Rešitev za diastazo – razmik trebušnih mišic

Diastaza ali razmik preme trebušne mišice (najbolj površinske, »6-pack« mišice) je pojav, ki ga najbolj povezujemo s poporodnim obdobjem, v resnici pa se lahko pojavi tudi pri preostali populaciji, tudi pri moških. Razmik se pravzaprav ne zgodi v sami mišici, ampak v vezivnem tkivu, ki povezuje dva trakova omenjene mišice, nanj pa se pripenjajo tudi preostale skupine trebušnih mišic.

 

Kaj sploh je razlog za ta razmik in zakaj je to pomembno?

Razlogov za razmik je več. Skupno vsem je povečan pritisk na trebušno steno. Trebušno votlino si lahko predstavljamo kot balon, ki ga obdajajo mišice in veziva, na vrhu je diafragma – dihalna mišica, na dnu pa je »viseča mreža« oz. medenično dno, ki podpira vsebino trebušne votline. Če balon na enem delu bolj stisnemo, se bo izbočil na drugem delu in zelo podobno se dogaja tudi z našo trebušno steno. Seveda ne le po parih ponovitvah ampak če je pritisk povečan dlje časa.

Pritisk na trebušno steno povečujejo:

  • neustrezna mehanika dihanja: če pretežno dihamo trebušno in ne preponsko, se več pritiska usmerja v trebušno steno. Še posebej je to problematično pri obremenitvah, ko pobiramo kaj težjega, kašljamo …,
  • slaba drža: najbolj pogosto je težava v »račkasti« drži, ko medenico zvrnemo naprej, pri tem pa se spremeni pritisk na trebušno steno (pa tudi na ledveni del hrbtenice),
  • neusklajeno delovanje trebušnih mišic: delovanje vseh trebušnih mišic mora biti usklajeno, da skupaj zagotavljajo primerno podporo hrbtenici. Če so določene mišice prešibke napram drugi skupini mišic, prihaja do neenakomernega pritiska na trebušno steno, kar lahko vodi v nastanek razmika trebušnih mišic.

Sama diastaza ni problematična sama po sebi, ampak je simptom neustreznega uravnavanja pritiska v trebušni votlini, kar je lahko povezano z bolečinami v hrbtenici, težavami z medeničnim dnom, hiatalno hernijo, bolečinami v vratu …

Najpomembnejša koraka sta tako učenje in redna vadba preponskega dihanja in primerna vadba za mišice trupa: običajno to pomeni večji poudarek krepitve globlje plasti trebušnih mišic in njihovo splošno usklajenost.

V kolikor bi imeli kakšno vprašanje za nas glede diastaze, pa nas lahko kontaktirate in bomo skupaj našli pravo rešitev.

Avtor: Tanja Bančič, KinVital

 

Tagi