»Potres v Dragomlju povzročil več požarov in prometno nesrečo«

Gasilko - reševalna vaja Mavnče - Dragomelj 2018

V soboto, 21. julija 2018, okrog 17.45 uri je prišlo do potresa z epicentrom v zaselku Mavnče pri Dragomlju. Zaradi električnih vodov čez naselje je nastal požar na vseh sedmih stanovanjskih objektih v naselju ter na večjem gospodarskem poslopju tamkajšnje ribogojnice, ki ga je požar zajel najhuje. Na kraju je posredovalo večje število gasilskih enot, ki so se dalj časa spopadali s požarom na objektih ter reševanjem ujetih in poškodovanih oseb. Da pa vse skupaj še ne bi bilo dovolj, je gasilcem dostop do objektov oteževalo tudi podrto drevje, ki je ležalo na cestišču.

Regijski center za obveščanje je ob 17.45 uri prejel klic, da je požar zajel večje gospodarsko poslopje v zaselku Mavnče pri Dragomlju in sicer je požar nastal v glavnem gospodarskem poslopju, katerega prostori so bili popolnoma zadimljeni, obstajala pa je bojazen, da se požar razširi še na ostale objekte. Ob 17.50 uri pa so sledili še klici ostalih stanovalcev naselja in sicer o manjših požarih na njihovih objektih. Prav tako se je na mostu v zaselku pripetila prometna nesreča.

Regijski center za obveščanje je takoj po pozivu o požaru aktiviral domače gasilsko društvo PGD Pšata – Dragomelj. Ker je vodja intervencije po prihodu na kraj dogodka ocenil, da gre za večjo intervencijo, je zaprosil za dodatno pomoč gasilskih enot. Zaradi tega so bila aktivirana gasilska društva iz Požarnega sektorja Domžale ter sosednja gasilska društva.

Gasilci so se takoj po prihodu lotili zunanjih in notranjih napadov ter preiskovanjem objektov, saj je v njih ostalo ujetih večje število oseb. Obenem je obstajala tudi verjetnost, da bo med ujetimi osebami večje število poškodovanih, kar se je tudi izkazalo, ko so gasilci iz stavb pričeli prinašati poškodovane. Za zagotavljanje večje količine vode, so jo gasilci črpali tudi iz bližnjega potoka in ribnika. Gasilci so požar na objektih uspeli pogasiti ter rešiti vse ujete osebe. Osem oseb so morali zaradi poškodb oskrbeti ter jih nato predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem. Prav tako so s tehničnim posegom eno ujeto osebo rešili iz poškodovanega vozila.

Na srečo je šlo za veliko gasilsko – reševalno vajo, ki jo je tako kot vsako leto pred veselico, organiziralo PGD Pšata – Dragomelj. Po besedah poveljnika društva Jureta Nemca, ki je tudi vodil vajo, je bil namen vaje preveriti možnosti odvzema vode iz bližnjega potoka in ribnika, samo oskrbovanje z vodo, pregledovanje prostorov, nudenje prve pomoči in gašenja požara ter tehnično reševanje (prometna nesreča, podrta drevesa). Po besedah Nemca so na vaji preverili tudi medsebojno sodelovanje gasilskih enot in enot prve pomoči.

Na vaji so poleg domačega društva PGD Pšata – Dragomelj še sodelovali gasilci PGD Ihan, PGD Študa, PGD Domžale – mesto, PGD Trzin, PGD Stob – Depala vas, PGD Jarše – Rodica, PIGD Belinka, PGD Beričevo Brinje in PGD Podgorica Šentjakob ter PGD Mali Log. Skupaj je na vaji sodelovalo 89 gasilcev z 19 gasilskimi vozili ter 5 markerjev.

Ker vaje niso same sebi namen, temveč so v prvi vrsti namenjene preverjanju usposobljenosti gasilcev, ustreznosti opreme ter posredovanju v morebitnih resničnih situacijah, je vaja potekala pod budnim očesom podpoveljnikov Gasilske zveze Domžale Igorja Šarca in Marka Kajfeža, ki sta na koncu sodelujočim gasilcem podala tudi prvo oceno izvedbe vaje.

Več fotoutrinkov z vaje si lahko ogledate na povezavi tukaj in tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro in Simona Pivar; Video: Miro in Simona Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi