Vodene vadbe – preveri, katere so najbolj priljubljene!

Redno gibanje postaja vse bolj pomemben vidik našega življenja, saj predstavlja najboljšo protiutež prekomernemu sedenju in stresu. Zato se ljudje vse pogosteje udeležujemo različnih oblik vadbe in se ukvarjamo z različnimi športnimi aktivnostmi.

Ena izmed najbolj priljubljenih oblik vadbe so tudi vodene vadbe, ki so čedalje bolj obiskane. Zakaj je temu tako, vam bomo odgovorili v nadaljevanju.

Kaj je vodena vadba in za koga je primerna?

Kot že ime pove, so vodene vadbe ena izmed oblik vadbe, za katero je značilno, da potekajo pod budnim očesom strokovno podkovanih inštruktorjev. Danes poznamo ogromno različnih oblik vodenih vadb, ki imajo različne namene in s katerimi dosegamo različne cilje.

Vodene vadbe so lahko skupinske ali individualne. Pri skupinskih vadbah vadite skupaj z ostalimi vadečimi v skupini, pri individualni vadbi pa vadite sami.

Za vse vodene vadbe velja, da so namenjene vsem, ki si želite izboljšati svojo telesno pripravljenost ali pa si želite zgolj sprostitve. Primerne so za vsakogar, ne glede na starost, spol ali telesno pripravljenost, saj si lahko sami sebi prilagajate obremenitev, izmed pestre ponudbe pa izberete sebi najbolj primerno.

Kako potekajo vodene vadbe?

Vodene vadbe potekajo ob strokovno podkovanih inštruktorjih, ki vas usmerjajo in pri izvajanju vaj opozarjajo na morebitne napake v gibanju. Zelo pomemben element je seveda odlična glasba, ki poskrbi za dodatno energijo in prijetno vzdušje.

Na začetku vsake vadbe je seveda najprej ogrevanje vseh najbolj pomembnih mišičnih skupin. Temu sledi glavni del ure, ki vključuje različne vaje za krepitev mišic. Pogosto se vadbo popestri z uporabo pripomočkov, na primer uteži, žog, elastik…Vsaka vodena vadba pa se zaključi z raztezanjem najbolj obremenjenih mišičnih skupin, s čimer preprečite zakasnjeno mišično bolečino (“muskelfiber”).

Priljubljenost vodenih vadbe je vse večja – zakaj je temu tako?

Vodene vadbe so v zadnjem času postale pravi fenomen in mnogi se sprašujejo, zakaj je temu tako. Odgovor je povsem preprost. Vodena vadbe vam ponujajo številne prednosti, med katerimi so:

  • skupinske vodene vadbe so zabavne, saj je vedno bolje vaditi v skupini;
  • večja motivacija vadečih, saj imate ob sebi vedno nekoga, ki vas spodbuja;
  • ker je motivacija večja, hitreje dosežete zastavljene cilje;
  • vodena vadba vam omogoča individualno prilagajanje obremenitve, ne glede na to ali je skupinska ali individualna;
  • vodene vadbe potekajo pod stalnim nadzorom strokovno usposobljenih inštruktorjev, zato je verjetnost poškodb manjša;
  • izmed pestre ponudbe vodenih vadb lahko vsakdo najde sebi najbolj primerno.

Katere oblike vodene vadbe poznamo?

Ponudba vodenih vadb je danes resnično zelo pestra in odgovarja vašim trenutnim potrebam v različnih starostnih obdobjih. Zato ni nobenega strahu, da ne bi našli sebi najljubše, s katero boste dosegli svoje cilje.

Pilates

Pilates je vrsta vadbe, ki je usmerjena v izboljšanje drže, gibljivosti, moči in izvajanje nadzorovanih gibov. Primerna je za širok krog ljudi, saj se lahko istočasno izvajajo težje in lažje različice vaj, pri čemer je poudarek na krepitvi mišic jedra in globokih mišic hrbta.

Celotno gibanje spremlja točno določen dihalni vzorec, zato je to dodatna sprostitev za glavo in odlična priložnost za odklop od vsakodnevnih skrbi. Za vadbo potrebujete le svojo telovadno blazino in udobna športna oblačila.

Kombinirana vadba

Kombinirana vadba je najbolj celostno zasnovana, saj vključuje tako aerobni del, s katerim vplivamo na srčno žilne funkcije, kot tudi vaje za krepitev mišic in raztezanje. Glede na intenzivnost obstajajo zmerne in intenzivne kombinirane vadbe, zato jih lahko brez težav izberete glede na svojo telesno pripravljenost.

Za kombinirano vadbo potrebujete telovadno blazino, udobna športna oblačila in nedrseče športne copate. Pri vadbi se uporabljajo tudi različni pripomočki, kot so žoge, palice, elastike…

Vadba SMS (stabilizacija in mobilizacija hrbtenice)

SMS vadba je enostavna in posebna oblika vadbe, ki ima preventivne učinke na zdravje hrbtenice, v primeru zdravstvenih težav pa bistveno pripomore k lajšanju bolečine. Je nekakšna kombinacija preventivnih in rehabilitacijskih vaj ter vaj za povečanje telesnih zmogljivosti.

Vadba temelji na stabilizaciji in mobilizaciji hrbtenice, zato se pretežno izvaja stoje in sede s pomočjo posebnih elastik. Njeni učinki so vsestranski, saj pripomore k pravilni telesni drži, h krepitvi mišičnih verig, zmanjšanju pritiska na medvretenčne ploščice in sklepe ter še mnogo drugega.

Spletna vadba

Spletna ali online vadba se je v času koronavirusa izkazala za najboljši izhod v sili, danes pa je to ena od najbolj priljubljenih vodenih vadb. Vadba poteka preko spletnega orodja Zoom v živo ali ob vnaprej posnetih videoposnetkih. Ta oblika vadbe je še posebej primerna za vse tiste, ki jim primanjkuje časa ali pa zaradi otrok ne morejo obiskovati vadbe v živo.

Redna telesna aktivnost je ključnega pomena za naše zdravje in splošno počutje. Vodena vadba se je izkazala za učinkovito iz več vidikov. Tudi, če redno tečete, kolesarite ali hodite, je vodena vadba najboljše dopolnilo k vašim aktivnostim.

Naročnik oglasa: SVET ZDRAVJA, izobraževanje, rekreacija in ples, d.o.o.

Tagi