10 vaj za vsak dan

V Društvu Šola zdravja so se odločili, da svojim članom ter tudi širši javnosti preko spleta v video obliki ponudijo ogled pravilne izvedbe vaj za razgibavanje iz knjige Metoda 1.000 gibov. Vaje predstavlja Andraž Purger, učitelj športne vzgoje, terapevt in qi gong učitelj, ki je v Društvu Šola zdravja vodja izobraževanja na področju metode 1.000 gibov. 

Za začetek je Andraž pokazal deset vaj, ki jih najbolj pogosto izvajamo napačno, vsako vajo pa je nato prikazal še s pravilno izvedbo:

  • Stresanje rok iz zapestja
  • Kroženje s komolci
  • Vaje z izometričnem krčenjem: Vlečenje roke v zapestju za glavo
  • vlečenje in iztegovanje komolca
  • Zasuk telesa v desno in v levo »Ena spirala«
  • Ravnotežje: Zamahovanje z nogo naprej in nazaj in bočno zamahovanje
  • Izpadni korak
  • Dviganje in spuščanje v predklon
  • Počep
  • Tek

Andraž je tudi povedal, da je v tem času, ko smo zaradi ukrepov doma, smiselno, da članice in člani Društva Šola zdravja vaje 1.000 gibov izvajajo še naprej. Seveda k izvedbi gibalnih vaj vabljeni tudi vsi ostali. V videu Andraž vaje izvaja počasi ter jih istočasno tudi opisuje. Tako si z lahkoto ustvarite vtis kako se posamezno vajo izvede pravilno. Seveda k izvedbi vaj vabljeni tudi ostali, saj 30 minut gibanja na dan, odžene zdravnika stran!

Andraž nam je še povedal, da se zaveda, da je veliko članic in članov Društva Šola zdravja zaradi korona ukrepov #ostani doma izgubila veliko. Ni več skupne jutranje telovadbe, članice in člani se ne družijo več, ne hodijo na kave, si ne izmenjujejo več šal. Vsi ždijo doma in komaj čakajo, da bo konec karantene, da se bodo lahko ponovno družili.

Seveda upa, da članice in člani Društva Šole zdravja tudi v tem času vsaj nekaj vaj naredijo doma. Seveda pa je pri tem pomembna pravilna izvedba vaj, saj si nihče ne želi, da bi se kdo med izvedbo vaje poškodoval. Še vedno velja pravilo pri telesni vadbi: “Delaj vaje dobro in ne bo te nič bolelo”. Kajti, če vaje ne delaš dobro, hitro čutiš bolečine in če čutiš bolečine, nekaj nisi dobro naredil pri vaji. Andraž vsem želi čim več gibanja in naj karantena mine čim hitreje, da se boste spet lahko družili in poveselili s prijatelji.

V Sloveniji ima Društvo šola zdravja več kot 220 skupin, ki delujejo v 84 občinah. Vaje se izvajajo vsako jutro ob 7.30,  5-6 dni v tednu, celotno leto, 30 minut. Vsak dela po svojih zmožnostih in sposobnostih. Vabljeni, da se jim pridružite (po sprostitvi ukrepov vlade RS). Kje delujejo skupine, si lahko pogledate na spletni strani www.solazdravja.com.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi