TOP 5 razlogov za obisk Soče!

Soča, eden od draguljev slovenske narave, je reka, ki nas vabi k raziskovanju svojih čistih voda, slikovitih dolin in okolice, ki jo obdaja. S svojo kristalno modro barvo, ki se preliva med skalnatimi bregovi, in neokrnjeno divjino, ki jo skriva, je reka Soča postala ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za naravne ljubitelje, avanturiste in tiste, ki iščejo mesto, kjer se lahko izgubijo v čudoviti pokrajini.

Pravzaprav je razlogov za obisk te čudovite doline ogromno, saj ima smaragdna reka sposobnost izpolniti željo prav vsakogar. Zato …

Raziskujte preteklost

Tistim manj avanturistično naravnanim, ki vam rafting na Soči predstavlja preveliko tveganje, Dolina reke Soče ponuja nešteto kratkih tematskih poti, po katerih se lahko sprehodite ter ob tem občudujete balvane, tolmune in druge stvaritve narave.

Večina njih vas bo zelo hitro pripeljala do katere od številnih utrdb na prostem ali katerega od muzejev, prav vsi objekti pa pričajo o zgodovini, s poudarkom na prvi svetovni vojni in znameniti soški fronti, zato si zanje vsekakor velja vzeti dovolj časa ter se hkrati pripraviti na ne vedno najbolj prijetne prizore.

Trdnjava Kluže.

Priporočamo:

֎ Trdnjavo Kluže in utrdbo Fort Hermann – Strateška pozicija trdnjave nad Sotesko Koritnice je veličasten spomenik obrambe pred turškimi vpadi, vojsko Napoleona in napadi v času prve svetovne vojne, utrdba, ki se nahaja ob poti proti vrhu Rombona ter nanjo vodi izključno pešpot (približno pol ure zmerne hoje), pa to dopolnjuje oziroma njeno vlogo podpira.

֎ Sirarski muzej Mlekarne Planika – Zgodovinsko-etnološka zbirka Od planine do Planike prikazuje bogato dediščino planinskega pašništva in s pomočjo dokumentarnega filma rekonstruira planinski stan, zajema pa še etnološke eksponate, ki jih modernizacija kljub zavestnemu ohranjanju tradicije vse bolj izpodriva.

֎ Rojstno hišo Simona Gregorčiča – Poleg predmetov, ki so bili del osebnega ali ustvarjalnega življenja Simona Gregorčiča, avtorja slovite pesmi Soči, hiša prikazuje stavbarsko in bivalno kulturo prebivalcev v času pesnikovega življenja.

֎ Kobariški muzej – Središče Soške fronte, ene najpomembnejših bojnih črt prve svetovne vojne, razstavlja predmete iz tega časa in pri tem poseben poudarek daje t.i. Čudežu pri Kobaridu.

֎ Tolminski muzej – V primerjavi s Kobariškim muzejem se tisti v Tolminu osredotoča na naravne znamenitosti Soške doline in s stalno razstavo Naplavine obsoške zgodovine prikazuje arheološke najdbe na Mostu na Soči, enako pozornost pa posveča Puntu, tolminskemu kmečkemu uporu v letu 1713.

Izkusite rafting na Soči

Spust po divjih brzicah in plavanje v tolmunih Soče sodita med tista doživetja, ki si jih zapomnite za vedno.

Kljub temu rafting na Soči zahteva predpripravo in vodenje s strani izkušenega vodnika, kajti adrenalinsko doživetje med drugim zahteva nekaj znanja, predvsem pa ustrezno opremo (čelado, neoprensko obleko, anorak, neoprenske čevlje, rešilni jopič).

Za vse našteto v Bovcu za avanture željne neposredno pred raftingom na Soči poskrbi ekipa SportMix, več kakor pravi naslov za vse dogodivščine na prostem.

Rafting na Soči.

