Voden ogled po znamenitostih srednjeveškega mesta Kamnik

Skupaj z lokalnim turističnim vodnikom lahko spoznate eno izmed najlepših srednjeveških mest v Sloveniji, Kamnik. Mesto v naročju planin, kot mu tudi radi rečejo, se ponaša s številnimi kulturnimi in sakralnimi spomeniki. Povzpeli se boste na Mali grad, si ogledali Frančiškanski samostan, cerkev sv. Jakoba in v njej kapelo Božjega groba, Glavni trg, Trg Svobode, Šutno, lončarstvo … Lahko pa se na potep podate tudi sami ali v družinskem krogu. V Turistično-informacijskem centru (TIC Kamnik) dobite brošure, zemljevide … nato pa se ob raziskovanju starega mestnega jedra podate v preteklost.

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik je tudi letos poleti organiziral redna vodenja po mestu Kamnik za tuje in domače turiste. Vodenja potekajo v angleškem in slovenskem jeziku, in sicer vsak poletni petek dopoldan, točneje od začetka julija do 11. septembra. Zbor je vedno pred osrednjo TIC točko na Glavnem trgu, prijave niso potrebne. Vodenja so namenjena predvsem tujim in domačim turistom, ki jim želijo predstaviti tudi zgodovino mesta Kamnik, opažajo namreč porast povpraševanja tujih in domačih turistov po tovrstnih vodenjih, zato so v dogovoru z lokalnimi turističnimi vodniki pripravili poletna vodenja po Kamniku. S takšnimi akcijami želijo dvigniti obisk starega mestnega jedra.

Tudi mi smo se priključili predzadnjemu letošnjemu vodenemu izletu po Kamniku, ki je potekalo v petek, 4. septembra 2020. Na Glavnem trgu nas je pričakala mlada turistična vodnica Marta Vrankar, ki preko Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik vodi domače in tuje turiste po starem mestnem jedru Kamnika. Mesto v naročju planin se ponaša s številnimi kulturnimi in sakralnimi spomeniki.

Ogledali smo si dobršen del obnovljenih starih zgradb, ki dajejo mestu pravi srednjeveški videz, kar najbolje opazite, če se povzpnete na Mali grad. Naša skupina si je najprej ogledala Glavni trg ter vodnjak na trgu. Kamnik je bil nekdaj vplivna prestolnica dežele Kranjske, ki jo je hvalil sam cesar Franc Jožef, zato je na Glavnem trgu še sedaj balkon, okrašen z rožami, od koder je cesar pozdravljal svoje podanike.

Ogledali smo si Frančiškanski samostan, se podali po ozkih ulicah starega mestnega jedra pod Malim gradom, kjer imajo na strehah še vedno zanimive odprtine, kjer so včasih sušili kože in jih predelovali v usnje. Seveda smo se povzpeli tudi na Mali hrib, kjer smo si ob enkratnem razgledu na staro mestno jedro iz ptičje perspektive ogledali tudi Stari grad in poslušali legendo o Veroniki.

V nadaljevanju smo si še ogledali cerkev na Malem gradu, ter se nato podali na Šutno, kjer smo se ustavili v lončarskem ateljeju «Narobe svet«. Tam nas je sprejela Mojca Žalik ter nam ob pripovedovanju o izdelkih iz gline ter o sami glini, na vretenu izdelala nekaj potičnikov za peko prave slovenske potice.

Ob takšnem strokovnem vodenju se res lahko podaš v preteklost, na pročeljih srednjeveških hiš je polno plošč s kipi znanih Kamničanov, ki so zaznamovali Kamnik tako ali drugače. Je tudi veliko cerkva, po ozkih ulicah pa je lepo raziskovati in si predstavljati utrip srednjeveškega mesta. Svoje čare je Kamnik ohranil in jih celo nadgradil, saj danes ponuja izvirno kulinariko z alpskim pridihom in že od začetka 19. stoletja ohranja prepoznavnost destinacije, ki jo obiskujejo ljubitelji narave in planinstva. Seveda si lahko ogledate še več destinacij zunaj starega mestnega jedra. Eko resort pod Veliko planino, ob vznožju Velike planine, v vasi Godič pri Kamniku, Mamuta v Nevljah, popeljete se do izvira Kamniške Bistrice … Res vredno ogleda! Več pa v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi