100. obletnica prvega doktorata na slovenskih tleh Ani Mayer Kansky

Na Univerzi v Ljubljani so 15. julija 1920 podelili prvi doktorat znanosti. Ana Mayer, rojena v gradu Lože pri Vipavi, ki se je izobraževala na Dunaju in v Ljubljani, je postala prva doktorica znanosti naše Univerze in podala javno disertacijo z naslovom O učinkovanju formalina na škrob.

Vpis prvega podeljenega doktorata na Ljubljanski Univerzi v Ljubljani 15. julija 1920.

Poleg prvega doktorata je bila Ana Mayer prva ženska, ki se je na novoustanovljeni Univerzi v Ljubljani tudi znanstveno in pedagoško zaposlila. V tistem času je bilo za dekleta vse prej kot pravilo, da se preveč izobražujejo. To jo je zagotovo omejevalo, nikakor pa ne ustavilo. Proti volji mame a s podporo očeta, ki je v njej videl rastoči potencial in pronicljivost, je našla način, da je s prodajo marelic z domačih polj v Trst in Gorico zaslužila nekaj potrebnih virov za pričakovani odhod na Dunaj.
Obdobje študija kemije in fizike je bilo vsekakor zahtevno. Življenje in sklepanje poznanstev jo je pogosto vodilo v dunajski parlament kot obiskovalko, kjer je prisostvovala tudi ob sprejetju Majniške deklaracije. Žal študija ni bilo mogoče zaključiti na Dunaju po koncu prve svetovne vojne zaradi razpada Avstro-ogrske monarhije. Študenti slovanskih narodnosti so bilo odslovljeni z dunajske univerze.

Ana je dobila možnost študija pri dr. Maksu Samcu, prvem rednem profesorju kemije na novoustanovljeni Univerzi v Ljubljani. Proučevala je kemijo škroba, pomagala profesorju pri predavanjih in imela možnost delovati v prvem provizoričnem kemijskem laboratoriju v prostorih realke na Vegovi v Ljubljani. V letu 1919 je skupaj z mentorjem objavila daljši raziskovalni članek v ugledni znanstveni reviji Kolloidchemische Beihefte v Dresdnu kot prvi znanstveni članek kemijskega oddelka Tehnične fakultete.

Ana Mayer Kansky na sliki Kemičarka leta 1932 avtorice Henrika Šantel.

Po doktoratu je dve leti delovala kot asistentka na Univerzitetnem kemijskem inštitutu v Ljubljani. Poročila z Evgenom Kanskym, profesorjem, zdravnikom in kemikom ruskega rodu, ki je od leta 1919 deloval na Univerzi v Ljubljani.

Družina Kansky, okrog leta 1940.

Pot jo je vodila v podjetniške vode. Z možem sta ustanovila podjetje Dr. A. Kansky, sinonim za kakovostne kemijske preparate, ki ga je Ana vodila samostojno. Najprej so imeli prostore na Krekovem trgu 7 v Ljubljani, kasneje pa kemično tovarno v Podgradu. Ta tovarna je predstavljala temelje za kemijsko in farmacevtsko industrijo v Sloveniji. Iz domačih surovin so začeli izdelovati zapletene organske spojine. Druga svetovna vojna ji ni prizanesla, tudi povojno obdobje ne. Za svoje delovanje, dokler ji je bilo omogočeno do vojne je zapisala da je bilo njeno podjetje bolj »raziskovalno praktičnega značaja, kakor dobičkonosna ustanova, ker je v njem izvajala pionirsko delo uvajanja kemikalij na jugoslovanski trg«.

Seznam proizvodov dr. A. Kansky 1922.

Več o izjemni ženski, znanstvenici in uspešni podjetnici si lahko preberete na povezavi tukaj in tukaj.

Obujanje starih slovenskih običajev, tradicionalnih praznikov in etnološke dediščine Slovenije v svojem poslanstvu gojimo v Društvu Skrinjca. Spremljate nas lahko preko FB strani in YouTube kanala ali pa nam pišete na e-naslov: drustvo.skrinca@gmail.com.

Avtorica: Marija Komatar, predsednica Društva Skrinjca

 

Tagi