Priporočamo:

֎ Klasični rafting na Soči – Trasa med Bokami in Trnovim je dolga osem kilometrov in traja tri ure, poteka pa v velikem raftu ter je enostavna, četudi sodi med dinamične raftinge na Soči, ki vključujejo tako lažje kot zahtevnejše brzice, plavanje in celo skakanje. Primerna je za otroke, stare šest let in več.

֎ Družinski rafting na Soči – Družinam prilagojen rafting na Soči temelji na številnih zgodbah, igrah in animacijah, zanimivim posebej najmlajšim, zaradi česar tri ure trajajoča ter šest kilometrov dolga trasa med Čezsočo in Boko v velikem raftu velja za najlažjo. Dogodivščine se sicer lahko udeležijo otroci, stari vsaj pet let.

֎ Dolgi rafting na Soči – Kar štiri ure in pol dolg zmerno zahteven rafting na Soči poteka v velikem raftu med Zmuklico in Trnovim, kar znese celih dvanajst kilometrov. Poleg tega vključuje nekatere adrenalinske dele, vključno s skoki z visečega mostu.

֎ Mini rafting na Soči – Kot že ime pove, je ta avantura namenjena le dvema osebama (in vodniku), pri čemer je razlika v načinu sedenja (v velikem raftu se sedi, v mini kleči), udeležijo pa se je lahko vsi, ki so dopolnili vsaj štirinajst let. Trasa poteka med Boko in Trnovim ter je zmerno zahtevna.

Občutite naravo

Če rafting na Soči raje opazujete kakor izkušate, se v svetu, umeščenem pod Julijske Alpe, v osrčju Triglavskega narodnega parka, odpravite na katero od številnih, krožnih, tematskih in daljinskih poti ali pa se povzpnite na katerega od vrhov in strugo Soče opazujte od daleč.

Izbirate lahko med zahtevnimi dvotisočaki, visokogorskimi jezeri, družinam prijaznimi slapovi, avanturistom prilagojenimi soteskami, planinami in drugimi kotički, na katerih je mogoče izvedeti marsikaj tako o tamkajšnjem bivanju kot živalskih ter rastlinskih vrstah.

Priporočamo:

֎ Pot Miru – Pot, dolga 230 kilometrov, se razteza čez Slovenijo in Italijo ter z muzeji na prostem, različnimi obeležji in pokopališči združuje tragične zgodbe Soške fronte. Prične se v Logu pod Mangartom, konča pa na Mengorah.

֎ Juliano Trail – Na šestnajst etap razdeljena 270 kilometrov dolga krožna pot poteka ob vznožju očakov in vodi po robu Julijskih Alp ter skozi osrčje Triglavskega narodnega parka. Poteka čez gozdne, travniške in skalne poti, ob katerih lahko opazujete bistre reke, jezera, slapove, cvetje ter naravno in kulturno dediščino gorskega sveta.

֎ Alpe Adrio Trail – Najdaljša, 750 kilometrov dolga pot vodi od Velikega Kleka do morja in se razteza čez Avstrijo, Italijo ter Slovenijo. Razdeljena je na triinštirideset etap, v katerih spoznate vse odtenke naravne in kulturne dediščine.

Osvojite katero od sotesk

Še bolj vznemirljiv kakor rafting na Soči je kanjoning, preko katerega spoznate vse skrite kotičke Soče, saj ta poteka skozi soteske in korita, pa tudi neposredno ob šumečih slapovih, pečinah ter smaragdnih tolmunih.

Kanjoning, ki tako kot rafting na Soči zahteva ustrezno varovalno opremo (čelada, neoprenska obleka, neoprenski čevlji, plezalni pas), vas sooči z najrazličnejšimi naravnimi ovirami, izhodišče za avanturo pa tudi v tem primeru predstavlja pisarna SportMix v Bovcu.

Sprehod po dolini reke Soče.

Priporočamo:

֎ Sotesko Sušec – Spust po zmerno zahtevnem kanjonu skupaj s približno pol urno hojo traja tri ure, vključuje pa sedemmetrski skok in dvanajstmetrski spust. Ob tem spoznate zgodovino Posočja in si ogledate nekatere ruševine, ki datirajo v čas prve svetovne vojne. Program je primeren za otroke nad dopolnjenim dvanajstim letom.

֎ Sotesko Fratarica – Zahtevna Fratarica traja štiri ure in ponuja 48 metrov dolg spust z vrvjo. Primerna je za vse nad šestnajstim letom, dolga 12 kilometrov in poteka v bližini Loga pod Mangartom, pri čemer se je do nje treba povzpeti (približno pol ure hoje). V primerjavi s sotesko Sušec zahteva več vrvne tehnike, zato je izkušenost tako rekoč obvezna.

֎ Sotesko Predelica – Pod prelazom Predel se neposredno ob ustju reke Koritnice pri Logu pod Mangartom nahaja ena najdaljših sotesk v dolini Bovca, katere premagovanje skupaj s polurno hojo traja štiri ure. Zaradi njene zahtevnosti so predhodne izkušnje s soteskanjem obvezne, gre pa za skok z višine 4 metrov in spust z vrvjo 30 metrov v dolino. Soteska je primerna za vse nad šestnajstim letom, je pa to trasa, ki jo je zaradi izjemne zahtevnosti Spodnje soteske Predelica mogoče skrajšati.

֎ Globoški potok – Premagovanje Globoškega potoka je, četudi je ta dolg le pet kilometrov, zahtevno in od vas terja odlično fizično pripravljenost, saj vključujoč pohod v trajanju ene ure zahteva šest ur časa, v katerih se nad dolino reke Učje spustite 80 metrov globoko. Program je primeren za vse nad šestnajstim letom in očara z veličastno lepoto narave.

Razvajajte svoje brbončice

Ne glede na izbrane aktivnosti v Dolini reke Soče in zahtevnost teh, se dobri zalogaji vedno priležejo. Toliko bolj to velja za kraje, v katerih se recepti že stoletja dolgo prenašajo iz roda v rod in slovijo po specialitetah, danes nemalokrat povzdignjenih v vrhunske gastronomske užitke. Zato si po raftingu na Soči, večurni hoji ali obisku muzejev vzemite čas za omamne okuse in vonje.

Kulinarika v dolini reke Soče.

Priporočamo:

֎ Jestival – Festival okusov in umetnosti se tradicionalno odvija septembra, na njem pa nesporno kraljujejo kobariški štruklji. Dogodek predstavlja različne lokalne specialitete, prav tako druge izdelke, ki jih lahko odnesete domov, vse skupaj pa je pospremljeno s kulturnim programom.

֎ Frikafest – Kmečki praznik v Tolminu poteka v oktobru in v dveh dneh v ospredje postavi sir ter friko, simbola visokogorskih pašnikov in pastirjev, ki se v tem času simbolično vračajo s planin, na katerih so vse poletje sirili mleko.

֎ Čomparsko noč – Plesni, gledališki in glasbeni nastopi lokalnih skupin avgusta oživijo spomin na dediščino tamkajšnjih krajev, vključno s kulinaričnimi dobrotami, kakršne so bovški sir, frika ter čompe.

Vsi avanturistični programi v organizaciji SportMixa so prilagojeni udeležencem. Skupine so majhne, oblikovane upoštevajoč interese in predhodna znanja oziroma izkušnje, pomembno pa je, da se ne kanjoninga ne raftinga na Soči ne udeležijo osebe s kakršnimikoli poškodbami hrbtenice, nosečnice, neplavalci, osebe s prekomerno telesno težo ali tiste pod vplivom poživil (alkohol, psihotropne snovi).

Sezona je sicer odprta med 15. marcem in 31. oktobrom.

Naročnik oglasa: Sport Mix d.o.o.

Tagi