Nasveti za varen tek v zimskih mesecih

Pozimi smo praktično obsojeni na tek v temnem delu dneva. V zimskih mesecih je namreč dan zelo kratek, temu primerno so noči precej dolge. Ko se zjutraj zbudite, je še vedno tema. Ko prihajate iz delovnega mesta ali zaključujete z delom, pa sonce navadno že davno zaide. Tako smo tekači obsojeni na tek ponoči. In to nikakor ne sme biti izgovor za to, da pozimi ne tečemo. Tek temi skriva svoje pasti, a je lahko neizmerno lep, če se ga lotimo na pravilen način.

Opremite se z dobro lučko

Dobra lučka je pogoj številka ena, da lahko ponoči sploh tečemo in predvsem tečemo varno. Četudi tečemo po dobro uhojenih poteh osvetljenega parka, dodaten vir svetlobe, ki ga nosiš s sabo, ne bo čisto nič odveč. Pravzaprav je kvaliteta lučke odvisna od namena uporabe. V parku, kjer že obstajajo ostali viri svetlobe, je lahko ta lučka bolj osnovna. Na poteh, kjer ostalih virov svetlobe ni, pa bo morala biti lučka bolj kakovostna in zanesljiva. Zelo uporabna, naravi prijazna rešitev, je polnilna baterija, ki jo enostavno napolnite, ko se izprazne. Navadne baterije imajo v hladnem vremenu precej kratko življenjsko dobo, pogosta menjava pa vas lahko spravlja ob živce. To seveda pomeni, da bo lučka dražja, a lučka je v nočnem času najpomembnejši kos opreme tekača. Še bolj kot copati sami. Na trgu obstaja veliko različnih lučk, ki se pritrdijo na različne dele telesa. Jaz še vedno stavim na klasično čelno lučko, ki si jo poveznem na glavo in sveti tam, kamor obrnem svoj pogled. Ena uporabnejših funkcij na moji lučki je indikator polnosti baterije. Ima namreč indikator, ki sveti zeleno, oranžno ali rdeče, ko je baterija v zadnji tretjini življenjske dobe. Tako pravočasno ugotovim, kdaj moram lučko napolniti in me to ne preseneti na terenu.

Prilagodite tempo 

Ponoči na stezicah ne norite! Lahko imate še tako dobro lučko, ki v temnem godu naredi skoraj dan, a se pod nogami skrivajo pasti, ki jih enostavno ne vidite. Zato pozimi zmanjšajte tempo, predvsem na spustih in ravninah. Če v sebi nosite presežek energije ali pa načrtujete intenzivnejši trening, si to privoščite pri teku v klanec. Srčni utrip bo tako še višji, korak pa bolj varen.

Tek v hladnem vas ne bo spravil v bolniško posteljo

Napačno je razmišljanje, da vas bo tek v mrzlem vremenu spravil v posteljo. Seveda se lahko zgodi, a navadno ni tek tisti pravi vzrok. In kako se bolezni pri teku pozimi izogniti? Tako, da tečete v vseh razmerah. Tecite v vseh pogojih in razmerah. Tako bo prehod iz letnih razmer na zimske postopen, zdravje pa se bo kvečjemu okrepilo in ne poslabšalo. Pozimi se več virusov skriva v vašem domu kot zunaj na zraku. Z rednim tekom in gibanjem na svežem zraku, boste te viruse lažje premagali.

Bodite vidni

Še posebej pozimi, nosite barvita oblačila z odsevnimi telesi. Predvsem tisti tekači, ki na poti do vaših najljubših stezic prečkate ali celo tečete ob robu kakšne prometne ceste. Z barvnimi oblačili in odsevnimi telesi poskrbite, da vas vidijo predvsem ostali udeleženci v prometu.

Tecite v družbi

Tek v družbi je vedno boljši. Še posebej pozimi in v temi. Med nočnim tekom je verjetnost, da pride do kakšnega neljubega dogodka večja, temperature v tem letnem času pa niso prijetne za preživljanje noči zunaj. Če je le možno, si za daljše teke, ki potekajo izven urbanih naselij omislite družbo. Tako bo nočni tek bolj prijeten in predvsem varen. Če te možnosti nimate, vsaj nekomu od domačih povejte kam greste in predviden čas prihoda domov.

V Domžalah in Ljubljani ste tako lepo vabljeni v našo KinVital tekaško skupino, da se pridružite naši začetni, srednji ali pa hitri skupini.

KinVital

 

 

Tagi