje cele družine. Prvič je potrebno cepiti dva odmerka v razmaku 2 do 4 tedne (po 8. tednu starosti) in revakciniramo na vsakih 12 mesecev.

Za nasvete glede zdravja psa in preprečevanja parazitov smo vam vedno na voljo v naši veterinarski ambulanti Vet4Pet, kjer imamo na voljo tudi vse preparate, s katerimi poskrbite za zdravje svojega psa.

Avtorica: Ana Lap

 

Tagi