V boju za odpravo prvega raka na svetu

17. evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu

Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu letos poteka že sedemnajstič. V času od 23. do 29. januarja 2023 bo tako večja pozornost namenjena osveščanju o presejalnih pregledih za ženske, ki jih v Sloveniji opravljajo izbrani osebni ginekologi na primarni zdravstveni ravni in ki so namenjeni zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb materničnega vratu.

Čeprav je rak materničnega vratu med vsemi raki najbolje preprečljiv rak, je še vedno četrti najpogostejši rak pri ženskah na svetu in eden od najpogostejših rakov pri mlajših ženskah. Zaradi učinkovitega presejalnega programa ZORA se Slovenija uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom raka materničnega vratu.

Preventivni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA je v 20 letih dosegel izjemne rezultate, saj se je zbolevnost z rakom materničnega vratu v Sloveniji več kot prepolovila.

Nosilec preventivnega programa Zora ( ZORA – Zgodnje Odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu) je Onkološki inštitut Ljubljana, namen državnega programa pa je zmanjšati zbolevnost in umrljivost za rakom materničnega vratu (RMV) v Sloveniji. Cilj programa je doseči, da bo 70−80 % žensk v starosti 20–64 let enkrat na tri leta opravilo ginekološki pregled in odvzem brisa materničnega vratu za citološki pregled.

Pot ženske skozi program ZORA. (Foto: ZORA)

Rak materničnega vratu (RMV) je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov pri svojem izbranem osebnem ginekologu, je verjetnost, da bo zbolela z rakom materničnega vratu izjemno majhna. Slovenija s programom ZORA že dosega dva od treh ciljev, ki so nujni za odpravo RMV: več kot 70-odstotno udeležbo žensk v programu ZORA in učinkovito zdravljenje predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu pri več kot 90 % žensk. Zadnji izmed zastavljenih ciljev je povečana precepljenost proti HPV na 90%.

V zadnjih petih letih je bilo v Sloveniji v okviru Državnega programa ZORA pregledanih 85,6 % vseh žensk v ciljni skupini 20 do 64 let, kar nas glede pregledanosti uvršča v sam evropski vrh. V Sloveniji so v letu 2021 odkrili okrog 1.600 predrakavih sprememb visoke stopnje in zgolj 88 novih primerov raka materničnega vratu.

Skrb vzbujajoče pa je manjše odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu v starostni skupini 30–39 let v zadnjih letih, saj v tej starosti žensk običajno odkrijejo več kot tretjino vseh predrakavih sprememb visoke stopnje v Sloveniji. Neodkrite in nezdravljene spremembe visoke stopnje lahko nezdravljene napredujejo v raka materničnega vratu, ki je eden redkih rakov, ki se najpogosteje pojavlja še pred 50. letom starosti.

Državni program ZORA v Sloveniji poteka že od leta 2003 in v času 17. evropskega tedna namenjenega preprečevanja raka materničnega vratu, Onkološki inštitut Ljubljana poziva ženske, naj ne odlašajo s preventivnim pregledom z brisom materničnega vratu pri svojem izbranem osebnem ginekologu. Če so stare med 20 in 64 let in je od zadnjega pregleda minilo tri leta ali več, naj se na pregled naročijo same. Če bodo prejele vabilo, naj se nanj odzovejo.

Ginekološke ordinacije v regiji Ljubljana – že opredeljene, naročite se k vašemu ginekologu

Še posebej pa spodbujajo k redni udeležbi žensk v starostni skupini 30–39 let, ker v zadnjih letih v tej starostni skupini odkrivajo nekoliko manj predrakavih sprememb kot bi pričakovali.

Ne odlašajte s klicem izbranemu osebnemu ginekologu, če posumite, da imate znake, sumljive za raka materničnega vratu. Rak, odkrit v začetnem stadiju, je zelo dobro ozdravljiv in ženska lahko po zdravljenju živi polno življenje.

Petra Petravič; Foto: ZORA

 

Tagi